perjantai 22. joulukuuta 2017

Joululaulut TOP 10

Minulta toivottiin joululauluaiheista postausta. Niiden kuunteleminen on tosi iso osa meidän perheen joulua, joten toteutan toiveen mielelläni. Kuuntelenkin Spotifyta päivittäin. Tänä vuonna kuunteluminuutteja on kertynyt jo yli 46 000  eikä siihen ole laskettu vielä edes joulua, hih!

Uusille joululauluille lämpenen melko hitaasti. Ne perinteiset laulut ovat minulle rakkaimpia. Niistä minulla on muistoja jo lapsuudesta asti. Kuitenkin aina toisinaan teen lisäyksiä omaan joululistaani ja tänä vuonna lisäsin sinne esimerkiksi suomalaisittain huonosti nimetyn artistin, Sia:n, uudelta joululevyltä kappaleen Snowman.Parhaat joululevyt


Ehdoton lempparini kokonaisista joululevyistä on vuodelta 2003 - Lauluyhtye Rajaton: Joulu. Rajaton koostuu huipputaitavista miehistä ja naisista, jotka laulavat ilman säestystä. Aika uskomattomia ääniä sitä ihminen voi äänihuulillaan tehdä, säestyksen puutteen unohtaa melko nopeasti. Uudempikin yhtyeen joululevy on kiva mutta tuo ensimmäinen kuitenkin kirkkaasti parempi.

Hyvänä kakkosena joululevyistä tulevat Raskasta joulua- lätyt. Niitä en oikein osaa laittaa parhausjärjestykseen. Uusinta olen ehtinyt kuunnella vähiten ja siksi en vielä kauheasti siitä ole innostunut. Raskasta joulua artisteista minun lempilaulajia ovat Antti Railio ja J-P Leppäluoto. Viime vuonna päästiin Raskasta joulua- keikka näkemään ja olihan se hienoa!

Joululaulumuistoja


Yhtä joululaulua olen lapsena laulanut kirkkokuorossa niin, että osaisin sen varmaan unissanikin. Tuhatvuotias kanttori laulatti meillä Ilouutista niin että enpä muista kuoroharjoituksia, joissa sitä ei olisi veivattu. Usein moneenkin kertaan. Taisi olla hänen lempilaulujaan, jota hän säesti pianolla suurella tunteella. Näen vieläkin miten harmaa, kaljun yli toiselle puolelle pyyhkäisty hento hiustupsu tutisi miespolon säestäessä kuoroaan. Lapsikuorossa taas tutustuin Ave Mariaan, joka löytyykin lempparilistaltani alta. Rakastin laulaa sitä, nyt liikutun sitä laulaessani niin ettei laulusta tule mitään. 
  

Millainen on hyvä joululaulu?


Tykkään lauluista joiden mukana voin itsekin laulaa, ja yksi parhaista sellaisista on Tule joulu kultainen, Arja Korisevan versiona nimenomaan. En tiedä miksi juuri sen tahtiin on paras laulaa. Pääasiassa joululaulumakuni(kin) on sellainen melankolinen ja surumielinen. Ei sillä ettei joulu olisi iloinen juhla, mutta ehkä se joulun tietynlainen hektisyys tarvitsee omalla kohdallani vastapainoksi rauhallisempaa soittolistakokoelmaa. Toki poikkeuksiakin on ja niistä esimerkkinä Nisse- polkka J-P Leppäluodon esittämänä. Nähtiin tämä veto RJ- keikalla ja sitä menoa oli hengästyttävää katsoakin!

Onpa minulla yksi (kyllä, vain yksi) joululauluinhokkikin. Se on Sika. Oli esittäjänä kuka vain, niin tämä kappale on kerrassaan karmaiseva. Tulen pahalle tuulelle sitä kuunnellessani. Ajattara on yksi minun uusista ihastuksistani metallibändeistä ja sen versiointi Sika- biisistä on erityisen luotaantyöntävä, voit kuunnella sen tästä.

Joululaululemppareita on melkeinpä mahdotonta valita, mutta otetaan nyt haaste vastaan. Tässä siis oma TOP 10 juuri tällä hetkellä. Joidenkin kappaleiden kohdalla en osannut päättää minkä esittäjän versio on paras ja niistä olen jättänyt esittäjän pois, ne toimivat mielestäni monella eri tavalla tulkittuna.


TOP 10 joululaulut


1. Varpunen jouluaamuna

2. Tonttu

3. Jarkko Ahola - Ave Maria

4. Antti Railio (Raskasta joulua) - Kristallikehto

5. Antony Parviainen (Raskasta joulua) - Sylvian joululaulu

6. Nightwish - Walking in the air

7. Juha Tapio - Maa on niin kaunis

8. Joulun kellot (hiljaa, hiljaa)

9. Lauluyhtye Rajaton - Ja neitsyt pikku poijuttansa

10. Lauluyhtye Rajaton - Hiljene, maaMitkä on sun suosikit joululevyistä? Entäs mille näyttäisi sinun TOP kymppi?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti