torstai 23. helmikuuta 2017

Arvostele mun hääbudjetti!

Hääblogeissa on kohistu hääbudjeteista ja erityisesti toisten hääbudjeteista. Idea tähän hauskaan "Arvostele mun hääbudjetti"- leikkiin lähti Facebookin hääryhmästä. Oikeastihan ei ollut kyse leikistä. Itse käsitin kyseessä olleen kevein mielin heitetty huokaus hääbudjetin paikkansapitämättömyydestä ja ihan simppeli keskustelunavaus. Oli hämmentävää seurata sen edistymistä ja polveilua, suoranaista vittuilua (puolin ja toisin) ja joidenkin yritystä pitää keskustelu keveänä. En iljennyt jäädä seuraamaan kuinka lopulta kävi mutta se keskustelu on siis inspiroinut monia. Minuakin. 

Niinpä, eväinäni pari omaan korvaani erikoista väittämää yllämainitusta keskustelusta ja sen jälkipyykistä halusin purkaa ajatukset sanoiksi tänne oman blogin turvaan, jossa voin sitten kätevästi moderoida vastaväittämät mäkeen ;)

Se kenellä on laittaa häihin iso tukku tauhkanaa pitää sitä ihmetteleviä kateellisina, tietysti. Pienen budjetin juhlija kokee nöyryyttävänä kun setelitukkua heilutteleva morsian hämmästelee ettei ollut tiennytkään että vihkisormuksia saa alle kahdella tonnilla. Eihän se nyt avioliittokaan sellaisella kestä, joka ei sormukseen ole vähintään kuukauden palkkaa laittanut?? Yleistyksiä tietysti ja ääripäitä mutta niitä täynnä oli lukemani keskustelukin. Some- keskustelut jaksaa ihmetyttää mua päivä toisensa jälkeen mutta se on sitten ihan toinen tarina.

Todettakoon että seuraavat eivät ole suoria sitaatteja, jos joku harrastuksia vailla oleva nipottaja lähtee asiaa tarkistamaan.

"Me ainakin halutaan järjestää kunnon bileet" oli hääryhmän keskustelussa toistunut, mielestäni huono, perustelu paisuneelle hääbudjetille. Pienen budjetin juhlija ei siis halua tai voi tarjota vieraille hyviä bileitä? Juuri tällainen kommentti on omiaan provosoimaan. Hyvät bileet kun voi saada ilman shampanjaputousta ja stand-up- esitystäkin. 

Hyvät bileet vaatii oikeastaan vain oikeat ihmiset saman katon alle ja vähän musiikkia. Kaikki muu on extraa, jonka olemassaolosta ei bileiden laatu riipu. Tietysti eri asia, jos kokee ettei hyviä bileitä osaa järjestää ilman mieletöntä tuhlausta.. ;) (Myöskin esimerkki tahallisesta provosoinnista). Tunnelmaa ei silti rahalla luoda!

"Me halutaan säilyttää meidän itsenäisyys ja siksi maksetaan koko lysti itse. Vanhemmat ei todellakaan auta." Lievästi vinksahtanut käsitys itsenäisyydestä sanoisin. Miksi taloudellinen apu vie itsenäisyyden mutta vaikkapa se käytännön järjestelyihin tarjottu (ja otettu) apu on tervetullutta eikä uhkaa yksilön tai parisuhteen itsenäistä luonnetta? Apua molemmat, toinen euromuotoista ja toinen aikaa - näin perheellisen näkökulmasta osaa tuota jälkimmäistäkin arvostaa ihan eri tavalla. 

Voisiko olla peräti niin, että vanhemmat haluavat osallistua kustannuksiin, koska kyseessä on oman lapsen yksi tärkeimmistä päivistä? Ettei kyse olisikaan siitä, että napataan vallankahvasta kiinni, kun setelitukko vaihtaa omistajaa ja aletaan kertomaan miten asiat tulee hoitaa? Jos tällainen pelko on, niin vaatisiko suhde omiin (tai puolison) vanhempiin vähän tarkastelua? 

