torstai 21. joulukuuta 2017

Ammattilaisen vinkit kotisiivoojalle

 Joulusiivous on useassa kodissa ylläpitosiivousta perusteellisempi. Itsekin tykkään, että jouluksi saadaan raikas koti, jossa kaikki tavarat ovat paikoillaan ja pinnat ovat puhtaita. Osa teistä ehkä tietääkin, että olen tällä hetkellä ammatiltani laitoshuoltaja. Olen siis puhtaanapidon ammattilainen. Vastoin yleistä harhaluuloa, ammattimainen siivous todellakin vaatii ammattitutkinnon ja me alalle koulutetut ihmiset tiedetään aiheesta paljon sellaista, mitä ei siviili tiedä. Kotisiivous on tietenkin oma aihealueensa ja siihen annankin tänään vinkkejä ammattimaisesta näkökulmasta! Vinkkiviitoset pätevät siivoukseen kaikkina vuodenaikoina vaikka joulusiivouksiin tuossa viittasin.

Postaus on toteutettu yhteistyössä Sinituotteen kanssa. Kuvissa näkyvät siivousvälineet ovat saatuja. Tekstin lopusta löytyy myös mukava arvonta, jonka sisällön tarjoaa senkin Sinituote. Siihen kannattaa tietenkin osallistua.
monitoimimoppi2sinituote


Ammattilaisen ABC kotisiivoojalle


Ennen kuin tartut toimeen ja pistät tuulemaan on tärkeää, että suunnittelet mitä siivoat. Kun päätät mitä teet etukäteen et harhaudu näpertelemään sen sälälaatikon kimpussa, jossa on kaikkea sekalaista, et päädy lajittelemaan valokuvia etkä vaihtamaan verhoja - ellet siis ole näitä asioita suunnitelmaasi jo ennalta sisällyttänyt. Kun suunnitelma on tehty, pysy siinä.

Siivousjärjestys on ylhäältä alaspäin ja puhtaasta likaiseen. Hyvänä esimerkkinä molempiin ohjeisiin on katon pyyhintä ennen lattiaa. Joskus kuitenkin nämä kaksi ohjetta ovat ristiriidassa keskenään, ja silloin on arvioitava kumpi on puhtaan lopputuloksen kannalta parempi valita. Pölyjen pyyhinnässä esimerkiksi likaisimmat paikat ovat useimmiten ylimpänä, koska niitä pyyhitään harvemmin. Ne ovat kuitenkin myös niitä kohteita, joita kosketellaan harvoin eli niissä on siis vain kuivaa irtolikaa. Esimerkkinä tästä vaikkapa valaisimet ja kaapin päälliset. Kuitenkin näiden yläpölyjen pyyhintä ennen alempia tasoja on perusteltua, koska sieltä voi pyyhittäessä tipahdella pölypalloja alas. Ohjeistus puhtaasta likaiseen on olemassa myös siksi, että yhtä välinettä käytettäessä lika ei pääsisi leviämään. Tämän voi tietenkin kiertää vaihtamalla välillä puhtaan välineen.

 
sinituote_pölykinnas
Valaisimien pyyhinnässä totesin todella käteväksi Pölykintaan, joka kädessä suihkin pyyhkimässä kaikkea muutakin, kun lauantaina joulusiivottiin.

kotisiivouksen abc
Puhtaat välineet ovat avain onnistuneeseen siivoukseen, mutta oikeanlainen huolto ja puhdistus myöskin pitää välineet toimintakunnossa. Siivoustekstiilit tulisi pestä asianmukaisesti jokaisen käytön jälkeen pesukoneessa kuudenkympin ohjelmalla ja kuivata ilmavasti. Välineet, kuten vaikkapa varret ja sankot, tulisi kosteapyyhkiä tai pestä säännöllisesti. 

Välineiden monikäyttöisyyteen ja säätyvyyteen kannattaa satsata. Pitkä säätövarsi toimii lattiavartena mutta myös kattoja ja seiniä puhdistaessa. Sinituotteen teleskooppivarsi ja monitoimimoppi ovat aika lyömätön yhdistelmä. Teleskooppivarressa riittää säädöt jopa minulle yli 180- senttiselle, eli riittänee myöskin suurimmalle osalle miehistä. Tekosyytä on turha siis tästäkään enää etsiä, siivoamaan vain! Säätövinkki: suorana seistessä varren pään tulisi ylettyä leukaan. 
 


