perjantai 8. joulukuuta 2017

Joulupuu- keräys ja ajatuksia joululahjomisesta ylipäänsä

Olet varmastikin kuullut Joulupuu- keräyksestä? Ajatuksena on se, että vähävaraisten perheiden lapset, jotka voisivat jäädä perheen rahatilanteen vuoksi ilman pakettia, saisivat sellaisen lahjoituksena. Usein keräys toteutetaan jonkun kaupan yhteydessä. Meillä Joulupuu- keräys on Halpa-Hallissa ja Kärkkäisellä tänään ja huomenna.

Keräys on nimensä veroinen: joulukuusen oksilla roikkuu lappuja, joissa on lapsen ikä ja sukupuoli sekä mahdollinen lahjatoive. Lappu valitaan, lahja ostetaan ja molemmat toimitetaan takaisin keräyspisteelle, jossa vapaaehtoiset ovat niitä paketoimassa. Meidän kaupungin Joulupuu- keräys ei jostain syystä ollut virallisilla keräyssivuilla mutta ainakin helsinkiläisten keräykset näet täältä ja muita paikkakuntia täältä.


kirje_joulupukille

joulutoiveet

lasten_joulutoiveet


Lapsi ilman lahjaa jouluaattona on jo pelkkänä ajatuksena sydäntäriipaiseva. Vähävaraisella perheellä todellisuus voi olla se, että joulua ei ole varaa laittaa tai että on vara ostaa pikkuisen jouluruokaa mutta ei enää lahjoja. Siksipä kaikenlainen avustaminen edes pienessä määrin olisi aivan huipputärkeää, jotta jokainen saisi joulun.

Minulla oli lapsena joulu ja lahjoja vaikka äitini yksin vastasi meidän taloudestamme. Rahaa ei ollut paljon mutta kuitenkin niin että joulu saatiin joka vuosi. Se onkin ihan ehdottomasti mun lempiaikaani vuodesta, mutta olen usein miettinyt olisiko niin, jos taloutemme olisi ollut niin huonolla tolalla ettei joulua olisi voinut laittaa? Saan itse valtavasti iloa joulusta ja sen soisin kaikille muillekin. Tottakai minä autan jos vain voin. Etkö sinäkin?


joulutoiveet

sisarukset

Lapset kirjoittivat tänäkin vuonna omat toivelistansa ja he listasivat kukin mielestäni aika hillitysti - kolmesta viiteen toivetta. Puheissa niitä on vilahdellut kyllä enemmänkin mutta paperille ilmeistyi varmastikin vain ne päällimmäiset ja eniten mielessä olleet. Hyvä niin. 

Lasten toiveet ja tarpeet olen sitten pyrkinyt jakamaan lahjovien sukulaisten ja kummien keskuuteen. Minusta täsmälahja palvelee kaikkia. Lahjan ostaja pääsee helpommalla kun sitä ei tarvitse itse keksiä, ja saa antaa varmasti toivotun ja tarpeellisen lahjan, lahjan saaja taas saa mitä toivoo ja me vanhemmat olemme pikkuisen lähempänä pyrkimystämme opettaa lapsiamme edes mitenkuten järkevään kuluttamiseen. Omien kummilastenikin kohdalla mielummin kysyn mitä tarvitaan tai halutaan kuin ostan umpimähkäisesti.

Me itse emme osta lapsillemme varsinaisia lahjoja. Olemme ostaneet heille jo useampana vuonna tavarakalenterit joulun odotusta siivittämään ja niistä kertyvät tavarat sitten tietysti jäävät leikkeihin. Nyt kahdella pienemmällä on Lego- kalenterit (City ja Friends) ja isoin sai jo kosmetiikkakalenterin (sillä ehdolla että meikkien käyttäminen on täysin luvanvaraista kotihöntsäilyä). Kukin kalentereista maksoi pikkuisen vajaat 20e.

Tottakai minusta olisi ihanaa heille lahjoja ostaa mutta en halua opettaa heitä siihen että lahjoja tulee aivan kauheat kasat. Lapsilla kuitenkin on jokaisella neljä kummia, uusioperheen etuna kahdesta neljään settiä isovanhempia sekä tätejä ja setiä eli lahjoja tulee kyllä aivan riittävästi ilman meidänkin panosta. Kohtuus on mielestäni hyvä oppia tässäkin asiassa.