Minä en koe häpeällisenä sitä, että meidän molempien vanhemmat ovat luvanneet kustannuksissa auttaa (samoin ajattelee muuten mies, kysäisin juuri!). Enkä myöskään ajattele sen olevan uhka meidän itsenäisyydelle tai hääjuhlan järjestelylle. Juhlat ovat toki meidän mutta minulle omat ja mieheni vanhemmat ovat niin tärkeitä ihmisiä että heidän mielipidettään kyllä mielelläni kysynkin! Olen kysynytkin ja tulen kysymään jatkossakin. Innoissamme esiteltiin meidän saamat tarjoukset pitopalveluilta ja kyseltiin heidän näkemystään häihin parhaiten soveltuvasta menusta. En kertakaikkisesti käsitä miksi ei otettaisi heitä mukaan suunnittelussa sen verran kuin he haluavat siihen osallistua? En totisesti näe sitä uhkana vaan mahdollisuutena. 
On myös pareja, jotka haluavat lapsia vasta avioliiton solmimisen jälkeen tai ei ollenkaan. Kahdella työssäkäyvällä ihmisellä jää tulotasosta ja asumismenoista riippuen varmaan aika helposti säästöön. Ja jos on pitkäjänteisen suunnittelun ihminen, voi häitä varten ollakin mielekästä säästää vuosia, silloin pienetkin summat kasvavat suuriksi. Toiset parit ovat joko molemmat tai toinen opiskelijoita, jolloin rahatilanne taas on ihan erilainen. Ja sitten on meitä jo perheellisiä. Työssäkäyviä tai ei, rahanmeno on aivan eri luokkaa kuin lapsettomilla. Se on fakta. 

Me ei olla myöskään kovinkaan kummoisia säästäjiä. Kummallekkaan ei ole luontevaa tunkea rahaa sukanvarteen vuositolkulla jotain tulevaisuudessa olevaa tapahtumaa X varten. Me liikahdetaan spontaanimmin. Urakoidaan isompia summia lyhyemmän ajan sisällä säästöön, mutta ollaan myös varauduttu siihen, että jos näyttää ettei ehditä saada tarpeeksi niin pieni lainakin voidaan ottaa. Sehän on yksinkertaistettuna käänteistä säästämistä! Saattaahan olla, että tällainenkin tapa rahoittaa häät on ihan yhtä oikein vaikka ei olisikaan juuri se oma tapa?

Piste, josta asioita tarkastelee on aika merkittävässä roolissa sekin. Lapseton, juuri ja juuri kaksikymmenvuotispäivänsä ohittanut pari katselee maailmaa aivan erilaisesta näkövinkkelistä kuin yli kolmekymppinen pari, joilla on jo lapsia. Kummankin parin paikka olla ja ajatella on ihan yhtä oikea mutta perspektiivi on pakostakin erilainen. Tiedän omasta kokemuksesta, että kymmenen vuotta sitten (tasan muuten, mulla on tänään 33-v synttärit!) ajattelin asioista hyvinkin eri tavalla ja jos silloin olisin häitäni järjestänyt, olisi lopputulos varmastikin aika erilainen. 

Eikä rahatilanne ole ainoa häiden budjettia määrittelevä asia. Jotkut parit eivät välitä käyttää rahaa häihinsä pakollista menekkiä enempää. Miksi ihmeessä kaikkien täytyisi tässäkin mennä sitä yhtä ja samaa kaistaa kuin kaikki muutkin? Miksi se oma totuus on niin paljon muiden totuuksia parempi?

Jos halutaan mennä kohti sitä, että rahasta puhuminen ei olisi niin suuri tabu niin näkisin, että sen kateuskortin esiinvetämisen voisi rahapuussa istuvat lopettaa, sillä se on alentavaa heille joilla ei ole varaa panostaa niin paljoa ja antaa ainakin itselleni sanojastaan hieman leuhkan kuvan. Jollekulle voi olla aidosti kauhistus, että joku laittaa häihinsä kymmeniä tuhansia euroja. Ei se tee ihmisestä kateellista. Vastaavasti budjettimorsiamet napsauttavat suunsa kiinni ja tyytyvät siihen ettei toisten häihin satsaama summa ole oikeastaan sinulle kuuluva asia ollenkaan. Ei edes silloin kun se yleiseen kommentointiin hääryhmässä "tarjotaan".

Kun tulee tarve arvostella kanssaihmisten tekemiä valintoja, voi kysyä itseltään miksi. Oman itsen kanssa käyty keskustelu siitä miksi vieraan ihmisen hääbudjetti menee niin paljon ihon alle on todennäköisesti hyödyllisempää kuin päämäärätön ja kärkäs kommentointi Facebook- ryhmään.

Muistetaan kuitenkin että loppujen lopuksi tärkeintä on se ihminen, jonka kanssa avioliittoon aiot. Uskon, että häiden jälkeen aika moni pieni juuri nyt huipputärkeältä tuntuva asia loksahtaa taas aivan erilaiseen perspektiiviin. 

Rauhaa ja rakkautta kanssamorsiot!

Ja hei pssst, terveisiä keskivertobudjetin tienoilta, täällä ei ole juuri tarvinnut syyllistyä eikä syyllistää muita.

PS: sori, jos joku pettyi kun ei postauksessa ollutkaan oikeaa budjettia arvosteltavaksi.

13 kommenttia:

 1. Raha on kyllä kieltämättä se aihe mikä aina vaan jaksaa puhututtaa! :D

  Meillä on juurikin se tilanne itsellä, että ollaan kaksi työssäkäyvää aikuista joilla ei yhtä karvaista lasta lukuunottamatta vielä lapsia ole. Ollaan ostettu oma asunto ja uusi auto vajaa vuosi sitten ja meillä on mahdollisuus käyttää häihin rahaa ja se myös tehdään. Ei toki tarkoituksella törsätä vaan kilpailutetaan kyllä palveluntarjoajia ja mietitään mihin halutaan panostaa ja mihin ei. :) toisaalta meidän molempien vanhemmat haluavat myös osallistua budjettiin enkä näe sen vähentävän meidän itsenäisyyttä millään tavalla.

  Jokainenhan tosiaan valitsee itse mihin käyttää rahansa ja hyvä niin :) Me ennen myöskään koe että 'törsäisimme' rahat vain yhteen päivään jos laitamme rahaa häihin, vaan kyllä minä pidän niitä muistoja mitä jää käteen konkreettisten asioiden lisäksi hääpäivästä - puhumattakaan häämatkasta - myös isona juttuna. Ja ei, en tarkoita että häiden tunnelman tai muistot voisi ostaa rahalla, mutta kyllähän silloin kun on panostanut itselle tärkeisiin asioihin niin se jää myös muistoihin positiivisena juttuna :)

  Somekommentointi nyt on mitä on ja se saa liiankin usein ainakin itsellä niskavillat pystyyn. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No just näin. Panostaa siihen mikä on itselle tärkeää ja hyväksyy sen ettei se toiselle välttämättä ole. Hääbändi on toisille ehdoton mutta meidän juttu se ei ole, otetaan mielummin soittolistaa Spotifysta ja pyydetään soittotaitoisia läheisiä vetämään pari biisiä livenä. Hyvä ruoka on meille molemille tärkeä asia ja siihen taas laitetaan se hääbändinkin osuus rahasta. Ollaan molemmat luonteeltamme sellaisia, että ennemmin tunnetaan ylpeyttä siitä, että saadaan järkättyä jotain ihan huippua verrattain pienellä budjetilla ja ollaan valmiita näkemään siihen tosi paljon vaivaa.

   Ja mikä on tää lähtökohtainen oletus, että häät ois jotenkin vähemmän panostetut jos ei niihin laita kauheasti rahaa? Tai että ne ois jotenkin "vaatimattomat"? Ite ajattelen, että kalleimmat bileet varmaan ois sellaiset, jotka laittais kasaan hääsuunnittelija. Mun näkökulmasta taas sellaisen käyttäminen ois vähintä panostusta mitä on olemassakaan :D Näin me ollaan erilaisia.

   Minäkin ajattelen, että se ei oo tavallaan vaan se yksi päivä vaan siihen yhden päivän juhlaan tiivistetään koko yhdessä oltu aika ja toiveet siitä millainen se yhteinen tulevaisuus on. Se on merkittävä muisto hääparille ja sellaista ei mitata rahalla, oli siihen päivään käytetty siten kuinka lihava tukko tahansa :)

   Raha ja some on hemmetin huono yhdistelmä kyllä ja naisvaltaisessa hääryhmässä oikeastaan bensalätäkköön heitetty tulitikku. Siksipä en siihen ottanut osaa, koen etten saa siitä mitään irti. Positiivisia viboja nyt ainakaan! Tän kirjoittamisesta tuli sensijaan aivan hyvä mieli ja kiitos paljon, että kommentoit :)

