tiistai 7. helmikuuta 2017

Kenkien huoltaminen


 

Olen aina ollut kenkiin päin kallellaan. Minun harvoissa lapsuusmuistoissanikin on kenkämuistoja yllättävän paljon! Parhaan kaverin kanssa kopsuteltiin hänen isosiskonsa korkkareilla ja kotona lankkasin äidin kenkiä mielelläni. Muistelen äidillä joskus olleen kirkkaanpunaiset matalakorkoiset saappaat, jotka olis nyt siisteintä ikinä!

"Köyhällä ei ole vara ostaa halpaa"- sanonta viitannee tässä tapauksessa varmaankin siihen, että kun investoi kalliimpiin nahkakenkiin saa rahoilleen paremmin vastinetta. Nahkakenkä paranee käytössä ja laadukkaisiin, huolella tehtyihin kenkiin on suutarillakin paremmin mahdollisuuksia korjata/parannella kun kulumaa tulee. Usein halpa tekonahkakenkä hajotessaan on kaiken avun ulkopuolella.

Mulla on tietystikin pääasiassa juuri niitä halpoja tekonahkaisia tai tekstiilipäällysteisiä kenkiä. Väitän, että nahkaisten kenkien saanti ei ole aivan niin hyvää kuin menneinä vuosina. Toisin sanoen tekonahan ja kangaskengän tarjonta on lisääntynyt. Usein kengässä on pohjallinen tai jokin osa siitä nahkaa mutta muutoin jotain muuta. Olen etsinyt syksystä lähtien itselleni kunnollisia talvikenkiä ja unelmana on ollut löytää mieluiten nahkainen kenkä villavuorella ja jollain tex- käsittelyllä. Lisätään siihen vielä se, että mun jalka on kokoa 42-43. Mulla ei siis ole kunnollisia kenkiä vieläkään.. Tekonahkaiset biker- saappaat ilman lämmintä vuorta ja mitkälie halpamerkin vettäpitämättömät vaelluskengät, jotka jo ratkeilevat liitoksistaan ovat kyllä häpeäpilkku :D


 


Lapsilla sensijaan on hyvät kengät. Eilen huolsin pienten talvikengät ja välikausikenkiäkin olen jo entrannut käyttöä odottamaan. Pikkusiskolla on Anguluksen kengät, jotka ostin syksyllä meidän pikkusintille kaverin 3kk nuoremman tytön käytöstä. Sinänsä kätevää, että voidaan heiltä ostaa meille vaatteita ja kenkiä kun tullaan just kokoa tai kahta perässä. Angulukset on nahkaiset ja niissä on mahtavan lämmin villavuori. Pohja on pitävä ja kenkä on kaikessa yksinkertaisuudessaan todella kaunis ja vaikuttaisi olevan jalassakin tosi hyvä.

Harjasin kengät kauttaaltaan pehmeällä harjalla. Koska niissä ei ollut silmin havaittavaa likaa, pyyhkiminen kostealla liinalla ei ollut tarpeen ja saatoin suihkuttaa suojasuihkeen kenkien pintaan. Kun suihke oli kuivunut, lankkasin kengät ruskealla lankilla. Lankin ja kengän värin yhteensopivuus kannattaa testata huomaamaattomaan paikkaan. Lankki sai rauhassa kuivua ja sitten kiillotin kengän pinnan pehmeällä kankaalla. Ta-daa!

Pikkuveljen käytössä on Bisgaardin niinikään nahkaiset ja villavuoriset kengät. Niille tein saman käsittelyn kuin Anguluksille sillä erolla, että näihin laitoin väritöntä lankkia. Kenkien väri on tuollainen jännä harmaa enkä jaksanut lähteä metsästämään juuri oikean väristä lankkia. Ihan hyvin meni kulumat piiloon tällä värittömälläkin lankilla.

Tekonahkaa tai kangaskenkää ei lankkailla mutta nekin kannattaa suojata suojasuihkeella. Suihkeita on saatavilla ihan vaikka ruokakaupoistakin eikä käyttö vaadi sen kummemmin taitoa tai erityisjärjestelyjä. Vedenpitävällä kalvolla käsitelty kenkä sekin haluaa suojasuihketta pintaansa aina silloin tällöin.

Kun alennusmyynnit joululta alkoivat, alkoi myös meidän varustautuminen ensi talveen. Toppavaatteiden ja talvikenkien metsästys onkin tosi hyvällä mallilla ja samaan syssyyn hoitelin välikausikamat kohdalleen. Muutamaa pientä puutetta lukuunottamatta alkaa olemaan kaikki kunnossa. 

Jokunen viime syksynä palvellut kenkäpari mahtuu vielä keväänkin ja nekin kaipasivat puhdistusta ja suojausta. Isosiskon Wetterit pesin likaisimmista kohdista harjalla käsin ja nakkasin käsinpesutoiminnolle koneeseen parin ison pyyhkeen kanssa. Kenkien kuivuttua kerros suojasuihketta viimeisteli homman. Pikkusiskon nupukkipintaiset Vikingit pyyhin kostella ja pohjan reunan ikilian hankasin Universal Stonella pois. Suojasuihketta pintaan ja valmista tuli!

Jos eilisiä lankkauksia ei lasketa niin olen viimemmäksi tainnut lankkipurkkiin tarttua juurikin lapsuudessa. Nyt olisi kyllä kova hinku saada itsellenikin jotkut klassisen kauniit nahkasaappaat talveen, joita saisin sitten lankata :D Mutta mistä??

Muistin virkistystä kenkien huoltoon kurkkasin täältä.

Huollatko sinä kenkiä säännöllisesti?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti