tiistai 27. maaliskuuta 2018

Yhteishaku - minne hain?

Jos seuraat blogin instaa ja sieltä tarinoita, niin oletkin tätä postausta jo osannut odottaa. Ja jos olet seurannut blogia jo pidempään tiedät, että olen kieriskellyt opintohaaveissani jo kauan mutta pelännyt kauheasti, että en enää osaa enkä pysty näin monen kotona vietetyn vuoden jälkeen. Helmikuussa käymäni uravalmennus antoi minulle sen potkun persuuksille minkä tarvitsinkin.

 

Minne hain kevään yhteishaussa?


Haku korkeakouluihin päättyy huomenna. Semivakavan kalkkiviivapaniikin jälkeen laitoin tänään aamupäivällä loton vetämään eli hakupaperit sisään. Hakukohteita minulla oli alunperin kaksi: Oulun yliopisto ja kasvatustiede sekä Lapin yliopisto ja hallintotiede. Mainitsemieni viime hetken epäilyjen jälkeen kuitenkin lisäsin kolmanneksi kohteeksi vielä Vaasan yliopiston ja kauppatieteen opinnot.

Hakukohteet listasin tuossa samassa järjestyksessä hakulomakkeelle kuin ne äsken luettelinkin, eli jos käy niin peikkomainen flaksi, että Ouluun pääsen niin kaksi muuta tipahtavat listalta automaattisesti pois, olipa niiden valintakoe mennyt miten tahansa. Hännänhuipuksi lisäämäni kauppatieteet ovat siellä oikeastaan vaan kaiken varalta. Koska haku sulkeutuu aivan pian halusin jatkaa omaa harkinta-aikaani vielä kauppatieteiden osalta, vaikka uravalmennuksessa päätinkin etten sinne hae. En oikein tiedä itsekään miksi kuitenkin tuntui tarpeelliselta sekin mahdollisuus vielä pitää.

Vaikka sanotaan, että täytyy hakea sinne mikä kiinnostaa eikä valintatilastoja juuri kannata katsella niin olenpa katsellut silti. Pääseminen mihin tahansa näihin valitsemiini koulutusohjelmiin on hyvinkin epätodennäköistä, mutta kyllähän sinne aina joku pääsee! Yliopistojen välillä, samoissakin koulutusohjelmissa, oli melko suuria eroja sisäänpääsyprosenteissa, mutta hakukohdevalinnat tein pääainevaihtoehtoihin perustuen ja myöskin sijaintiin - mielummin lähellä kuin kaukana.

Kasvatustiede

 

Pääaineeksi voi Oulun yliopistossa valita joko kasvatustieteen tai kasvatuspsykologian. Itseäni tällä hetkellä kiinnostaa tuo jälkimmäinen. Aloituspaikkoja on tulevalle syksylle vaivaiset 20 ja niistäkin vain puolet ensikertalaisille. Viime vuoden tilaston mukaan aloituspaikkoja on ollut saman verran ja sisäänpääsyprosentti on ollut hieman reilut 6%. Kasvatustieteen maisteri voi työskennellä vaikkapa koulutussuunnittelijana tai tutkijana. Opettajia tältä linjalta ei valmistu.

Valintakoe on kokeessa jaettavaan aineistoon pohjautuva, mutta lainasin silti kirjastosta muutamia yleisluontoisia opuksia kasvatustiedettä koskien, muun muassa viime vuoden koemateriaalina käytetyn Systeemaattinen johdatus kasvatustieteeseen- opuksen (Siljander).

Minua kiinnostaa kasvatustieteet nimenomaan tieteenä ja ilmiönä, ei niinkään se opettaminen. Tykkään neuvoa, ohjata ja opastaa mutta en halua opettaa. Ensisijaiseksi hakutoiveekseni pistin tämän siksi, että koen tämän alan olevan eniten sellainen, jonka ymmärtämiseen on jonkinlaista taipumusta sen lisäksi että se kiinnostaa. Myöskin siksi, että Oulu olisi mukavan lähellä.


Hallintotieteet

 

Opintosuunnat hallintotieteissä Lapin yliopistossa ovat hallintotieteet, johtamisen psykologia ja johtaminen. Omat intressit ohjautuisivat keskimmäiseen vaihtoehtoon eli johtamisen psykologiaan. Aloituspaikkoja syksylle 2018 on 45 ja niistä 31 ensikertalaisille. Vuoden 2015 tilaston perusteella sisäänpääsyprosentti on ollut 8% luokkaa. Aloituspaikkoja on ollut silloin vähemmän mutta hakijoiden määrä on tietysti yhtä ratkaiseva. Hallintotieteiden maistereita työskentelee esimerkiksi johto- ja asiantuntijatehtävissä julkisissa organisaatioissa tai yksityisellä sektorilla.