ammattilaisen siivousvinkitmikrokuitumoppimonitoimimoppi1


Monikäyttöiset välineet vähentävät siivoukseen tarvittavien välineiden määrää ja säätyvyys mahdollistaa ergonomisen työskentelyn, jonka merkitystä ei sovi kotisiivoojankaan väheksyä.

teleskooppivarsi_pölymiekkakotisiivouksen abc 3
Teleskooppivarteen saa yhdistettyä esimerkiksi Pölymiekan

Perusteellisempi siivous ei välttämättä tarkoita kaikkien pintojen jynssäämistä rystyset verillä. Täsmäsiivousta kannattaa harjoittaa ja kohdentaa siivous niihin kohteisiin, joita ylläpitosiivouksessa ei säännöllisesti puhdisteta tai jotka erityisesti kaipaavat puhdistusta. Yläpölyjen pyyhkiminen ei ole tarkoituksenmukaista viikottain, mutta jouluksi on mukava raikastaa koti ja poistaa pölyt sieltäkin, mistä niitä ei näe. Patterien takaa pölyt saa hyvin pyyhittyä Pölymiekalla ja saapa sillä pyyhittyä monta muutakin kohdetta, esimerkiksi verholautojen takuset. Varsi taipuu mutkille mutta on kuitenkin jämäkkä. 

Kuraisen syksyn jäljiltä meidän pikkueteinen oli tosi siivottomassa kunnossa, joten tehtiin siihen täsmäisku nyt joulusiivousten yhteydessä. Kaappeja sensijaan on siivottu pitkin kesää ja syksyä niin nyt ei niihin kajottu ollenkaan. 

pölymiekkapölymiekka1pölymiekka2pölykinnas


Siivoustekstiilien kostutus siivottavan kohteen mukaan on tosi tärkeä juttu. Tässä muutama ohjenuora:

 • Yläpölyt ovat pääasiassa kuivaa irtolikaa. Ne ovat paikoissa joita ei juuri kosketella eli rasvalikaa sormista siellä ei useinkaan ole. Yläpölyt on parasta poistaa kuivalla mikrokuituisella välineellä (esimerkiksi kuvissa ja tekstissä aiemmin vilahtaneella Pölykintaalla)
 •  Pinnat, joita kosketellaan silloin tällöin, mutta ovat pääasiassa vain ohkaisen pölyn peitossa on järkevintä pyyhkiä nihkeytetyllä pyyhkeellä. 
 • Kosketuspinnat kuten ovenrivat, portaikon kaiteet, nojatuolin käsinojat ynnä muut sellaiset kosteapyyhitään.
 • Laminaatti- tai parkettilattia pyyhitään korkeintaan kostealla, sillä ne eivät tykkää liiasta kosteudesta. 
 • Muovimatto kestää kosteutta kyllä, mutta sen puhdistaminen normaalissa kotikäytössä ei sitä juurikaan vaadi. Kosteapyyhintä riittää. 
 • Märkäpyyhinnälle on kotioloissa oikeastaan aika vaikea keksiä käyttötarkoitusta, koska pinnalle jäävä vesi myöskin sisältää osan liasta, joka oli tarkoitus poistaa. Märkäpyyhintää parempi vaihtoehto on pesu ja kuivaus, mutta tietystikin vain sitä sietäville pinnoille.

Yleisimpiä virheitä kotisiivouksessa

  
Kotisiivous ei tietenkään ole niin vakavamielinen juttu kuin vaikkapa sairaalan syöpäosaston puhdistaminen pöpöistä. Kuitenkin kotisiivouksessakin on jokunen juttu mihin voi halutessaan kiinnittää huomiota. Ne säästävät pintoja, mahdollistavat oikeasti puhtaan lopputuloksen ja myöskin säästävät siivoojaa itseään. Keräsin jokusen mielestäni aika yleisen virheen, joita kotisiivouksessa näkee tehtävän. (Epä)kohtien esiinnostamisen tarkoituksena on tarjota vinkkejä ei niinkään osoitella. Hän, joka haluaa työskentelytapojaan kehittää ottaa vinkit talteen.  


monitoimimoppi1
 

sinituote_monitoimimoppi

Mattojen tamppaus

 

Mattoja ei tarvitse tampata. Tamppaaminen (tai puistelu) voi ensinnäkin vahingoittaa mattoa ja lyhentää sen käyttöikää. Toisekseen, tamppaamalla irtoava pöly useimmiten laskeutuu maton pintaan takaisin. Parempi keino poistaa pöly matoista on imurointi. Ulos matot kannattaa kyllä viedä raikastumaan ja tuulettumaan. Tahrat poistetaan matoista ihannetilanteessa tuoreeltaan ja koko matto pestään tarvittaessa hoito-ohjeen mukaan (tai miten oma kantti kestää). Muista kuitenkin, että kumipohjaiset matot eivät kestä pakkasta.


