lauantai 8. heinäkuuta 2017

Kakkubuffet- ajatuksia

Meille on tulossa häihin kakkubuffet. Olen itse innokas leipuri ja erityisesti pidän täytekakkujen tekemisestä. Oli aika selvää, että meille tulisi useammanlaisia kakkuja - en olisi osannut päättää vain yhtä. Yhdenkin kakun tilaaminen konditoriasta on kuitenkin uskomattoman hintavaa hommaa, saati jos haluaisi pöytää koristamaan useammankin. Minun onnekseni lähipiirissä on muutama muukin innokas leipuri, jolta kakkujen pyöräyttely luonnistuu ja he vielä lupautuivat ottamaan haasteen vastaan. Itsekin haluaisin jonkun kakun tehdä mutta sen täytyisi toki olla sellainen, jonka saisi valmiiksi asti viimeisimmillään häitä edeltävänä iltana.

Viime viikolla meillä kävi mun kummitätini kyläilemässä ja hän on yksi heistä, jotka kakkutalkoisiin lupautuivat. Katseltiin ideakuvia netistä ja keskusteltiin siitä mikä on mahdollista ja minkälaisesta on kokemusta. Omat toiveeni esitin ja aika hyvin päästiin samalle aaltopituudelle. Vielä muidenkin kakuntekijöiden kanssa täytyisi tehdä sama ideariihi.

Ajattelin sillä tavalla, että yksi kakuista olisi se niin kutsuttu pääkakku. Se kakku, joka me sitten tuoreen aviomieheni kanssa leikataan. Toiveenani on, että se olisi kaksikerroksinen kakku ja tätä lupasi minun kummitätini kokeilla. Hänellä on ainakin yhden kaksikerroskakun verran kokemustakin. Siihen kakkuun tulisi sitten joku kakunkoristekin mutta enpä vaan tiedä millä ilveellä sellaisen saisi kaikista ihanista vaihtoehdoista valittua?!

Meidän häiden yleisfiilis ja tunnelma tai teema, jos sitä sanaa mielummin käyttää, olisi varmaankin kaikesta kriiseilystä ja mielen muuttamisesta huolimatta enemmän tai vähemmän metsäinen ja boheemi. Kakut saavat noudattaa samaa linjaa. Vieraita ollaan kutsuttu 63 kappaletta ja oletuksena että kaikki pääsevät, varmaankin kaksi tai kolme täytekakkua ja kaksi muuta kakkua riittäisi. Miltä kuulostaa sinun korvaasi? Itse ainakin kakkubuffetissa haluaisin maistaa kaikkia kakkuja mutta ottaisin sitten jokaista vastaavasti pikkuisen pienemmän palasen kuin jos tarjolla olisi vain yhtä kakkua. Ollaan ajateltu myös, että kahvipöydässä ei olisi tarjolla mitään muuta kuin kakkuja vain. Syödään kuitenkin paria tuntia aiemmin todella tuhti ruoka. Kokosin minusta kivan näköisiä kakkuja tähän postaukseen ja lajittelin niitä hieman eri otsikoiden alle.

Täytekakut


Kuva
Kuva
Ylläolevista kuvista saisi yhdistämällä ihanan kombon. Ylemmässä pidän tuosta koivu- ideasta aivan valtavasti eikä se tuollaisenaan ole vaikea toteuttaakaan. Vaikeampaa on tehdä tuollainen sileä pinta ilman että se pohja näkyy välistä. Myös tuo kakkulautanen on ihastuttava, sopisi meidän häihin hyvin. Alemman kakun valttina on nuo tummat kukat! Kakun koristeleminen kukilla on minusta aivan ihana idea, toivottavasti löydetään keino tehdä meillekin edes yhteen kakkuun näin. Kaikki kukat kun eivät kakun päälle sovellu.

 
Kuva

Kuva

Kuva

Kuva

Dripcaket ovat yhden mun kaasoni erityisosaamisalaa. Epäonnistuessaankin ne onnistuvat. Todennäköisesti nakki vastaavasta napsahtaa hälle. Tiedoksi Laura! :D Tällaisen kakun koristelu on ihanaa "roiskintaa", olen itsekin yhden tehnyt mutta tietokoneen perkele söi ne kuvat eli en voi aikaansaannostani esitellä. Reunoille valuva ganache on niin vaikuttava elementti jo itsessään, että mitään muuta kauhean erikoista kakku ei vaadi ollakseen silti tosi näyttävä. Ja hei, kuka muka voi vastustaa kakkua jonka päälle on valutettu sulaa suklaata, kysyn vaan??

Tuo hedelmin koristeltu kakku on ihanan syksyinen ja alimman kuvan mustapintainen kakku nimenomaan mustan pintansa takia ihana. Ylimmän kuvan kaksikerroksinen valukakku varmaan vaatii jo vähän skilssejä kun oletettavastikin toinen kerros nostetaan vasta alemman kerroksen valuttelun jälkeen siihen päälle. Sitten täytyisi vielä onnistua päällimmäisen kerroksen kuorruttamisessa ilman, että alin kerros saa kauheasti lisää kuorrutetta päälleen. Satun tietämään että nimenomaan tämä kuorrutteen valuvuus on se ongelma näissä kakuissa - joko valuu liikaa tai liian vähän. Toisiksi ylimmän kuvan kakku on sekin tuollainen hybridi monesta kivasta elementistä. Pohja näkyy kuorrutteen alta kuten postauksen ekoissa kakkukuvissa mutta sitten vielä ekstrana on tuota ganachea.