Hallintotieteiden valintakoe on sekin aineistokoe mutta ajattelin valmistautua kokeeseen etsimällä tästäkin jotain yleisluontoista lueskeltavaa, lähinnä sen vuoksi että "kieli" ja käsitteet tulisivat tutuiksi.

Hallintotieteet valitsin siksi, että ajattelen sen tarjoavan aika laaja-alaisesti työllistymismahdollisuuksia. Lapin yliopiston pääainetarjonta on itselleni mieluisinta vaikka hallintotieteitä voisi lukea myös esimerkiksi Vaasassa.


Kauppatieteet

 

Bonushakukohteena siis Vaasan yliopisto ja kauppatieteellinen. Pääainevaihtoehtoja Vaasassa on lukuisia. Muun muassa johtaminen, kansainvälinen liiketoiminta, taloustiede ja markkinointi. En oikein tiedä mikä tarjolla olevista pääaineista kiinnostaisi eniten. Aloituspaikkoja on 270, joista 189 on varattu ensikertalaisille. Sisäänpääsyprosentti viime vuoden tilastosta laskien on vajaan 7% tietämillä. Silloin aloituspaikkojakin on ollut vähemmän kuin nyt.

Valintakoe perustuu lukion oppimääriin ja luettavaksi täytyisi etsiä yhteiskuntaopista taloustietoa, historiasta kurssi 'ihminen ympäristön ja yhteiskunnan muutoksessa' sekä matematiikasta tilastotieto ja todennäköisyydet. Omalla kohdallani tässä on kompastuskivenä tuo matematiikka.

Kauppatieteiden kiinnostavuus perustuu hyviin työllistymismahdollisuuksiin ja laajaan työkenttään. Aihe sinänsä on mielenkiintoinen myöskin. Tykkään numeroista ja tilastoista ja minusta kaupan ala yhdistää kivasti luovan työskentelyn järjestelmällisyyteen ja tuloshakuisuuteen.

 

Hakukohteita yhdistävä tekijä

 

Kaikilla kolmella hakukohteella on yksi yhteinen nimittäjä - mahdollisuus työhön henkilöstöpuolella. Sain idean tähän pari vuotta sitten ammatinvalintapsykologin kanssa juteltuani ja mitä enemmän aikaa kuluu, sen enemmän uskon että tuollainen työ olisi juuri minua varten. Vielä spesifimmin määriteltynä nimenomaan työhyvinvointi olisi minua kiinnostava aihealue.

Kahta hakukohdetta, kasvatustiedettä ja hallintotieteitä, yhdistää myöskin psykologia. En halunnut lähteä psykologian opintoja tavoittelemaan, mutta se kuitenkin kiinnostaa. Näin pystyin yhdistämään useampia mielenkiinnon kohteitani. Uskon myös, että psykologia jonkin muun osaamisalan lisämausteena tarjoaa paremmat työllistymisnäkymät kuin pelkkä psykologia, niin kiinnostavaa kuin se onkin.

Minä myöskin ehdottomasti halusin yliopistoon. Harkitsin  ammattikorkeakouluopintojakin tosi pitkään, ja sieltä erityisesti tradenomin tutkinto kiinnosti, mutta fakta on kuitenkin se, että yliopistotutkintoa arvostetaan Suomessa enemmän - näin myös minä itse. Enkä halunnut, että omien ennakkoajatusteni ("en minä ole tarpeeksi fiksu yliopistoon") perusteella kiellän itseltäni mahdollisuuksia. Kokeilemallahan se selviää!

Jos ovet johonkin aukeavat, on ajankohtaista alkaa miettimään melkoisen nopealla tahdilla miten elämä järjestetään. Muutetaanko kaikki vai pelkästään minä vai ensin minä ja muut perässä? Näiden mietintöjen aika on kuitenkin vasta myöhemmin, nyt keskityn pääsykokeisiin!

Plan B

 

On valitettavasti olemassa hyvä mahdollisuus, että en pääse ensiyrittämällä mihinkään. Sitä varten olen laatinut varasuunnitelman. Sikäli tulevaisuus näyttää etteivät ovet yliopistoon vielä tänä syksynä aukene, niin alan suorittamaan perus- ja aineopintoja avoimessa yliopistossa. Sen verran olen selvittänyt jo, että Jyväskylän yliopistossa voi avoimen kautta lukea täysin verkko- opintoina kasvatustiedettä 65 op verran, joka on riittävästi avoimen väylän hakua varten.