Likaiset välineet

 

Toistan itseäni, mutta minusta tämä on kaiken a ja o. Et varmaankaan pese hikistä t- paitaasi huuhtaisemalla sitä hanan alla ja kuivattamalla patterilla? Miksi ihmeessä tekisit niin siivouspyyhkeellesikään?! Siivouspäivän päätteeksi käytetyt välineet puhdistetaan. Varret pyyhitään, imurin suodatin puhdistetaan sekä pölypussi vaihdetaan tarvittaessa ja siivoustekstiilit pestään pesukoneessa. Tietenkin.  Mikrokuituiset liinat pestään erillään puuvillaisista, koska puuvilla tukkii mikrokuitupyyhkeet. Huuhteluainetta ei saa käyttää. Siivoustekstilit puhdistuvat kuudessakymmenessä asteessa.


Puhdistusaineet ja niiden annostelu

 

Kotisiivoojalle tähdättyjä puhdistusaineita annostellaan lähes poikkeuksetta 'korkillinen', kun ammattisiivoja työssään laittaa, aineesta riippuen, kymmentä vesilitraa kohti noin 5ml puhdistusainetta. Ammattisiivoukseen kohdennettuja aineita voi siviilikin ostaa ja sitä suosittelenkin - litra lähes kaikkeen käyvää yleispuhdistusainetta maksaa yleensä noin 10e ja siitähän riittää! Minä olen ostanut oman litraseni jouluna 2015. Siivoustaajuus ja -laajuus jättää meillä näin ruuhkavuosina todellakin toivomisen varaa, mutta tosi ahkerassakin käytössä puteli kestää kauan

Eri pinnoille kohdennettuja puhdistusaineita on vaikka kuinka paljon. On totta, että erikoispuhdistusaineilla on paikkansa vaikkapa erilaisia lattiapintoja varten. Yleispuhdistusaineella pääsee kuitenkin tosi pitkälle! Meillä puhdistetaan parketti, laminaatti, muovimatto, kaikki tasot, wc, sauna ja keittiö kaikki yhdellä ja samalla yleispuhdistusaineella. Saniteettitilatkaan eivät kaipaa erillistä puhdistusainetta paitsi eritetahrojen osalta. Siihen käytän klorittia, jonka laimennan suhteessa 9,7dl vettä/30ml klorittia. Käyttöliuos kloritista säilyy kaksi viikkoa.

Yliannostelulla ei saavuteta suurempaa puhtaustasoa, päinvastoin. Liikaa annosteltu puhdistusaine päätyy kerrostumaan pinnoille. Siitä tulee siis likaa. Aliannostelu sekin johtaa huonompaan lopputulokseen kun veden ja puhdistuaineen suhde ei ole oikea. Annosteluohje purkin etiketissä on siinä aivan hyvästä syystä. 

Liian märät menetelmät


Ennen viskeltiin ämpärillä lattialle vettä ja kuurattiin harjalla. Vettä kului tolkuttomasti ja menetelmät olivat raskaita. Työssäni olen toteuttanut vedetöntä siivousta. Se tarkoittaa siis lyhyesti sitä, että siivoustekstiilit kostutetaan vesipisteen luona eikä vesiämpäriä roudata mukana siivotessa, mutta myös sitä, että veden määrä siivouksessa ylipäätään olisi mahdollisimman vähäinen. Kuten jo yllä mainitsin, tulisi siivoustekstiilien olla vain riittävän kosteita. 

Pyyhkeen voi kostuttaa niin, että kastaa veteen kolmasosan siitä ja käärii rullalle, jotta kosteus leviää tasaisesti. Kohtuullisen määrän pyyhkeitä voi kostuttaa myös suihkepullolla, johon on tehty oikealla suhteella käyttöliuos. Tatsi kostuttamiseen löytyy nopeasti ja sääteleminen nihkeän ja kostean pyyhkeen välillä helpottuu. 

Kotisiivous voi oikeastikin olla helppoa ja nopeaa, ehkä jopa mukavaa?! Olen todennut että oikeilla välineillä, aineilla ja menetelmillä työ sujuu paljon jouhevammin ja samalla säästää itseään mutta myös aikaa. Siivouvälineet ovat ehkä vähän nihkeä kohde sijoittaa euroja mutta kun satsaa laadukkaisiin ja muunneltaviin välineisiin niin ei tarvitse jatkuvasti ostaa niitä halvempia. Kiinnostaisiko teitä lukea enemmänkin vinkkejä siivoukseen liittyen?!!! ARVONTA ON PÄÄTTYNYT !!!