   Poista
  2. Niin no en tiedä ollaanko erilaisia varsinaisesti, koska en itsekään toki tarkoita sitä että panostus häihin olisi vain rahallista, mutta esimerkiksi juurikin bändi on meille tärkeä juttu ja se nyt vaan vaatii rahallista panostusta koska meillä ei sellaisiin suhteita ole. :) Toki itse panostan häihin ihan älyttömästi myös muuten kuin rahallisesti kun suunnittelen, mietin, teen, ompelen ja kilpailutan. Eli siis rahallisen panostuksen lisäksi häihin panostetaan ihan valtavasti myös muuten ja minulle on aivan yhtä tärkeää myös se oma työpanokseni. En ikimaailmassa palkkaisi hääsuunnittelijaa koska häiden järjestäminen ja suunnittelu on itselle niin tärkeä juttu ja kun itse tekee, saa myös varmasti oman näköistä.

   Poista
  3. En tarkoittanutkaan että me oltais keskenään erilaisia vaan että ylipäätään ihmiset - toiset käyttää suunnittelijaa ja paljon rahaa, toiset suunnittelee itse ja käyttää silti paljon rahaa ja sitten on me jotka suunnitellaan itse ja käytetään vähemmän. Tän joukon lisäksi vielä tuhat muuta tyyliä.

   Just tää tässä on hankalaa. En halua loukata ketään tai kategorisoida mihinkään ja vaikka kuinka asettelen sanat niin silti tulee väärinymmärryksiä.

   Mulle on myös valtavan tärkeää tehdä itse, kaikilla mahdollisilla menetelmillä. Oon tosi vahvasti DIY- ihminen muutenkin :)

   Koska ei haluta, eikä voida, käyttää megasummia niin tingitään vähemmän tärkeistä jutuista mutta ei missään nimessä siitä etteivätkö häät olisi meidän näköiset.

   Bändin suhteen todettiin ettei tulla löytämään sellaista joka voi meidän toiveet täyttää, kohtuuhinnalla siis, ja siksi näin. Käänteisesti ajattelen niin, että koska se meidän oma musiikki on meille niin valtavan tärkeää, ei haluta ottaa riskiä että jotain täytyisi bändin rajoitusten vuoksi jättää pois.

   Poista
  4. Niin ja harvahan meistä varmasti haluakaan kategorisoida ihmisiä tai loukata ketään - ainakaan toivottavasti :) ja näinhän se on, varsinkin tää some tekee sen että väärinymmärryksiä tulee vaikka itsekään ei halua ketään loukata. Eri ihmiset vaan ymmärtää sanavalinnat eri tavalla vaikka ei itse mitään pahaa tarkottaisikaan! Siksi varmasti moni ymmärtääkin asioita tosi eri tavalla kuin kirjoittaja on oikeasti tarkoittanutkaan :D

   Poista
 2. Samaa mieltä kanssasi, että ihmetyttää perustelut "halutaan ikimuistoiset ja kunnon bileet". Ihan kun ikimuistoisia juhlia ei pikkurahalla saa. Tietysti on asia erikseen miten halutaan, että ne juhlat muistetaan. Halutaanko, että shamppanjaputous tai bändi oli ìkimuistoinen vai halutaanko, että tunnelma, hääpari ja fiilis oli ikimuistoinen. Myöskään lausetta "me itse maksamme, koska olemme itsenäisiä". En näe noille kahdelle asialle mitään yhteyttä. Mulle ei tule muuta mieleen mitä tuollaiset ihmiset yrittävät sanoa muuta kuin, että " katsokaa minulla on näin paljon rahaa (pikemminkin oli), joten voin kustantaa itse omat häät". Noh tarkoitti mitä tarkoitti niin itseäni se ei ainakaan tee kateelliseksi, koska kukaan meistä ei tiedä toistemme pankkitilin saldoja. Järjestipä pienen tai suuren budjetin häät, niin se ei ainakaan minulle kerro yhtään mitään ihmisten varallisuudesta. Ja sitä paitsi olen aina ollut sitä mieltä, että oikeasti varakaiden ihmisten ei ole tarvetta huudella kuinka paljon mikäkin on maksanut, vaan pikemminkin vähätellä sitä mitä mikäkin maksaa. Eli tämän vuoksi kateuskorttikin on turha vetää esille. Ehkäpä nämä suuren budjetin ihmiset haluavat itse vain saada pienen budjetin ihmiset kateellisiksi, koska jaksavat jauhaa siitä kuinka paljon heillä rahaa menee juhliin. En myöskään ymmärrä miksi pitäisi olla kateellinen siitä, että joku tuhlaa parikymmentä tonnia. Itse olisin ainakin kateellinen siitä, jos joku saisi säästettyä sen saman summan rahaa tilille. Rahallista varallisuutta kun ei mitata hääbudjetilla, vaan jollakin ihan muulla. :) Jokainen käyttää rahasäästöistään itselleen sopivan osuuden häihinsä. Joillakin se on 100%, joillakin ehkä 10%. Itse ehkä miettisin enemminkin asiaa tältä kantilta, että kuinka iso osuus omaisuudestani häihin uppoaa. Pikkusen olisin huolissani, mikäli prosentit kohoaisi moniin kymmeniin prosentteihin. 🙊 anteeksi purkautuminen. Aamen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo on totta ettei pienen budjetin hääpari välttämättä tosiaankaan ole rahaton tai vähissä varoissa. Voi vaan olla sellaiset persoonat kyseessä etteivät yksinkertaisesti halua laittaa häihin suurta summaa rahaa. Kummallinen oletus, että häihin täytyisi laittaa jokainen liikenevä sentti :D