Avoimen yliopiston opinnot ovat toki maksullisia mutta verkko-opintoina toteutettavat edullisimmasta päästä. Lyhentäväthän ne sitten sitä varsinaista tutkinto-opiskeluaikaa ja tätä kautta myös syövät vähemmän opintotukikuukausia. 

Sillä onhan se varmaa, että vaikka ensimmäisellä yrityksellä en sisään pääsisikään niin toisella yrittämällä pääsen aivan taatusti! Tapahtuupa haku sitten avoimen väylää pitkin tai valintakokeiden kautta.


Wish me luck!


Uskon, että sinua voisi kiinnostaa lukea miten tähän päädyttiin:

Syksyllä opiskelemaan mutta mitä? (Postaus on vuoden 2016 keväältä)
Pääsykoekirja avattu (jatkoa edelliselle)
Realiteetista ohtaan, kops! (lisää jatkoa surkuhupaisaan 'ei mennyt niinkuin Strömsössä'-kategoriaan)

12 kommenttia:

 1. Onnea hakuprosessiin!Ja aina ln tuo väylä avoimen kautta,jos ei heti pääse kouluun.

  VastaaPoista
 2. Mielenkiintoisia hakukohteita! Onnea hakuun, toivottavasti tärppää!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon! Nyt täytyisi alkaa ahkeroimaan noita opuksia läpi :)

   Poista
 3. Onnea hakuihin. Liputan tietenkin Lapin yliopiston kasvattina oman opinahjoni puolesta. Ja Rovaniemeä kaupunkina! Avoin väylä kannattaa pitää mielessä, olen itsekin opiskellut kasvatustieteen perusopinnot avoimen väylän kautta verkko-opintoina. Auttoivat eteenpäin. Pääsykokeisiin kannattaa panostaa tosissaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Kiinnostaisi tietää mitä opiskelit Rovaniemellä? Haitko siis avoimen opintojen perusteella sisään? Valintakokeet tosiaan muuttuivat aineistopohjaisiksi eli varsinaista lukemista ei ole mutta ei siitä kyllä taatusti haittaa ole vaikka lueskelee ja hioo omaa tekniikkaa jäsentää tekstiä.

   Poista
  2. Lapin yliopistossa opiskelin yhteiskuntatieteitä, pääaine sosiologia, sivuaine hallintotieteet. Avoimen opinnoilla edistin opettajan pedagogisia opintoja eli suoritin avoimen kautta kasvatustieteen perusopinnot etukäteen.

   Poista
  3. Utelen vieläkin, pakko ei ole vastata: mitä sitten nyt työksesi teet?

   Poista
 4. Mahtavaa että olet hakenut!
  Itse olen kans opiskellut avoimen kautta kasvatustieteitä jonkin verran, kun haussa ei ole onnistanut. Muistan selvästi kun eräs varhaiskasvatuksen lehtori sanoi kerran meille opiskelijoille, että nytkin te opiskelette yliopistossa. Hieman eri tyylillä ja iltapainoitteisesti, mutta silti. Vaikka välillä oli työlästä lähteä työpäivän jälkeen Pyhikseltä Rauduskylälle iltaopintoihin, niin joskus uurastus palkitaan :)
  T. Viittä vaille valmistunut, mutta puoli vuotta täyttä työtä tehnyt lto /ypperby

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Luulenpa ettei mulle nyt ovet vielä aukene mutta ens vuonna sitten viisastuneena uudelleen. Täytyy vaan jotakin mukavaa työtä löytää, jota voisi sitten opintojen ohella (nimenomaan näinpäin :D) tehdä. Iltaopiskelu työn lisäksi ei sinänsä ole uutta, kävin iltalukion 10-13 mutta toki, on mulla nyt kaksi lastakin enemmän. Menitkö sinäkin sitten avoimen väylää sisään vai tärppäsikö uusintakierroksella pääsäreissä?

   Poista
 5. Kuulin muuta kautta Rovaniemen lto lisäkoulutuksesta ja hain koulutuksen omiin pääsykokeisiin. Eli kyllä avoimen luvut oli tosi hyödyllisiä, kun tuonne piti olla jo pohjalla opintoja. Käytiin siis opinnot parissa vuodessa plus aiemmat. Kaikki opiskelu vie elämää eteen päin ja joskus sitä sitte tarttuu oikean oven kahvaan😀

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oon samaa mieltä, ikinä en ole opiskellut turhaan! Ne keskenjääneetkin opinnot ovat olleet suureksi hyödyksi ja 6kk talouskoulu, jonka äiti vaati käymään ajokorttia vastaan, on ollut yks yleishyödyllisimmistä asioista ever :D

   Poista