Sitten arvotaan! Sinituote tarjoaa pienen tarvikepaketin Luomalla- blogin lukijoille arvottavaksi. Paketissa on keittiöön tarpeellista tavaraa: mikrokuituinen keittiöpyyhe, mikrokuituinen lasiliina, keraamiselle liedelle ja rosteripinnoille tarkoitettu mikrokuituliina, paketti liinariipuksia ja tiskiharja vaihtopäällä

Osallistua voit kertomalla mikä siivouksessa on sinusta inhottavinta/mikä parasta/kysyä minulta jotain/jakaa siivousaiheisen muiston.. käytä mielikuvitustasi. 

Arvonta alkaa nyt heti ja päättyy viikon päästä 4.1.2018 klo 22. Voittajaan otan yhteyttä sähköpostitse eli jätä toimiva osoite kommenttiisi.

81 kommenttia:

 1. Täälä hephephep yks joka unohtuu aina sen sälälaatikot/kaapin pariin! Muutenkin, lapsiperhearjessa vihaan sitä että siivous jää aina puolitiehen kun sitä mukaa kun tavarat on yhdestä päästä taloa kerätty ja siivous aloitettu, niin toinen pää jo leviää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No tämäpä just! Kunnollakunnolla voi siivota vain silloin, kun lapset on muualla väittäköön ihmiset mitä vain :D

   Poista
 2. Parasta on puhdas tuoksu siivouksen jälkeen 😊
  susanna.sarre@gmail.com

  VastaaPoista
 3. Ikävintä on se aloittaminen, jos ei saa rauhassa tehdä. Parasta olisi jos saisi siivota vain silloin kun tulee se inspiraatio :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä kans inhoan sitä että joutuu keskeyttämään milloin minkäkin takia. Aloitusta olen menestyksekkäästi lykännyt joskus jopa viikkoja :D

   Poista
  2. inhoan uunin pesua,mutta kaikki muu on ok

   Poista
 4. Jes! Unelmapostaus!!! Kiitos tästä.

  Aloittaminen on melkein kauheinta. Kamalampaa on vaan se, että kerralla ei tule siistiä. Vähintäänkin jonkun päikkärit tai ruoka tai mikä hyvänsä keskeyttää niin, ettei yksinkertaisesti tule valmista. Ikinä.

  VastaaPoista
 5. Päivittäinen paikkojen järjestely auttaa jo luomaan siistiä yleiskuvaa. En harrasta mitään suursiivouksia, siivoilen paikkoja aina kun näyttää tarpeelliselta. Oisko sulla hyviä vinkkejä lasiseinän kalkkitahroihin? niinaha@luukku.com

  VastaaPoista
 6. Parasta on istuskella siivouksen jälkeen sohvalla neuloen ja nauttia puhtaasta kodista.

  VastaaPoista
 7. Tykkään siivoamisesta! Varsinki jos saa rauhassa ilman eessä pyöriviä lapsia siivota! :D Se tunne on vaan niin ihana, kun on saanu viikkosiivouksen tehtyä! Tai kun saa kuurattua jonku paikan, mikä on ollu pitkään tarkotus putsata.

  VastaaPoista
 8. Inhottavinta on poistaa kalkkitahroja! Ne eivät lähde millään.:D emilia_ho(at)hotmail.com

  VastaaPoista
 9. Just muutin uuteen asuntoon alkuviikosta ja siinä tuli samalla tehtyä myös joulusiivous. Ihanan kevyt, mutta raikas pesuaineen ja puhtauden tuoksu jäi! Tiiviisti mukana tässä arvonnassa! :) annjunttila@outlook.com

  VastaaPoista
 10. Ärsyttävintä on imurointi! Toinen se kun lapset sotkee sitä mukaa kun saan siivottua :D Rauhassa siivoaminen on ihan jees mutta siihenkin tarvii inspiraation että jaksaa joka paikan puunata. Suosin siis sitä perus siisteyttä ettei suursiivouksia tarvi.

  jonnaharju@elisanet.fi

  VastaaPoista
 11. Parasta siivouksessa on ilahduttava lopputulos! Usein laitan myös musiikin soimaan niin siivoaminen on vähän mukavampaa. 😀
  2-vuotiaan pojan kanssa siivotaan yhdessä, itse imuroin ja poika pyyhkii pölyhuiskalla. Onkohan pojan siivousinto tallella vielä teini-ikäisenä?! 😀

  VastaaPoista
 12. Mukana arvonnassa. Inhottavinta on meidän hiuksia/pölyä/nukkaa keräävän maton imuroiminen. Toinen inhottava on, jos joutuu esim, hyllyillä siirtelemään kauheasti tavaroita voidakseen pyyhkiä pölyjä.

  roovel@netti.fi

  VastaaPoista
 13. Aloittamisen vaikeus kotona kun ois muutakin kivempaa puuhaa...paitsi sillon kun inspiraatio iskee.

  VastaaPoista
 14. Anu Marjatta Sillanpää22. joulukuuta 2017 klo 12.30

  Siivoilen nurkka kerrallaan, yksiön säilytystilat vaativat kunnolliset ulottuvat välineet.

  VastaaPoista
 15. Parasta on nähdä työnsä tuloksena puhtaat pinnat ja nurkat.

  VastaaPoista
 16. Ikävistä on mattojen ulos kantaminen (onneksi minulla mies tekee tämän).
  Siivous on kaikkiaan muuten kivaa. Tykkään siivota, kunhan ei olisi mattoja.

  VastaaPoista
 17. Aloittaminen siivoamisessa aina se vaikein kohta itselläni. Mutta oi sitä iloa, kun on siivouksen jälkeen koti puhdas ja joskus on ihana käydä siivouksen jälkeen ostamassa kukkia puhtaaseen kotiin.

  VastaaPoista
 18. Joskus on tukalaa aloittaa siivous, mutta siivottu raikas koti on sitten parasta. Nuorimmaisen lapsen kanssa ei voi siivota heti alusta loppuun vaan yleensä lattiat moppaan pienokaisen ollessa päiväunilla. Kiitos siivousvinkeistä!

  -Outi-

  VastaaPoista
 19. Parhainta on tietenkin se siivouksen jälki :) Siivoaminen on kivaa, silloin kun on siivoustuulella :)
  anna_88@luukku.com

  VastaaPoista
 20. Uunin pesu on järkyttävää, hankalassa asennossa lonkkakipuiselle yhtä tuskaa. Muiden pintojen siistiminen ihan ok. 😊 ellu67@gmail.com

  VastaaPoista
 21. Hyvä postaus! Osui fasebookissa silmiini ja kiinnitti huomioni kun itsekin olen laitoshuoltaja, kylläkin äitiyslomalla nyt �� :) hyvillä työvälineillä työstä nauttii erilailla :)

  VastaaPoista
 22. Kiitos tästä! Tuli tosi hyviä vinkkejä, ja ihan rupesi tekemään mieli siivota (mitä ei kovin usein käy...)! Ainakin itseäni kiinnostaisi kuka tällaisia postauksia enemmänkin.

  Siivoamisessa parasta on se kun saa aikaan näkyvää jälkeä, ja raikkaamman kodin. Sen jälkeen on kiva laittaa kukat maljakkoon, kynttilöitä palamaan ja rentoutua sohvalla. Inhottavinta on aloittaminen, varsinkin silloin, kun on ehtinyt kertyä kamala kaaos, ja joutuu järjestelemään paikkoja kauan ennen kuin edes pääsee oikeasti siivoamaan...

  VastaaPoista
 23. Inhottavinta on kun on pesuaine allergioita ja kaiken lisäksi imuri on aina jollain tavalla rikki :/

  VastaaPoista
 24. Siivouksen jälkeen näkee työnsä tuloksen, paitsi kylpyhuoneen kaakeleissa ja raanassa, jos paikkakunnan vesi on todella kalkkista. Miten pisarajäljet ja kalkin saisi oikeasti kokonaan pois?

  VastaaPoista
 25. Parasta siivouksessa on se, että oma mieli ja hermot lepää, kun näkee kättensä työn. Kaoottinen koti saa mielen järkkymään. Pidän siivouksesta, ainut kotitöistä joista en pidä on vaatteiden viikkaus ja silitys.

  Joulusiivousta en tänä vuonna voi itse tehdä, koska olen vuodepotilaana. Ammattilaisen siivous tulisi nyt tarpeeseen, samoin kuin myös uudet välineet.

  S-posti: sini.sillanmaki@gmail.com

  VastaaPoista
 26. Inhoan pölyjen pyyhkimistä ylhäältä ja keittiöstä,kun meillä tässä asunnossa ei ole liesituuletinta.Kaikki keittiön puolella tuntuu rasvaiselta ja kaapin ovien pölyt ovat tiukasti kiinni.En tykkää ollenkaan siivota niitä,mutta pakkohan se on käydä muutama kerta vuodessa läpi ja toinen inhokki on sängynaluset,ne on ensin tyhjennettävä laatikoista ja törystä ennenkuin sinne alle pääsee...

  VastaaPoista
 27. Inhoan pölyjen pyyhkimistä ylhäältä ja keittiöstä,kun meillä tässä asunnossa ei ole liesituuletinta.Kaikki keittiön puolella tuntuu rasvaiselta ja kaapin ovien pölyt ovat tiukasti kiinni.En tykkää ollenkaan siivota niitä,mutta pakkohan se on käydä muutama kerta vuodessa läpi ja toinen inhokki on sängynaluset,ne on ensin tyhjennettävä laatikoista ja törystä ennenkuin sinne alle pääsee...
  tuulalievonen@hotmail.com

  VastaaPoista
 28. vessan siivoaminen kn05fu@hotmail.com

  VastaaPoista
 29. Inhoan kun täytyy siirrellä tavaroita ja krääsää pois tieltä se on rasittavinta

  jessicalonnberg@hotmail.com

  VastaaPoista
 30. Parasta on siisti koti.

  VastaaPoista
 31. Minä yritän siivota päivittäin jotain niin ei ärsytä kun viikkosiivous jää kesken. Lelut hajallaan puhtaassa kodissa on elämää:)
  ihioma@gmail.com

  Ps. Hyvä postausaihe!!

  VastaaPoista
 32. Kunnon sinin siivousvänileillä siivous sujuu nopee ja helposti ja kunnon imurilla jossa hepasuodatin ja järjestys niin helpoo siivota

  VastaaPoista
 33. Ennen oli kunnon muovimatto,hyvin vahattu,helppo pitää puhtaana ja nyt on kamala "parketti"en tiedä mitä ainetta pitäis käyttää?

  VastaaPoista
 34. Siivous välineillä on todellakin väliä,teimme mieheni kanssa joulusiivousta ja huomasimme miten kurjasssa kunnossa siivous moppimme on.Uusi moppi täytyy ehdottomasti hankkia.Parasta siivoamisessa on puhdas ja raikas tuoksu ja se,että siivoamme mieheni kanssa aina kahdestaan niin siivous urakka ei koskaan jää vain minun tehtäväksi myös meidän lapset on otettu pienestä pitäen siivoamiseen mukaan. Viime kesänä nyt aikuinen tyttäreni löysi mökiltämme hänen rakkaan punaisen rikkasetinsä ja niinpä tyttäreni otti ne mukaansa antaakseen omalle pikku tyttärelleen kunhan tämä kasvaa.

  VastaaPoista
 35. Inhottavinta on pölyjen pyyhintä! Parasta lopputulos :)

  VastaaPoista
 36. Inhottavinta siivouksessa on ylivoimaisesti lattiakaivojen puhdistus :(
  Parasta se, että oma kädenjälki näkyy ja tulee hyvä mieli, kun on puhdas koti ❤️
  minna.myller88@gmail.com

  VastaaPoista
 37. Lasten huoneen suursiivous on kivaa, työn tulos näkyy parhaiten :)

  VastaaPoista
 38. Raikas tuoksu siivouksen jälkeen palkitsee. Vaikeinta on saada itsensä aloittamaan siivous ja kylppäri on minusta hankalin vaikka sen siivoan joka viikko.

  VastaaPoista
 39. Leilan kommenttiin lisään vielä: leila.nahkola@saunalahti.fi

  VastaaPoista
 40. Itse vetkutan aina viimeiseen asti ihan minkä tahansa siivouksen aloittamista, inhokki on ikkunoiden pesu. Mutta kun vauhtiin pääsee, voisin siivota ja järjestellä loputtomiin 😂

  VastaaPoista
 41. Inhoan jostain syystä imurointia. Ehkä se johtuu siitä, että imuri on niin vaikeassa paikassa säilytyksessä ja lattialla on aina leluja edessä. Parasta on, kun lattia on pesty ja matot tuuletettu ja tuoksuu raikkaalta.
  s.kansakoski(at)luukku.com

  VastaaPoista
 42. Minä siivoan kerran viikossa, perussiivous, mutta se mikä pistää hanttiin on nuo kaappien ovet, rasvaisia sormenjälkiä, niitä saa olla koko ajan putsaamassa eikä meinaa millään saada niitä pois.

