tiistai 5. joulukuuta 2017

Kotimainen koivuvaneri x3

Huomenna juhlitaan kaikista maista kauneimman ja parhaimman satavuotista itsenäisyyttä. Haluaisin hankkia meille kotiin tai itselleni käytettäväksi jonkin juhlavuoden esineen, muistoksi. Niitähän on toki kaupat pullollaan mutta erityisesti tahtoisin jonkin sellaisen, mikä on oikeasti valmistettu Suomessa. Haluaisin myös että se kyseinen tuote täyttäisi eettisyyden ja ekologisuuden määritelmät.

Suomi 100- juhlavuoden virallista logoa käyttävän yrityksen ei tarvitse valmistaa tuotteitaan Suomessa eikä sen tarvitse edes olla suomalainen. Riittää, että on vahvasti sitoutunut suomalaiseen yhteiskuntaan. Logolla tuotteita myyvät sekä isot yritykset että pienemmät. Lista suuremmista yrityksistä, joiden tuotteet valmistetaan Suomessa, löytyy täältä.

Minä kuitenkin uskon että pienikin on kaunista. Pienten yritysten tukeminen on minusta tärkeää ja se antaa mahdollisuuden yritykselle kasvaa ja tuo tervettä kilpailua markkinoille. Pienet yritykset pärjäävät, jos tuotteet menevät kaupaksi. Pienen tutkimukseni perusteella uskallan sanoa, että sataprosenttisen kotimainen tuote on aika usein puuta. Sitähän meillä täällä Suomessa riittää! Vanerituotteiden tarjonta on viime vuosina lisääntynyt hurjasti, se onkin varmasti monikäyttöinen materiaali.

Halusinkin nyt listata muutamia mielestäni kivoja kotimaisia yrityksiä, joiden tuotteita ei löydy suurten markettien hyllyiltä ja jotka on vanerista valmistettu. Listamaani tuotteet eivät välttämättä ole virallisia Suomi 100- tuotteita mutta täyttävät kaikki edellä listaamani ehdot: kotimaisuus, eettisyys ja ekologisuus. Viralliseen valtioneuvoston hyväksymään yhteistyömalliin mukaan päässeiden pienyritysten listan näet 100 hyvää Suomesta- sivustolta (joiden kaikkien kotimaisuusaste ei siis ole tässä jutussa ehtona pitämäni 100%). Suomessa on valtavasti osaamista ja uniikkeja, luovia ideoita, eikä tässä tietenkään ole kuin muutama esimerkki.


PinjaPuu


Törmäsin joku aika sitten Instagramissa PinjaPuu- koruihin. Rakastuin ensisilmäyksellä. Vanerista valmistetut korut ovat olleet pinnalla jo jonkin aikaa mutta näissä oli vielä sitä jotain extraa. PinjaPuu valmistaa korunsa kotimaassa ympäristöystävällisyyden periaatteita noudattaen. Lisämaininnan ansaitsee se, että PinjaPuu lahjoittaa jokaisesta myydystä tuotteesta 0,50e vuosittain vaihtuvalle hyväntekeväisyyskohteelle. Juhlavuoden kohde on Luonnonperintösäätiö. 

Kuva: PinjaPuu
Kuva: PinjaPuu
Kuva: PinjaPuuMade by Noosa

 

Made by Noosa on Oulussa toimiva kolmen ihmisen yritys, joka valmistaa koruja ja piensisustuksen tuotteita kotimaisesta koivuvanerista. Oman verkkokaupan lisäksi Made by Noosan tuotteita voi ostaa myös Weecosilta*. Minusta nuo Suomi100- kuusenkoristeet on ihanat! Tuon alimman kuvan magneettitaulun voisin haluta vaikka meidän ruman avainkaapin tilalle eteiseen paraatipaikalle.


Kuva: Weecos*

Kuva: Weecos*

Kuva: Made by Noosa


Puine

 

Lahdessa valmistuvat Puine- tuotteet. Ympäristöystävällisyys ja kotimaisuus ovat yritykselle tärkeitä arvoja. Minä löysin yrityksen, kun etsin sopivaa kakunkoristetta häihimme. Ihastuin tuotteisiin joita on todella laajasti sisustuksesta koruihin. Koivuvaneri sopii kyllä skandinaaviseen tyyliin kuin nenä päähän!

Kuva: Puine


Kuva: Puine

Kuva: Puine

Kuva: Puine


Mikä oli sun suosikkisi näistä? Tykkäätkö ylipäätään vanerista (sisustus)materiaalina?


 * postaus sisältää mainoslinkkejä. Niiden klikkaamisesta en hyödy mitenkään mutta linkkien kautta tehdyistä ostoksista saan pienen prosenttiosuuden.

2 kommenttia:

  1. Tykkään! Puu materiaalina on varmaan tän puuinsinööriyden takia erityisen mieluinen materiaali. Ja onhan se ekologisempi kuin moni muu. Nuo ruukkujalustat on kivoja ja joudun ehkä jossain vaiheessa hankkimaan tuommoiset Käpy-korvikset. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No juu, sulle varmasti oikein erityisesti :) Käpykorvikset on ihan huikeat vaikka huolisin kyllä noista mitkä tahansa.

      Poista