keskiviikko 20. joulukuuta 2017

Uusperhe ja joulu

Uusperheen kuviot harvoin ovat kovin simppelit. Säätää saa yhdestä jos toisestakin asiasta, ja usein kommunikaatiokatkokset unohduksen tai ajattelemattomuuden vuoksi pistävät pakan sekaisin. Uusperheessä on kuitenkin hyötyjäkin. Mielestäni ainakin se, että vaikka soppa on välillä melkoinen niin meitä vanhempia, ja usein isovanhempiakin, on sitä siivoamassa ydinperheitä enemmän. Kun korttipakka leviää niin käsiparejakin sitä keräämään löytyy enemmän.

  

 

Toimivan uusperheen ainekset


Meidän kotona asuu kaksi aikuista ja kolme lasta. Lapsista vanhin kulkee kahden kodin väliä. Siellä kodissa asuu yksi aikuinen ja tämä reissaava lapsi. Meidän kolmen vanhemman äideistä, isistä ja isäpuolista isovanhempia kertyy yhteensä kuusi. Sen lisäksi on vielä neljä isoisovanhempaa. Tätejä on kaksi, setiä ja enoja neljä.

Uusperheen keskeisimpiä asioita ovat tietysti rakkauden ja yhteishengen lisäksi logistiikka, joustavuus ja viestintä. Nyt, kun systeemi on jo varsin vakiintunut niin viestittelyä ja suunnittelua tarvitaan vähemmän, mutta luottavaisin mielin voidaan olla (toivottavasti molemmin päin), että joustoa löytyy. Ihan vasta reissulapsi, joka on huonosti nukahtava ja herkästi heräävä, sijoitettiin evakkoon toiseen kotiin meidänkin vuorolla, kun pikkuisille pidettiin unikoulua ja yöllisiä levottomuuksia oli tiedossa. Viikonloput menevät joka-toinen-viikonloppu- periaatteella, mutta näissä voidaan olla hyvinkin joustavia kun kukaan kolmesta vanhemmasta ei tee vakituisesti viikonlopputöitä.Uusperheen joulu


Jouluna perhe ja yhdessäolo ovat erityisen tärkeässä osassa. Uusperheessä se voi olla tosi ikäväkin yhtälö, jos välit eivät ole kunnossa tai yhdessäolo tuntuu muuten hankalalta. Meillä se on onneksi järjestynyt omasta mielestäni tosi mukavasti ja kaikki saavat viettää aikaa lasten kanssa. Jo vuosien ajan meidän joulumme on järjestetty niin, että jouluaaton kaikki lapset ovat täällä meillä ja joulupäivänä vaihdetaan. Erityisesti nyt, kun lapsia on useampi kuin yksi tuntuu tärkeältä, että sisarukset saavat viettää aattoillan yhdessä.

Koska muualla asuva isä on myös osa meidän perhettämme ja pidämme tärkeänä sitä, että lapset näkevät kaikki perheen aikuiset myös yhdessä, hän tulee aattona meille lounaalle ja syödään kaikki yhdessä joulupuuro. Aattoillan vietämme kaikkien kolmen lapsen kanssa minun ja miehen vanhempien sekä miehen sisarusten seurassa. Joulupäivänä toisaalla asuva isä hakee tyttärensä tästä jatkamaan joulustelua toisen (vai kolmannen? :D) puolen perheen kanssa. Siellä odottaa vielä jokunen paketti lisää avattavaksi. Minusta tällainen järjestely on kaikille mukava, kun joka vuosi kuitenkin saa olla kaikkien perheenjäsenten kanssa. 

Uusperheessä kaikki ovat samalla puolella


Systeemiä voi toki kritisoida, mutta harvakseltaan lapsilta itseltään kritiikkiä kuulee. Tottakai sitä poissaolevaa vanhempaa on aina toisen luona ikävä mutta asumme samassa kaupungissa, vain muutaman kilometrin päässä toisistamme, ja kovan ikävän yllättäessä näkeminen onnistuu varsin lyhyelläkin aikataululla. Eniten taitavat ikävöidä nuo meidän pikkuiset, jotka isosiskoaan ihailevat suuresti. Kun hän sitten kotiutuu niin tappelu on hyvässä vauhdissa muutamissa minuuteissa :D Erityisen ihanana pidän sitä, että elämänsä ensimmäiset kuusi vuotta ainokaisena ollut esikoiseni saa isällänsä täyden huomion, kun täällä hän joutuu sen jakamaan kahden pikkusisaruksen kanssa.

Uusperhe ei ehkä ole ideaali tilanne, mutta kuinka usein asiat elämässä ylipäänsä toteutuvat täysin ideaalilla tavalla? Sitäpaitsi, eikö ihannetilanteena voisi nähdä sen, että uusperheessä tehdyt kompromissit ja koettu ikävä ovat suhteessa pienempiä kuin ydinperheessä eläessä koettu tyytymättömyys? 

Monen vanhemman ja usean kodin tilanteessa totisesti on haasteita, mutta myös valtavan paljon hyvää. Itse pidän avainasiana sitä, että ykkösprioriteettina on lasten hyvinvointi. Sitä palvelee toinenkin mielestäni tärkeä seikka - että kaikki muistavat olevansa samalla puolella ja yhtä perhettä.

 

Elätkö sinä uusperheessä? Miten joulu on teidän perheessä ratkaistu?

6 kommenttia:

 1. Kyllä. Kaksi vanhinta lasta ovat yleensä joka toisen joulun kotona ja joka toisen isällään. Aaton jälkeen yleensä vaihdetaan. Sama juttu muissakin pyhissä.

  Kummastakin kotoa pojilta löytyy pikkusisaruksia, joten innoissaan ovat aina lähteissä ja kotiin palatessa.

  Mutta kuten kirjoitit, kaiken a ja o on se, että lapset on etusijalla. Onneksi meilläkin on hyvät välit, joten kompromisseista on helppo sopia ja plussaa tietysti, että asutaan samalla paikkakunnalla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onpa ihanaa, että homma toimii ja kaikki ovat tyytyväisiä <3

   Poista
 2. Mää oon täällä taas äänessä, vaikka mulla ei uusioperhettä olekaan ollut. :D Minusta tuo teidän järjestelmä kuulostaa ihailtavalta. En ymmärrä, miksi sitä joku (ulkopuolinen) kritisoisi. <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Miksi sitä nyt ulkopuoliset mistään mitään tietämättömän kritisoi muiden elämää? Siksi kun ei omassa tapahdu riittävästi tai ei halua sitä tarkemmin tarkastella ;) Heh. Kiitos, hyvin me vedetään <3

   Poista
 3. Täällä meillä kaksi vanhinta lähtee jouluksi isälleen ja hänen kanssas reissuun mummolaan. Me jäämme kotiin nykyisen puolison ja meidän kahden pienemmän lapsen kanssa.

  Joka toinen joulu on minun vuoroni pitää isommat luonani.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä varmaan onkin yleisin tapa, että vuorotellaan. Joku perhe teki niin, että ovat ihan kaikki joulun yhdessä. Sekin kuulostaa kivalta mutta meillä loppuisi kyllä tilat kesken :D

   Poista