   Olen kanssasi samaa mieltä myös siitä, että jos häihin käytetty iso summa ei ole parille arvo itsessään ei sen suuruudesta ole tarvetta huudella panetellen pienempiä budjetteja. En nyt sanoisi itseäni varakkaaksi (paitsi asioissa joita ei rahalla mitata) mutta mun luonteeseeni kuuluu juuri tuo, että olen ylpeä siitä että voin jossain päästä edullisesti. Ei tippaakaan hävetä kertoa, että pyrin ostamaan mahdollisimman paljon "punaisella lapulla" :D Sittenhän jää enemmän rahaa muuhun!

   Kateuskortin vetäjä on mun nähdäkseni aika mielikuvitukseton tyyppi ja ehkä sellainen myös pikkuisen syyllistyy osakseen saamasta kauhistelusta. Jotta jokin kommentti uppoaa hermoon sille täytyy olla olemassa vastine, syyllisyydentunto tuhlailusta olis mun oma veikkaukseni ;)

   Olen nähnyt ihania häitä alleja yli 10 000e, enkä usko hetkeäkään, etteikö tunnelmallisia ja ihania juhlia joissa kaiki viihtyy voisi saada pikkuriikkiselläkin budjetilla.

   Kiitos kommentistasi :)

   Poista
 3. Hyvä kirjoitus! Kiitos siitä. Olen pyrkinyt tähän asti olemaan piittaamatta fb-ryhmien jatkuvista budjettitaistoista. Asia on kuitenkin esillä tosi paljon, ja vähän väliä joku tekee siitä keskustelunavauksen yhä uudestaan ja uudestaan. Ihmisillä on valtavan kova tarve kategorisoida niin itsensä kuin toisetkin, ja mikäs muu sen tekisi helpommaksi kuin raha.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kieltämättä siinä aika helposti tulee se "me varakkaat" ja "nuo köyhät"- jako, näin kärjistettynä. Somessa on paljon potentiaalia mutta me, jotka ei voida itseämme diginatiiveiksi kutsua ei oikein hommaa hanskata vielä. Itsekin vajoan helposti ääliön tasolle noissa keskusteluissa ja paras keino välttää se, on ollut jättää osallistumatta tunteita herättävän aiheen kommentointiin. Ehkä tähän some- kulttuuriin ja sen vaatimuksiin kasvetaan ajan kanssa :) Kiitos kommentista, kävin katsomassa sinunkin ihanaa blogia.

