tiistai 23. tammikuuta 2018

Pikku-ukko päiväkuivaksi ja pari ompelusta

 Pikkukolmosemme alkaa olemaan päiväkuiva! Vauva-ajan olemme jättäneet taaksemme jo ajat sitten, ja kohta karistamme vaipparallinkin tomut jaloistamme. Kaino toiveemme on, että viimeistään tulevana kesänä Pikkuveli olisi täysin kuiva. Silloin meidän perheemme viisivuotinen vaippaikä olisi vihdoin ohitse!

Kuopuksemme, Pikkuveli, täyttää ensi kuussa kolme vuotta. Hän on osannut käydä potalla jo aika kauan, mutta oman aktiivisuutemme puutteesta pottahommat ovat jääneet kuitenkin hävettävän vähälle - paitsi hoidossa. Kahtena päivänä viikossa virikehoidossa käyvä Pikkuveli on hoitohenkilökunnan mukaan reipas potalla kävijä. Kun hän sitten pottaapelkäämättömän asenteensa lisäksi rupesi täyttämään kaikki muutkin kuivaksioppimisen valmiuden merkit päätimme, että Metallimiehen parin viikon joululoman aikana jättäisimme Pikkuveliltä vaipan pois päivisin.luomallablogi_ompelu


Valmistauduimme hommaan tietysti hankkimalla ison kasan pikkuhousuja. Pikkuveli itse oli projektista innoissaan, joskaan ei ihan heti ymmärtänyt miksi vaippaa ei enää laitetakaan. Kun hän pääsi pikkareiden tuoman vapauden (ja ilmavirran) makuun, ei vaipan perään enää niin ole kyseltykään. Rullailimme matot pois vahinkojen varalta, mutta osuimme ilmeisesti viivyttelystämme huolimatta herkkyyskauteen ja vahinkoja on tullut todella vähän eikä matolle ole tainnut osua yksikään!

Vaippaa pidämme siis vielä öisin ja pidemmillä ulkoiluilla tai kauppareissuilla. Kylään mennessäkin olemme vielä varulta laittaneet vaipan. Päiväkodista pikkaripyykkiä ei ole tullut yhtään ja kotosallakin sattuneet vahingot ovat olleet meidän vanhempien moka, kun ei olla muistettu patistella vessaan. Usein varalta laitettu vaippakin on kuiva ja pissa tulee sitten pottaan.

Pikkusiskolla aikoinaan kuivaksiopetellessa oli käytössään tarrataulu. Jokaisesta pissasta pottaan sai laittaa yhden tarran ja kakasta kaksi. Nyt emme kuitenkaan kokeneet tarpeelliseksi ottaa mitään motivointijärjestelmää käyttöön, koska asiat lähtivät sujumaan näin mainiosti ilmankin. Pikkusiskon kohdalla vahinkoja tuli enemmän ja alku oli hieman hankalampi. Kannustin oli tuolloin siis tarpeen. Lisää Pikkusiskon kuivaksiopettelusta voit lukea täältä.

Ainoa lapsesta itsestään johtuva haaste tässä vaipattomuus- projektissa on ollut pienokaisen täydessä kukoistuksessaan oleva uhmaikä. Meidän vanhempien kekseliäisyys ja maanittelutaidot ovat olleet hyvällä koetuksella, kun kulmat kurtussa paikalleen junttautuva tahtoikäinen ei suostu potalle vaikka viime käynnistä on tunteja aikaa.

 lapsivalokuvaus

 ompelu_yökkäri


Kuvissa Pikkuveli sovittaa ensimmäistä kertaa hartaasti odotettua tähtiyökkäriä, joululahjaksi saadun Ninjago-yökkärin rinnalle pidettäväksi. Paidan kaavana on Raide, joka pituudestaan vastaa 98cm ja leveydestään 92cm. Lyhensin hihaa ja laitoin hiharesorin tilalle. Housujen kaavana on lahkeista suoraksi vedetty Ruusunpuna, joka on pituudeltaan 86cm ja leveydestä 80cm. Siitäkin taitoin hieman lahjetta, jotta sain lahjeresorit. Pikkuveli on nyt noin 95cm pitkä.
 

kaksiosainen_yöpuku_pojalle


Yhden yökkäriompelun tein pukinkonttiinkin ja se jäikin ainoaksi ompelujoululahjaksi tänä vuonna. Se on 92cm Birdie Birdie- kaavalla tehty yökkärimekko minun ihanalle kummitytsylleni. Hihoihin tein resorikaitaleet samasta kankaasta ja helmaan rypytin frillan. Kangas on Verson Puodin pinkkiä Paratiisipuutarhaa. Yökkäri oli kuulemma ollut mieluinen ja sopiva.
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti