tiistai 28. helmikuuta 2017

Pitsiä sukissa ja neulebolerossa

Minulla oli uupelo yksivärisistä villasukista, joissa ei olisi kauhean pitkä varsi. Halusin tehdä ne seiskaveikkaa ohuemmasta langasta, jotta ne mahtuisivat toisten sukkien päällä kenkiinkin. Langaksi valitsin Novitan Nallen, jota oli jo kotona valmiiksi. Ihan yksiväriset perussukat tuntuivat liian tylsältä vaihtoehdolta ja päätin kokeilla kuvioneuletta. Pitsi on aina varma valinta. Novitan sivulta valitsin tämän ohjeen.

Neuloessani tajusin, että mun mummuni on joskus tehnyt mulle tällä samalla ohjeella sukat! Enpä olisi silloin uskonut, että joku päivä osaan itsekin :) Kuvio oli helppo oppia ja sukat valmistuivat aika nopsaan. Ohjeessa oli omaan (kapeaan?) jalkaan hyvä määrä silmukoita. Lanka sukissa on vitivalkoinen Nalle. Mulla on aika tiukka käsiala ja olisi varmasti kärsinyt ottaa puikoista pienemmät eli 2,5 mutta neuloin ohjeen mukaan kolmosilla.Neulebolero- projekti on muistaakseni aloitettu ainakin vuosi takaperin ellei kauemminkin. Joillekin syntymäpäiville halusin Pikkusiskolle neuloa boleron juhlamekon päällä pidettäväksi. Hakukoneilun perusteella valitsin ohjeeksi Anna- lehden sivuilta löytyvän ohjeen. Langaksi valitsin, ohjeesta poiketen, Dropsin Baby Merinon vaaleanpunaisena. Se vastaa ohjeessa käytettyä lankaa. Puikot olivat kaikki 2,5 ja muistaakseni valitsin koon 1 tai 2.

Bolero oli melkein valmis, kun juhlapäivä koitti ja niinpä sen loppuunsaattaminen jäi. Nyt yksi ilta lanka-ja neuleprojektikoria kaivellessani päätin tehdä boleron loppuun. Ajattelin, että annan sen vaikka kummitytölle sitten kun se tuskin enään meidän neidille mahtuu. Arvaatkin varmaan? Mahtuihan se ja oli vieläpä iso! Onni onnettomuudessa siis ettei valmistunut ajallaan, silloinhan se olisi ollut aivan valtavan suuri. 

Kuinka moni neulova on kuullut tämän: katso, että käyttämässäsi langassa on kaikissa sama värinumero mutta tarkista myös että ne ovat samasta värierästä.
Arvaatkin varmaan? :D Olihan ne samaa väriä mutta ilmeisesti eri erästä! Nyt takissa on tummempi raita etu ja takakappaleella sekä toisessa hihassa, toinen hiha on kokonaan sitä tummempaa erää. Argh!
Positiivisena asiana tässä on tietysti harjoituksen lisäksi se, että nyt voi helposti hahmottaa mihin asti 50g kerä riittää tämän kokoisessa neuletyössä, kun se keksimmäinen kerä on ollut sitä tummempaa :D Viimeistellessäni työtä väläyttelin mielessäni jopa mahdollisuutta siihen, että tämä voisi olla sitten häissä kukkaistytöllä päällä mutta ehkä otetaan vähän arkisempaan käyttöön tämä raitahirvitys. 

Reunapitsi on osittain ohjeen mukaan tehty ja osittain sävelletty omasta päästä, kun en jaksanut hakea ohjetta uudelleen. Hihat on tarkoituksella vajaamittaiset. Kiinnitys- asiaa en vielä ole ratkaissut enkä tiedä laitanko ollenkaan mitään. Kuvissa on rintaneula ajamassa napin virkaa. Ohje oli tosi reilua mitoitusta ja hihat on mun makuun melkoisen leveät.

Olen viime aikoina neulonut tosi paljon ja tälläkin hetkellä on ainakin kolme työtä puikoilla. Tykkään, että on valinnan varaa. Yksi työ on sellainen ettei sitä neuloessa tarvi niin keskittyä, toiseen pitää varata ajatuskaistaa vähän enemmän ja kolmas on mallia neulo kaksi kierrosta, pura kolme eli toisinsanoen: jotain mitä en ole ennen kokeillut. Haasteita, niitä ihminen tarvitsee!
Jos neulot niin millainen neuletyö sulla on työn alla juuri nyt? :)

4 kommenttia:

 1. Mulle kävi sama moka, kun sisko osti joululahjaksi lankoja. Eihän se ollut hoksannut katsoa eränumeroja... Ja huomasin sen vasta neuleen valmistuttua, mutta en ainakaan nähnyt mitään sävyeroa... :) Tällä hetkellä on kesken ihan perussukat ja sitten villapaita miehelle. Tekisi mieli aloittaa pari huivia, mutta pakko kai tehdä se paita loppuun, muuten se jää ikuisiksi ajoiksi kesken ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onneksi siinä ei sitten kuitenkaan näkynyt eroa :) Tätäkään en huomannut ennenkuin katsoin valmista vaatetta luonnonvalossa. Noooh, oppia ikä kaikki!

   Poista
 2. Nuo sukat on ihanat ja hyvältä näyttää bolerokin! Miekin neuloisin koko ajan, jos voisin, se on nyt eniten inspiroiva juttu! Uudet sukat lähtee puikoille nyt :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Hanna. Sulla taitaakin valmistua ihan eri tahtiin noita hommia kuin meikäläisellä :)

   Poista