Kuva
Kuva

 Frillakakkua en ole itse koskaan kokeillut mutta kokeilulistalla sellainen on ollut kyllä jo kauan. Frillat voi toteuttaa (sokeri)massasta tai kuorruttamalla, luulisin ylemmän kuvan kakun olevan massakakakku ja alemman kuorrutettu. Kuorrutteella tai kreemillä kikkailu viehättää mua suuresti, varmaan siksi kun sen työstäminen on niin haasteellista. Olen siinä huono ja juuri sellaiset asiat yleensä kehitän pakkomielteeksi asti. Idea tässä frillakuorrutteisessa kakussa on sekin aika simppeli ja maku taatusti massakakkua parempi. Tämä voisi olla sellainen mitä itse voisi yrittää mutta en ole aivan vakuuttunut säilyisikö kuorrutetut frillat hyvänä kokonaista vuorokautta.


JuustokakutKuva


Kuva

Juustokakusta minulle tulee herkästi mieleen sellainen kuva että ne ovat vähän tylsiä. Niistäkin saa halutessaan tehtyä todella hienoja kuten esimerkiksi nämä muutama tässä yllä. Mustikka on mun mieheni herkkua ja siksi valitsin nämä, värimaailmaltaankin sopisivat juuri meidän häihin ja koristelut voisivat olla juurikin marjoja ja hedelmiä, luonnolliseen ja boheemiin teemaan sopivasti. Kerrokset väreillä toteutettuna saa nekin juustokakkuun ja onpa tuohon alempaan laitettu ganachekin! Juustokakkukin on sellainen jonka voisi toteuttaa jo aiemmin.


MarenkikakutKuva

Kuva

Kun ensimmäisen kerran pääsin maistamaan Brita- kakkua, olin myyty. Tarviiko edes perustella?? :D Minusta olisi kiva, että täyskärin ja juustokakun ohella olisi vielä jotain muuta ja marenkikakku on yleisilmeeltään sekin vähän boheemi ja rönsyilevä. Marengit voi tehdä etukäteen nekin ja tämmöisen kakun kokoaminen ei suuremmin taitoa kysy. Voisi olla sopivan helppo homma häitä edeltävän jännityksen vallassa tehtäväksi. Ainoastaan kakun rakenteen mössöytyminen on huolena mikäli tämän tekisi jo edellisenä iltana ja se voi tehdä ulkonäön ja suutuntuman epämiellyttäväksi.

Tällaisia mietteitä kakkubuffetista. Kakkujen sisältöä sen tarkemmin ei olla mietitty mutta ainakin yksi täytekakuista voisi olla suklaapohjalla. Joku kakku voisi olla vähän raikkaampi täytteiden puolesta, toisessa täyteläinen suklaa toimii paremmin. Jokatapauksessa tarkoituksena olisi toteuttaa sellainen kokonaisuus, jossa olisi kaikille jotain. 

Olisiko tällaisella rungolla toteutettuun kakkubuffettiin sinusta kiva sukeltaa hakemaan kunnon sokeripöhnä? :D Millaisia täytteitä itse tykkäät kakuissa syödä?

4 kommenttia:

 1. Olin samankokoisissa häissä, joissa oli kakkubuffetissa ehkä noin 10 kakkua. Kaikki olivat eri makuisia ja näköisiä.. suklaisia, marjaisia, kermaisia, hedelmäsiä... en tainnu edes kaikkia maistaa. Idea ja toteutus oli huippuja, tosi hauska ja boheemi tarjoilu!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oooh, kuulostaa herrrrrrkulliselta! Miksi sitä toisaalta tarvis tehdä just sopivasti jos kerranki vois tehdä yli tarpeen ;)

   Poista
 2. Meidän häissä oli aikoinaan tarjolla täytekakun lisäksi muistaakseni kolmea muuta kakkua (suklainen juustokakku, marjabrita ja joku muu). Näitten lisäksi tarjolla oli myös pikkuleiviä ja pullaa ainakin.

  Britakakku on tosiaan marengin vuoksi sellainen, että sitä ei kannata tehdä edellisenä päivänä, marenki pehmenee tosi nopeasti. Me ratkaistiin tämä ongelma niin että pyydettiin ulkopuolista henkilöä tekemään brita-kakut, joiden aineet muistaakseni hankittiin hänelle valmiiksi. Hän teki kakut kotonaan hääpäivänä aamupäivällä ja toi ne sitten sovittuna aikana hääpaikalle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä idea, tuli heti mieleen yks henkilö joka tän vois toteuttaakin! Kiitos vinkistä :)

   Poista