keskiviikko 12. lokakuuta 2016

Tomaattikeitto ja valkosipulileipä

Jo pelkkä otsikko on niin herkullinen, että voisi kuvitella koko perheen taistelevan viimeisestä leipäpalasta ja keittotilkasta. Kuvitella nimenomaan.. No, krantut lapset eivät ehkä tykänneet enkä usko, että aivan miehenkään lemppariruokien joukkoon pääsee (se on vaan niin kohtelias mun kokkailuja kohtaan ettei lyttää vaikkei niin tykkäisikään) mutta minä tykkäsin! Ehkä joku teistäkin, siksi halusin tämän liiton toimivuutta vähän hehkuttaa.

Idea lähti oikeastaan siitä leivästä. Pläräilin selaimen muistiin lisäämiäni kirjanmerkkejä kokeiltavista resepteistä, ja katse osui tähän Willa Olivian reseptiin nopeasta suolaisesta herkusta. Halusin sitä kokeilla ja jäin miettimään minkä kanssa se toimisi parhaiten. Sosekeitto pompsahti mieleeni. Ainoa mutta on vaan se, että vasta tein perinteistä porkkana-peruna-kukkakaali- sosekeittoa ja kattilallinen sitä jäi mun vastuulleni. Kukaan muu siitä ei tykännyt. 

Jotenkin järkeilin, että sosekeitto eri aineksilla olisi jättimenestys varmasti. Nyt ymmärrän kuinka ontuva logiikka tuossa on :D Yrittänyttä ei kuitenkaan laiteta (mihin???), ja ainekset Makuja kotoa- blogin fetajuustoiseen tomaattikeittoon haalin kasaan. En itsekään ole se tomaatin suurin ystävä mutta haluaisin olla, ja uusien reseptien testaaminen on minusta mukavaa hommaa. 

Valkosipulileipään laitoin vähemmän valkosipulia kuin ohjeessa sanottiin ja silti sitä oli tylysti, kuten Isosisko asian hienosti ilmaisi. Hän oli itseni lisäksi ainoa, joka leipää otti lisää, mutta minä yksin vetelin sen melkein kokonaan nassuuni. Kyllä seuraavat pari päivää saa olla ihan rauhassa, luulen :D

Tästä ruoasta tuli jostain syystä talviset ulkoilupäivät mieleen. Tykkään talvesta ja niihin fiiliksiin oli aivan kiva upota. Luulen, että tällaiseen ruokaan on aika monella ainekset kaapissa valmiina ja jos on innokas soveltamaan, niin jotain vastaavaa ainakin. Reseptitestauksen tulos on siis se, että tuskin tämä resepti arkiruokareseptien joukkoon jää mutta ainakin itselleni tällainen kombo voisi upota toistekin. Keitto toimisi myös alkuruokana.





Tässä vielä reseptit, kuten ne itse tein:

Valkosipulileipä  
 
(alkuperäinen resepti täältä)

Jokin vaalea kokonainen leipä (minulla muistaakseni maalaisleipä)
5 valkosipulin kynttä (laittaisin vähemmän seuraavalla kerralla)
50 g voita

Siivuta leipä siten, että se pysyy pohjastaan yhtenäisenä. Vedä kaksi tai kolme viiltoa vielä pitkittäin, leivän koosta riippuen. Sulata voi, purista valkosipulin kynnet sekaan, sekoita ja levitä seos leivän viiltoihin. Laita viiltoihin vielä juustoraastetta tai miksei siivutettuakin juustoa. Myös mozzarellajuusto voisi sopia hyvin! 225- asteiseen uuniin noin kymmeneksi minuutiksi ja voilà!




Fetajuustoinen tomaattikeitto 
 (alkuperäinen resepti täältä)

1 iso sipuli
1-2 valkosipulin kynttä
5 pientä porkkanaa
5 suurehkoa tomaattia
Purkki tomattipyrettä
3 dl vettä
1/2 dl ruokakermaa
50-100 g fetajuustoa (minulla salaattikuutioita, jotka eivät kyllä totisesti ole sama asia)
Mustapippuria
Suolaa
Chiliä
Oreganoa

Pilko sipulit ja kuoritut porkkanat. Kuullota niitä kattilassa lorauksessa oliiviöljyä. Lisää lohkotut tomaatit. Anna muhia hetken aikaa ennenkuin lisäät tomaattipyreen ja veden. Keitto saa kiehua, kunnes porkkanat ovat kypsiä (noin puoli tuntia). Lisää fetajuustokuutiot ja anna niiden sulaa joukkoon. Soseuta keitto ja laita se takaisin liedelle. Mausta ja lisää ruokakermaa tuomaan pehmeyttä. Anna kiehahtaa ja sitten vetäytyä hetken ennen syömistä. 



Valkosipulileivän dippailu tomattikeittoon on ihan parasta!
 

4 kommenttia:

  1. Kuulostaa herrrkulliselta, mutta pahoin pelkään, että joutuisin itse syömään kaikki :D Ehkä kuitenkin testaam reseptit jossain välissä, ihan uhastakin ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kannattaa kyllä testata, eihän sitä tiedä jos sattuis perheelläkin osumaan makuhermoon :D

      Poista
  2. Kuulostaapas hyvältä! Tulinen ja valkosipulinen tomaattikeitto on kyllä kylmenevien ilmojen ruokaa jota ei ole tullut tehtyä vähään aikaan. Ihan siitä syystä, että eihän lapset sitä suuhunsa laita ja sitten pitäisi tehdä kahta eri ruokaa jossa taas ei ole mitään järkeä. Taidanpa tehdä tätä miehelle ja itselle kuitenkin joku kerta ja valkosipulileipää voisi tehdä vaikka iltanaposteltavaksi viinilasin kanssa. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Painin samojen ongelmien kanssa. En suostu tekemään kahta ruokaa mutta tuntuu hoopolta sekin, että tietää tekevänsä ruokaa jota lapset ei syö. Oppia kuitenki pitäisi syömään sellaistakin mistä ei niin pidä. Ikuinen taisto lapsiperheissä, luulen :) Kahdenkeskisiin herkkuhetkiin toimii taatusti!

      Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...