keskiviikko 26. huhtikuuta 2017

Bootcamp, round 9 (ja uusia tavoitteita!)

Yhteistyö Fitverstaan kanssa lähenee loppuaan, kun Bridal Bootcampista alkoi kymppiviikko tänä maanantaina. Enää vain kaksi kokonaista viikkoa jäljellä! En ole koskaan aiemmin pitäytynyt näin pitkää aikaa terveellisissä elämäntavoissa, niin surkealta kuin se kuulostaakin. Enpä toisaalta ole koskaan saanut myöskään näin monipuolisesti tulosta aikaiseksi! Nyt on aika kerrata ysiviikon kuulumiset ja samalla ajattelin asettaa itselleni muutaman tavoitteen lisää.

Olen laittanut merkille, että naiset helposti laittavat päämääräkseen mahtua vaikkapa The Farkkuihin tai päästä johonkin tiettyyn vaakalukemaan. Olen sitä mieltä, että tavoite täytyy olla, jotta tekeminen olisi mielekästä. Lempifarkkuihin mahtumisen tärkeyttä ja sen tuomaa hyvää fiilistä ei tietenkään voi väheksyä mutta haluaisin, että me naisetkin otettaisiin enemmän fyysisiä tavoitteita eikä keskityttäisi ulkonäköön pelkästään. En tietystikään väitä etteikö ulkonäkö olisi miehille tärkeää. Uskon, että tiedätte mitä tässä kohtaa ajan takaa. Erityisesti naisten lihaskuntoharjoittelun merkitystä ei minusta korosteta tarpeeksi. Usein naiset saavat suosituksia lenkkeilystä ja muusta ns. kevyestä aerobisesta liikunnasta mutta on tutkimuksin todistettu, että nimenomaan lihaskuntoharjoittelu suojaa mm. tyypin 2 diabetesta sekä sydän- ja verisuonitauteja vastaan, madaltaen sairastumisen riskiä jopa 30%. Lihaskuntoharjoittelu yhdistettynä aerobiseen liikuntaan tarjoavat vielä paremman suojan. Säännöllisesti kestävyysliikkuva ja voimaharjoitteleva nainen pienensi riskiään sairastua edellämainittuihin sairauksiin jopa 65% verratuna sohvaperunasiskoonsa. Tässä nyt on vain yksi esimerkki voimaharjoittelun suotuisista vaikutuksista. Kaupan päälle saa kivan näköisen kropan, energisemmän olon sekä suorituskykyisen kropan. Ei huono :)

Sen lisäksi että aion päästä tavoitepainooni ja haluan näyttää hyvältä niin olisi mielenkiintoista testata nimenomaan sitä omaa suorituskykyä. Kyselin tähän vinkkejä eräästä fb- ryhmästä ja sain kivasti uusia ideoita miehen kanssa yhdessä mietittyjen lisäksi (kiitos avusta naiset!). Sain linkkivinkin Puolustusvoimien Kuntotestaajan käsikirjaan, jossa oli paljon hyödyllistä tietoa mutta myös ohjeet kuntotestin suorittamiseen ja pisteyttämiseen.

Alunperin mietin, että ensiksi asetan tavoitteen yksinkertaisesti siihen, että saan tehtyä puhtaasti viisi kevennettyä punnerrusta (naisten punnerrusta), vedettyä yhden leuan ja juostua Cooperin testissä vähintään 2000m. Sitten aloin kuitenkin puntaroimaan, että toisaalta olisi näiden lisäksi hauska tehdä tuo Puolustusvoimienkin käyttämä kuntotesti nyt ja katsoa mihin pystyy. Sitten toistaa se sama vaikkapa kolmen kuukauden kuluttua. Sillä välin tekisi lihaskuntoharjoittelua ihan normaalisti ja tietty myös kestävyysliikuntaa.

Kuntotestin osa-alueet ovat:

Vauhditon pituushyppy
Istumaannousu
Etunojapunnerrus
12 minuutin juoksutesti

Ylemmäksi laittamastani linkistä löydät koko pamfletin mutta otan sieltä nyt tähän siviilinaisten tulostaulukot.

Kuva Puolustusvoimien Kuntotestaajan käsikirjasta


Kuva Puolustusvoimien Kuntotestaajan käsikirjastaKuva Puolustusvoimien Kuntotestaajan käsikirjasta


Kuva Puolustusvoimien Kuntotestaajan käsikirjasta

Mun vatsalihakset ovat vielä osittain treenikiellossa. Olen kertonut aiemmin raskausaikojen jättämästä vatsalihaserkaumasta, joka on siis nyt tämän aktiivisen treenauksen aikana vihdoin mennyt niin kiinni että vatsoja saa pikkuhiljaa alkaa treenaamaan. Aloittaa täytyy kuitenkin varovasti ja liikkeelle pitää lähteä vinoista vatsalihaksista. Niitä olen jo pikkuisen tehnyt ja jotain koko kehon liikkeitä, joissa suoria vatsojakin tarvitaan. Lankku jälkimmäisistä esimerkkinä mutta olen pitänyt sitä vain 15 sekuntia ja siinäkin ajassa loppua kohden tuntuu ikävä paine vatsalla. Vielä hetken saa kuntotesti odottaa että saan koko kapasiteetin käyttöön ja kun ulos katson niin ilmeisesti myös sitä, että urheilukentältä sulaa lumet. Olisiko joku siellä innokas tarttumaan haasteeseen myöskin?

Sitten niihin varsinaisiin bootcampin tuloksiin. Otettiin minusta lauantaina taas mitat ja uudet kuvat. Viimeisimmät olivat neljän viikon takaa ja sitä edelliset tammikuun puolivälistä. Paino oli lauantaina sama kuin edeltävällä viikolla mutta oikeastaan ihan sama. Kokonaispudotus on nyt 9 viikon jälkeen 1,2kg mutta kuten käymäni kehonkoostumusmittaus kertoo - läskiä on lähteny ja lihasta tullut.


Vähän jumppasin :D


Muutoin homma sujuu kivasti. Treenit teen osittain kevennetysti mutta pyrin kokoajan parantamaan. Nyt ajattelin ottaa pienen loppukirin ja lisään aerobista liikuntaa kolmen voimaharjoittelukerran lisäksi. Kehonhuoltoon mun täytyisi nyt panostaa, kun olen huomannut että selkä on alkanut muistuttelemaan olemassaolostaan. Perinteisesti se tarkoittaa sitä, että takaketju on mennyt jumiin. Juoksukoulun aloittamistakin olen jo mietiskellyt mutta sitäkin täytyy varmaan vähän malttaa venyttää vielä. Kyllä onkin ikävä juoksua!

Maaliskuussa otettuihin vartalomittoihin tuli seuraavat muutokset:

Rinnanympärys -1cm
Vyötärönympärys -2,4
Lantion ympärys -1cm

Kuukaudessa muutosta yhteensä -4,4cm. 
Tavoitepainoon matkaa on yhä 5,9kg.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti