keskiviikko 4. huhtikuuta 2018

Kolmevuotiaan neuvola ja muita kuulumisia

Meidän pahnanpohjimmaisemme, kuopuksemme, perheemme pienin. Ja silti jo kolmevuotias! Pikkuveli on herkkä, huumorintajuinen ja täynnä rakkautta. Hän on sinisilmäinen ja vaaleatukkainen, pohdiskeleva ja puhelias. Ystäväni on kerran kiteyttänyt lapsen olemuksen näin: surusilmä ja vilpertti samassa paketissa! Minusta kuvaus osui nappiin. Tänään kerron hieman kolmevuotiaamme neuvolakäynnistä ja muista kuulumisista.
Kuopuksemme muistutti Muumien Nuuskamuikkusta jo melko pienenä vauvana. Hän tuntui tarkkailevan tilanteita aivan erityisellä tavalla ja muun maailman rytmiin sulautuminen tuntui ajoittain mahdottomalta tehtävältä. Vähän kuten vuodenaikojen ja oman mielensä mukaan vapaana vaeltelevan Nuuskamuikkusenkin.

Viimeisen vuoden aikana Pikkuvelistä on kuitenkin kuoriutunut aivan ehta pikkupoika! Siis siinä perinteisessä ja stereotyyppisessä mielessä. Pikkuautoilla päristelevä, mitä milloinkin miekkanaan käyttävä, "haa!"-taisteluhuutoja viljelevä, nenästään räkäklönttejä kaiveleva ja pippelijutuilla itseään viihdyttävä miehen alku. Nuuskamuikkusmainen olemus ei silti ole kadonnut. Se heijastuu Pikkuvelin tavassa tarkastella ympäröivää maailmaa ja omaa suhdettansa siihen. 


Millainen kolmevuotias meillä asuu?Pikkuveli on ennen kaikkea herkkä ja hitaastilämpiävä kaveri. Hän uppoutuu omiin leikkeihinsä pitkiksikin ajoiksi ja jaksaa keskittyä sorminäppäryyttä vaativiin Lego- rakenteluihin ikäisekseen tosi hyvin. Hän on motoriikaltaan ketterä mutta äidin huojennukseksi kuitenkin varovainen. Pikkuveli tunnistaa värit, luettelee numerot jo ainakin kymmeneen asti, laskee asioita ja tunnistaa kirjaimia. Hän puhuu paljon ja selkeästi, muodostaa pitkiäkin lauseita ja äänteistä puuttuu enää r. 

Hän tarvitsee paljon läheisyyttä ja hakeutuukin tosi usein syliin. Hän rakastaa lukea kirjoja, itse kehitellen omaa tarinaa, tai kuunnellen jonkun muun lukemista. Hän on huumorintajuinen, helposti innostuva ja herkästi reagoiva lapsi - ilostuu ja tulistuu hyvinkin pienistä asioista. 

Lemppariasioita ovat kirjojen lisäksi palapelit, lautapelit, autoleikit, dinosaurukset ja legot (Star Wars, Ninjago ja City erityisesti). Roolileikit ovat nekin alkaneet kiinnostamaan. Pelkoja ollaan käsitelty paljon ja unet ovat aika-ajoin melkoisen levottomia painajaisten vuoksi. Laulaminen, musiikin kuunteleminen tai tuottaminen, riimittely, lorut ja laululeikit ovat kaikki Pikkuvelin mielestä hauskaa ajanvietettä.


Omatoimisuutta ja itsenäistymistä

 

Pikkuveli osaa jo pukea hienosti itse, mutta itsenäistymisvaihe (tunnetaan myöskin tahto- ja uhmaikänä) ilmeisesti tuntuu nimenomaan jaloissa, sillä usein ne alkavat käydä kuin vanha Singeri ympäri taloa kun täytyisi pukeutua. Hermo tuntuu olevan pinnassa ja välillä olo on kuin pomminpurkajalla - sitä varoo katkaisemasta väärää johtoa melkein kuin oma henki olisi siitä kiinni. Rauhoittuminen tunnemyrskystä on vaikeaa ja sellaisen tyynnyttely hoitopäivän jälkeen voi nielaista isonkin osan perheen yhteisestä ajasta.