   Poista
 4. Harmi, että jos joku kertoo "isosta" hääbudjetista niin se monesti otetaan leuhkimisena. Usein noissa hääryhmissä kysellään hintoja kuitenkin. :) Ja mikä taas on kenenkin mielestä iso budjetti, toiselle se on 5000€ ja toiselle 30 000€.Itse en ees halua määrittää budjettia, koska senkin raja on aika häilyvä mitä siihen lasketaan.. Esim kenkiä ja alusvaatteita ostan ilman häitäkin. :D

  Oon kyllä huomannut, että tuolla Facessa on aika paljon juuri vastakkain asettelua. Minusta on tärkeintä just se, että häät ovat parin näköiset ja esimerkiksi meillä se tarkoittaa, että askartelu on minimissä ja ruokaan ja juomaan halutaan panostaa, mikä tietysti vaatii rahallista panostusta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ja kun ei kaikki halua käyttää maksimisummaa häihin vaan nimenomaan ihan omasta vapaasta tahdosta pyrkivät johonkin tiettyyn summaan vaikka voisi laittaa enemmänkin. Tuo näkemys leuhkimisesta on varmasti käänteisesti sama kuin se, että isoa budjettia silmät ymmyrkäisenä ihmettelevä on automaattisesti kateellinen ;) Kumpikin voi olla totta mutta yhtä hyvin voi olla olematta.

   Minä lasken budjetin niin, että sama mitä ostan (kukkiakin ostan muulloinkin, mekkoja samaten, ruokaa joka päivä ja alkoholiakin toisinaan) mutta jos se on hääpäivää silmälläpitäen ostettu niin se kuuluu budjettiin. Pelkkää plussaa jos sitä voi käyttää jälkeenpäinkin ja siihen toki pyrinkin, vaikka just kenkien ja alusvaatteiden tapauksessa. Oon kyllä aikamoinen numeroiden ja kaikenmaailman taulukoiden ja listojen pyörittelijä muutenkin eli tää kaikki on mulle oikeastaan vaan kivaa :D

   Onhan siellä, kaikissa ryhmissä missä on iso määrä ihmisiä tahtoo se tyhmyys tiivistyä. Fiksut ihmiset käyttäytyy yllättävän typerästi. Tunnepitoinen aihe nää häät, sekin varmasti tekee osansa. Ärsyttää huomata, että hymiöiden takaa aika moni heittelee tosi vittumaisia kommentteja vaikka toivois että noin ihanan aiheen ryhmässä vois se rakkaus vallita :D

   Heheh, hauskasti tässäkin taas nähdään miten se omannäköisyys on just niin parikohtaista. Meillä taas pyritään tekemään paljon itse, koska tykätään tehdä itte. Ihan hyvin siihenkin ois voitu budjetoida rahaa mutta en ymmärrä miks en tekis itse kun tykkään värkätä :) Mä en kuulu siihen ihmisryhmään joka pitää itsetehtyä jotenkin huonompana, päinvastoin! Me myös haluttiin häihin erityisesti hyvä ruoka ja se viekin leijonanosan budjetista.

   Monesti näissä budjettiväännöissä unohtuu se, että kymppitonnejakin käyttämättä voi saada oikeasti todella laadukkaat ja "hyvät" häät, se on oikeastaan vaan suunnittelusilmästä kiinni osaako panostaa siellä missä pitää ja pihistää siellä missä voi. Näin ajattelen minä :)

   Poista
  2. Joo toi on kyllä ärsyttävää jos hymiöillä yrittää ns. paikkailla. :D

   En itsekkään viitsisi koko omaisuutta häihin tuhlata ja ollaankin kilpailutettu kaikki mahdollinen ja pyritty tekemään fiksuja valintoja. Ja tosiaan mä oon vaan niin tumpelo, että en osaa yhtään askarrella. :D Harmi vaan, kutsuissakin olisi säästänyt pitkän pennin.

   Poista
  3. No älähän sano. Mulle oli ihan selvää että teen kutsut itse. Kaasolla on vielä sellainen leikkuri millä voi tehdä niitä kuvioita pahviin ja serkku osaa kirjoittaa niillä koukeroilla (calligrafia??) ja mitä kaikkee. Sitten en osannut päättää, alkoi tuntumaan etten osaa, aika kuluu.. Ja sitten törmäsin jatkuvasti keskusteluun että ite tekemällä ei edes säästä ja kun en osannut päättää millaiset enkä halunnut sitä perinteistä "kutsu"- tarra värillisellä kartongilla ja sitten pitsiä tai satiininauhaa- systeemiä. Meni pupu pöksyyn ja tilasin Zazzlesta viime viikolla ne kutsut kun pelkäsin etten osaa tehdä hienoja. Nyt on vähän krapula siitä ostosta mut ehkä mä nyt kestän, teen ite sitte ne infot :D Kaikkeen sitä viitsii naisihminen hajota..

   Poista