  VastaaPoista
 43. Inhottavinta on luutuaminen, se ei vain luonnistu minulta. Muuten siivoaminen on ihan mukavaakin :)
  hilsan@luukku.com

  VastaaPoista
 44. Siivouksessa on parasta, kun näkee siivoustyönsä lopputuloksen. Ja tylsintä on se, että uutta siivottavaa tulee koko ajan

  VastaaPoista
 45. Minusta siivous on ihanaa, koska siinä on aina alku ja loppu. Ero näiden kahden välillä on merkittävä. Tosin lopputulos ei lopullinen:)
  tanja.dahlstrom@kolumbus.fi

  VastaaPoista
 46. Hyvät välineet vois auttaa, että siivou innostaisi enemmän. mia.kauhanen@hotmail.com

  VastaaPoista
 47. En erityisemmin pidä siivouksesta :) Blogissa esiteltyjen tuotteiden avulla siitä voisi saada edes siedettävää :) Kolme kissaa ja hevonen, maaseudulla asutaan, likaa kulkeutuu ulkoa sisälle väkisinkin

  VastaaPoista
 48. En erityisemmin pidä siivouksesta. Kolme kissaa ja hevonen aiheuttavat karva ongelmia sekä asumme maaseudulla ulkoa sisälle siirtyy likaa väkisinkin. Blogissa esitellyt tuotteet voisivat tehdä siivouksesta edes siedettävää :)

  VastaaPoista
 49. Ikkunoiden pesu on viheliäistä puuhaa.

  VastaaPoista
 50. imurointi on minulle jotain sellaista että jiku muu saisi käydä hoitaan sen pois kun en ole itse paikalla , pölyjen pyyhkiminen on kivaa puuhaa

  VastaaPoista
 51. Aloittaminen tuntuu aina tosi vaikealta. Mut, kun alkuun pääsee, niin sit kaikki sujuu ja, kun saa tehdä omaan tahtiin. Kätevä vinkki on keittää siivousliinat kattilassa pesupulverin kanssa, varsinkin, jos käyttää parempia liinoja. anneli.kaikkonen@hotmail.com

  VastaaPoista
 52. inhoan siivouksessa korkeisiin paikkoihin nousemista ja parasta on kodin raikas tuoksu

  VastaaPoista
 53. Siivoamisessa tylsintä on ryhtyminen silloin, kun ei ole inspistä. Ja imuroiminen, koska on niin paljon väisteltävää ja kierrettävää ja siirreltävää, että sen saa tehtyä hyvin. Pitäisi hankkiutua romuista eroon...
  niina.kotaniemi (a) gmail.com

  VastaaPoista
 54. Aloittamista aina venyttää, sitten kun on saanut muut tehtyä ja pitäis alkaa vielä imuroimaan ja pesemään lattioita, niin meinaan tulla toinen stoppi :D tiia96@luukku.com

  VastaaPoista
 55. Ärsyttävintä on imurointi! Meillä on koira ja kaksi kissa, joten imuroitavaa riittää. maijusauk@gmail.com

  VastaaPoista
 56. Inhottavinta on lattianpesu. Mutta ompa se parasta nauttia sit puhtaasta kodista. Ihana palkinto, tarvetta ois kovasti uusille välineille..
  texas-86 (at) hotmail.com

  VastaaPoista
 57. Ihaninta on aikaansaaminen ja työnjälki, jonka näkee heti siivouksen jälkeen :) vickan27(a)gmail.com

  VastaaPoista
 58. Siivoushommista ärsyttävintä on uunin pesu ja on puhdas ja siisti koti.
  eveaikk@gmail.com

  VastaaPoista
 59. Imurointi on ärsyttävintä! Se johto jää kiinni joka väliin...
  ruskarouva85@gmail.com

  VastaaPoista
 60. Rakastin siivoamista etenkin kun käytössä ovat kunnon välineet :)

  VastaaPoista
 61. Imurointi on sellainen mistä en itse ole ikinä oikein välittänyt. Kylppärin ja vessan siivoaminen vie itsellä eniten aikaa ja nautin sen jynssäämisestä ja on ihan huomata siivouapäivän jälkeen miten puhdasta oikeasti tulee ja se puhtaan kodin tuoksu ja tunnelma. Siivouspäivän jälkeen tulee välillä hankittua leikkokukkia piristämään puhdasta kotia tai tekee mieli laittaa kynttilöitä. Keväällä tietysti inhottavinta on myös ikkunoiden peseminen ja ei tiedä mihin väliin sen ajoittaa,kun siitepöly kausi alkaa ja pian ikkunat ovatkin siitepölyä täynnä. Ihanaa uutta vuotta 2018! merwii@ hotmail.com