Kuivaksiopettelusta kirjoitin täällä. Se on edennyt nyt siihen vaiheeseen ettei ulos mennessä enää laiteta vaippaa ollenkaan. Päiväunillekaan vaippaa ei tarvitse laittaa, jos yhteistyö onnistuu wc- käynnin merkeissä. Huomasin, että päiväkodissakin oli vaippalokero tyhjentynyt eikä uusia ole pyydetty tuomaan. Siis hyvin pyyhkii sielläkin! Yövaipasta ei vielä olla päästy eroon mutta se ei ole enää mistään muusta kiinni kuin omasta riskinottokyvystä. Pissapyykki keskellä yötä ei houkuta sitten yhtään! Sen todennäköisyys on kyllä tosi pieni, sillä Pikkuveli meni yölläkin reippaasti itse potalle.


3- vuotis neuvola

 

Helmikuussa kävimme neuvolassa ja siellä kaikki oli kuten pitääkin.  Neuvolakäynti jännitti hieman mutta mukana ollut Pikkusisko (joka on Pikkuvelille kylläkin isosisko) lievitti ahdistusta ja toimi esiliinana. Terveydenhoitajan vastaanotolla jää murtui sillä, että siskon kanssa palloa kopitellessaan Pikkuveli onnistui vahingossa pompauttamaan suurta rantapalloa päällään.

Pallonkäsittelytaitojen lisäksi myös juoksemiset ja hyppelyt tuli esiteltyä leikin lomassa ja testitkin menivät hienosti. Torni rakentui, värilajittelu onnistui ja sukan kuva löytyi tukan ja kukan välistä. Pikkuveli kasvaa omalla käyrällään tasaisesti. Pituutta oli vuodessa tullut tasan 9cm ja painoa 2,2kg lisää.

kolmevuotiaan_mitat
Pituutta on tällä hetkellä 97,3cm ja painoa 14,5kg


kolmevuotiaan_neuvolakuulumiset

perhepääsiäinen1
Pikkuveli on tosi ylpeä itse tekemistään asioista, kuten tästä symppiksestä rairuohosta 

Päiväkotielämää

 

Sopeutuminen päiväkotiin oli hankalaa ja kotiutumisprosessi eteni hitaasti. Pikkuveli kävi pitkään hoidossa vain maanantait ja tiistait. Hoitopäivät olivat pakkopullaa, hän vetäytyi ryhmästä ja leikki vain itsekseen, kertoi hieman pelkäävänsä ryhmänsä pienimpiä ja henkilökunnan kanssa pohdiskeltiin esimerkiksi uloslähtötilanteiden helpottamista siten, että Pikkuveli menisi viimeisenä pukemaan, kun lähtöhässäkkä tuntui häntä ahdistavan. Kun sittemmin vaihdoimme nelipäiväiseen hoitoviikkoon, kaikki helpotti. Hän hitsautui osaksi ryhmää, sai kavereita joista puhuu kotona paljon, ei arastele enää ketään hoitokaveria ja uskaltaa kuulemma jo pitää puolensa aika äänekkäästikin :D

Päiväkotiympäristö on hänelle selvästi kuormittava paikka. Hän osaa kuitenkin hienosti itse tunnistaa hoitoväsymystään, ja usein kertookin, että hoitopäivä oli mukava mutta raskas. Olemme pyrkineet rauhoittamaan elämämme niin, että hoitopäivinä ilta-aktiviteetteja olisi minimaalisesti ja se on toiminut hyvin. Harrastuksia meidän kolmevuotias ei vielä kaipaa.


Nukkuminen ja päivärytmi

 

Nukkumisasiat ovat Pikkuvelin kohdalla olleet aina enemmän tai vähemmän ongelmaiset. Hän on aina ollut huono nukkumaan ja tuntuu että yhden ongelman ratketessa ilmaantuu jostain toinen.

Me nukuttiin perhepedissä Pikkuvelin kohdalla kaikista pisimpään mutta sitten alkoi näyttämään sille ettei kolmen hengen sängyssä nukkunut kukaan. Silloin Pikkuveli siirtyi Pikkusiskon kanssa omaan huoneeseen ja omaan sänkyynsä nukkumaan. Se osoittautui monessakin mielessä oikeaksi ja hyväksi ratkaisuksi vaikka ei ollutkaan millään muotoa helposti toteutettava muutos. 