Viime vuonna Isosisko sai kummitädiltään aikalahjan. Hän siis vastaanotti joulukortin, jossa kummitäti lupasi tulevan vuoden aikana käyttää lasta ratsastamassa, elokuvissa ja jossain syömässä. Se oli aivan mahtava idea! Tykkäsin siitä ihan älyttömän paljon ja tyttö itsekin alkuhämmästelyn jälkeen ihastui ideaan valtavasti. Laatu-aika kummitädin kanssa on aina tosi odotettu juttu.


kirjeitä_pukille


Minä kävin tänään Pikkusiskon kanssa asioilla ja samalla vierailimme keräyspuun luona. Keräysaika oli juuri vasta alkanut ja puu oli täynnä lappuja. Pikaisella vilkaisulla lasten iät olivat 3kk ikäisestä vauvasta 15- vuotiaaseen nuoreen. Me olemme osallistuneet keräykseen nyt kolmena tai neljänä vuonna, ja aiemmin olemme ottaneet saman ikäisen lapsen lapun kuin joku meidän omista, mutta nyt valittiin vähän isomman, 13- vuotiaan, tytön toive.

Meidän valitsemassamme lapussa oli toiveena korut tai hygieniatuotteet. Koruja katselin mutta koska nuorelle takuuvarmaa choker- kaulakorua ei ollut niin päädyin kokonaan kosmetiikkaan. Ostin pakettiin Herbinan geeliputsarin, kuorintavoiteen ja kosteuttavan huulikiillon. Minusta oli koskettavaa miten  minäkeskeisessä iässä oleva neljävee suihki ympäri kosmetiikkaosastoa ja tarjosi kaikkea Frozen- aiheista pakettiin selvästi innoissaan siitä, että saa ostaa toiselle lahjaa. Vilpittömästi hän olisi halunnut antaa toiselle kaikkea sellaista mitä itsekin mielellään ottaisi omakseen.
Paketointipisteeseen palatessani sain niin lämpimän kiitoksen tiskin takaa, että pala kurkussa kävelin autolle takaisin. 

Oletko sinä osallistunut Joulupuukeräykseen tai kuulutko Facebookin Jouluapua- ryhmään? Millaisia ajatuksia sinulla on omien lasten lahjomisesta tai lahjojen ostamisesta ylipäätään? Entä ostatko mielummin sitä mitä itse haluat vai otatko mielelläsi vinkkejä vastaan?

2 kommenttia:

 1. Samat mietteet oli tänään kun kävin lahjoja hakemassa keräykseen. Viime vuonna käytiin koko porukalla ja valittiin lasten ikäiset saajat, nyt kävin yksin kun muut jäi lumitöihin. Niin riipaisevia ne toiveet kun joku poikakin oli kuulemma toivonut deodoranttia. Toivottavasti lahjat lämmittävät saajien mieltä <3 Samaistun myös tuohon yksinhuoltajaäidin kanssa vietettyyn jouluun. Meillä raha myös ollut tiukassa, koska äiti pienipalkkaisessa työssä, mutta aina on joulua vietetty ja lahjoja olen saanut. Se on varmasti ollut äidilleni yhtä tärkeää kuin itselleni, että se joulu pitää saada järjestettyä.

  Meillä myös jaettiin aika hyvin joululahjatoiveet kummeille ja muille sukulaisille. Joku vuosi ei ostettu itse ollenkaan lahjoja, kun niitä tuli muualtakin. Nyt ollaan muutamia ostettu, koska meillä lapset ei saa oikeastaan muulloin leluja. Mutta hyvin kertoo määrästä se, että yhteen kärkkäisen pussiin mahtui meidän lasten lahjat sekä kummitytön ja lasten serkkujen lahjat :) Yhdet isommat lahjat on lisäksi, tytöille yhteisenä ne nukenrattaat ja Veetille lego. Pienempinä mm. ompelukuvia ja muistipeli. Minusta on kiva, jos esim kummilasten vanhemmat esittää toiveen jostain tarpeellisesta, ettei sitten osta sellaista millä ei ole käyttöä. Itsekin jaan yleensä vinkkejä kummeille mitä tarvittaisiin mutta en pahasti, jos tulee jotain muuta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joulu oli oikeastaan niitä harvoja aikoja meidän perheessä mun lapsuudessa kun sitä taloudellista tiukkuutta ei niin huomannut. Ihan taatusti tämä on suuresti siitä joulun tunnelmasta ylipäätään kiinni mutta ihan hullut respektit kyllä äidille siitä että se sai järkättyä asiat niin ettei raha-asiat sillon nousseet tapetille ja mistään ei ollut pula. Oon varmasti rahatilanteeseen nähden saanut liiaksikin lahjoja.

   Me ei taas juuri muuta toivottu lapsille kuin leluja, muutoin on aika hyvin kaikki mitä tarvii. Lasken tähän kirjat ja muutkin semmoset ajanviete- asiat kuin puhtaasti lelut. Vaatteet hommaan itse ja nyt ei ollut mitään semmosta urheiluvälinettäkään mitä tarvis. Toiveitahan ne vain on, en minäkään ketään käske mitään tiettyä ostamaan :D

   Poista