  VastaaPoista
 62. Vaikeinta on imurin kaapista kaivaminen ja aloittaminen, mutta viimeistään siinä vaiheessa pölyt saa kyytiä kun vieraat ilmoittavat tulostaan 😄 kaskinen.anna@gmail.com

  VastaaPoista
 63. Tiskaaminen on aina ollut inhokkini. Onneksi on astianpesukone, mutta kun kaikkia ei voi siinäkään pestä.
  helmityttonen@gmail.com

  VastaaPoista
 64. Hyvät välineet helpottavat siivousta huomattavasti!
  Mukana arvonnassa :)
  paivisalonen@elisanet.fi

  VastaaPoista
 65. Ikävintä on imurointi. Kunpa vain tavarat pysyisivät järjestyksessä siivouksen jälkeenkin!

  Oonjustiina@gmail.com

  VastaaPoista
 66. Kiitos hyvistä vinkeistä! Olen samaa mieltä, että myös kotisiivouksessa kannattaa satsata laadukkaisiin välineisiin, jotka kestävät käyttöä ja toistuvia pesuja. Hyvien mikrokuituliinojen kanssa ei tarvitse edes aineilla lotrata, useimmiten selviää pelkällä vedellä. :)
  piivoitto@gmail.com

  VastaaPoista
 67. Parasta on kun on saanut siivottua niin siisteys. Imuronnista en tykkää yhtään. Koirankarvoja joutuu kyllä imuroimaan usein. Salli.moilanen35@gmail.com

  VastaaPoista
 68. Inhottavinta on imuroiminen mutta puhtaan kodin tuoksu palkitsee kyllä aina vaikka siivoamisen aloittaminen ärsyttäisikin :)

  theriddlerr@outlook.com

  VastaaPoista
 69. Haastavinta on kattovalaisinten pyyhkiminen pölystä (juurikin roikkuvat kristallit), mutta enpä ole aiemmim tajunnut tuota hanskan käyttöä! Ihan mahtavaa, päätyy heti ostoslistalle ☺️ Eniten tykkään laatikoiden ja kaappien siivoamisesta ja järjestelystä 😁
  laurakarsio@hotmail.com

  VastaaPoista
 70. Pidän yleensä siivoamisesta ja tavaroiden järjestelemisestä, mutta sälekaihtimet ovat hankalat. Asunnossani on vielä sellaiset kookkaat, hopeanväriset, joita ei ole asennettu ikkunoiden väliin vaan huoneen puolelle. Ne pölyyntyvät hyvin nopeasti ja pölyä irtaantuu huoneilmaan aina kun vedän kaihtimet ylös tai alas. Ja tätä pitää tehdä päivittäin, koska minulla ei ole asunnossani juuri pölyn takia esim. verhoja ollenkaan. En voi jättää sälekaihtimia ylöskään, koska näkymä on suoraan kadulle. Tähän olisi hienoa saada vinkkejä tai välineitä :-) Hyvää alkanutta vuotta 2018 kaikille!

  VastaaPoista
 71. Imurointi ja lattianpesu ovat mulle tervaa... onneksi oon saanut ne ulkoistettua miehelleni :D

  unelmiaonnesta(at)gmail.com

  VastaaPoista
 72. Aloittaminen on inhottavinta. En tykkää siivoamisessa mistään, eniten ehkä nykyään inhoan pölyjen pyyhintää. Mutta kyllä se palkitsee, kun viikkosiivous on tehty ja koti on siisti sekä puhdas. Sotkuisessa kodissa en viihdy.

  sannamaria77 at gmail.com

  VastaaPoista
 73. Woi wc , kun inhoan junssäämistäsi....pikkupoikien harhasihtejä saisi olla jokapäivä pyyhkimässä!
  Vaikka mielellään sitä puhtaassa klosetissa asioi..
  hennamake(at)suomi24.fi

  VastaaPoista
 74. Kylppäristä on tullut inhokkikohde, en tykkää kun valkoisia ja kiiltäviä seinälaattoja ei saa kunnolla puhtaiksi. Toinen siivoukseen liittyvä ei on ikkunanpesu ja olenkin antanut mieheni tehdä sen.
  hamalainentm@gmail.com

  VastaaPoista
 75. Lattian pesu on ikävää,imurointi ihan okei.

  VastaaPoista
 76. Ehdottomasti se siivouksen aloittaminen ! Muutin asuntoon jossa edellinen asukas ei ollut tehnyt loppusiivousta ollenkaan... voit kuvitella että ärsytti sillä hetkellä. Hyvillä siivousvälineillä on mukava siivota, homma hoituu nopeasti. hepanen86@hotmail.com

  VastaaPoista