Vuosien varrella kohtaamiamme ongelmia ovat olleet muun muassa nukahtaminen, unessa pysyminen, uudelleen nukahtaminen, herääminen toivottuun aikaan (eli ei esimerkiksi viideltä aamulla) ja kaikki pienet nyanssit liittyen edellämainittuihin. Meidän muksut ovat mestareita venyttämään nukkumaanmenoa ja ujuttamaan iltaan kaikenmoisia ylimääräisiä rutiineja, joita sitten kovalla työllä myöhemmin karsitaan. Tällä hetkellä nukkumiseen vaikuttavia asioita ovat nukahtamisen vaikeus ja painajaiset.

Pääsääntöisesti Pikkuveli nukkuu omassa sängyssään koko yön. Useimmiten yöt sujuvat heräilemättä mutta ylikuormittuminen tai jännittävät asiat vaikuttavat uniin helposti. Eilen oli hoitopäivän päälle kirjastoreissu ja Pikkuveli heräilikin sitten monen monta kertaa yön aikana. Yön aikana tulee unta kupoliin nukahtamisajasta riippuen noin 9-11 tuntia. Päikkäriaika siihen lisättynä tekee vuorokausisaaliiksi noin 10-12,5 tuntia.


Ruokaileminen

 

Olemme pitäneet kaikkien lasten kanssa samaa linjaa: ei ole pakko syödä (saati tykätä) mutta maistaa pitää aina. Pikkuveli on selvästi nirsompi kotona kuin päiväkodissa, jossa henkilökunta kehuu lapsen hyvää ruokahalua. Pikkuvelin lemppariruoat sisältävät makkaraa tai nakkia mutta nyttemmin on maistunut meidän vanhempien iloksi myös kana. Kasviksia tarjotaan sinnikkäästi vaikka menekkiä syntyykin lähinnä paprikan, kurkun, vesimelonin ja porkkanan osalta. 

Aterimia Pikkuveli kyllä osaa käyttää mutta aika usein turvautuu sormiruokailuun. Ollaankin yritetty nyt muistutella ruokailuvälineiden käytöstä. Hävitin vastikään meidän taloudesta vanhoja muoviastioita, kuppeja sekä rasioita ja siinä rytäkässä pistin pois myös muovimukit. Päättelin kolmevuotiaan olevan kyllin kypsä juomaan lasista, mutta tätä harjoitteluvaihetta varten ostin kuitenkin jotain halpoja laseja.

millainen_on_meidan_kolmevuotias

kolmevuotiaan_neuvola  
Kolmevuotias Pikkuveli on iso mutta kuitenkin vielä pieni. Hän osaa jo vaikka mitä mutta tahtoa tehdä itse on silti enemmän kuin taitoa toteuttaa ne. Pikkuveli harjoittelee uusia kykyjä ahkerasti, ja imee ympäristöstään uusia asioita kuin sieni (kirosanat nyt esimerkiksi..). Kolmevuotias on parhaimmillaan touhukas ja helposti motivoitava apulainen mutta pahimmillaan koko perheen hermoja raastava huutaja, joka haluaa iltapalaksi kauraleipää mutta ei ainakaan kauraleipää :D

Kuulostaako tutulle?

6 kommenttia:

 1. Ihana kolmevuotias! Muistelen haikeudella omia lapsiani 3v, kyllä se oli hurmaava ikä! Kolmevuotias on tosiaan touhukas ja motivoitava kuten kirjoititkin :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :) Kolmevee on vielä vähän vauva mutta kuitenkin jo iso. Tässä ikävaiheessa liikkistä on myöskin se, että niitä viimeisiä vauvatavaroita laitellaan pois/otetaan pois käytöstä. Esimerkiksi nyt just nuo vaipat ja rattaatkin on olleet joutilaina jo vaikka kuinka kauan.

   Poista
 2. Mahtava kolmevuotias! Ihanasti kirjoitat hänestä.
  Paljon tuttuja juttuja tunnistin tekstistä. Tosin monissa asioissa meillä tullaan jälkijunassa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kivasta kommentista! Tosi paljon vaihtelee kyllä nuo kehitysvaiheet ihan jo yhden perheenkin sisällä. Ja ilman mitään erityispiirteitäkään. Meillä on ihmetelty uhmaikää eniten - se ei tunnu menevän pois ollenkaan vaan aaltoilee sekoittamassa pakkaa kokoajan :D Aina kun uusi kiukkuvaihe alkaa, vasta huomaa että hei, tässä olikin hetken tasaisempaa.

   Poista