perjantai 1. heinäkuuta 2016

Pippuricollegehuppari Jujunan tyyliin

(Etukäteispahoittelut siitä, että teksti näkyy noi typerästi. En kertakaikkiaan saa sitä normaaliksi vaikka mitä teen.. )

Eilen kerroin teille testaamastani Jujunan miesten paitakaavasta. Toinen kolmesta testattavasta kaavasta oli naisten huppari, jossa oli jälleen runsaasti vaihtoehtoja varioimiseen. Minulla oli uupelo aivan tavallisesta pitkästä hupparista. MIWistä kuositellulla kaavalla olen tehnyt sellaisen kuuminta hottia olevan vinovetoketjullisen hupparin mutta se on näille vaakalukemille turhan piukka ja jää leggareiden kanssa pikkuisen liian lyhyeksi. Ellokselta tilatussa valmishupparissa taas hihat ovat pikkuisen liian lyhyet kuten yleensäkin.

Minä olen siis 182 (tai kolme, mittaushetkestä, mitasta ja mittaajasta riippuen) cm pitkä ja tällä hetkellä kokoa L/XL. Naisen painoahan ei saisi kysyä, eikä minusta tunnu kauhean mukavalta sitä kertoakaan mutta sanotaanpa näin että minua ei punnittaisi enää neuvolassa :) Kiloja oleellisempi tieto ovat kuitenkin senttimääräiset mitat. Rinnanympärykseni tällä hetkellä on 104cm, vyötärö 94cm ja lantio 114cm. Se tekee minusta varmaankin päärynän vartalotyyppini mukaan? Ei siinä, päärynä on herkullinen hedelmä :D

Valitsin hupparin koon mittataulukon mukaan enkä muistaakseni kaavojakaan tarkistusmitannut, vähän kokeillaksenikin kuinka hyvin mittataulukko vastaa todellisuutta. Valitsin koon rinnanympäryksen perusteella, joka koossa 46 vastasi omaani prikulleen. Vyötärön ja lantion osalta mittataulukon antamat mitat jäivät miinusväljyyksille mutta silmämääräisesti arvioin mitoissa olevan valmiina väljyyttä aika kivasti ja annoin palaa. Otin rintamuotolaskoksellisen mallin. Muotolaskos ei reilussa hupparissa asetu siihen, mihin pitäisi eikä oikeastaan ole edes tarpeellinen.

Kun huppari oli viimesilausta vaille valmis, epäröin josko helmakäänne olisi kaivannut kuminauhaa tuomaan pussimaista lookia, kun huppari vaikutti niin väljältä. Päätin, että oikeastaan se on kiva just tällaisena pikkuisen oversize- mallina, joka päällä ei tarvitse muistaa vetää vatsaa sisään :D 

Olka on minusta tässäkin (kuin myös miesten paitakaavassa) hieman madallettu ja erityisesti ylisuureen huppariin se sopii kuin nyrkki silmään! Koska olen pitkä, niin tein kaava-arkilta suoraan kahdesta pituudesta sen pidemmän, eli tunikamittaisen hupparin ja yllätyksekseni se on tunikamittainen jopa mulle. Hihaa pidensin viitisen senttiä mutta ilmankin olisi varmasti pärjännyt. Oikeaan sivusaumaan tein taskun vaikkapa autonavaimia varten, jotka laukussa ärsyttävästi väistelevät niitä tavoittelevaa kättä.

Hupparin ainoat yksityiskohdat ovat hupun nahkaiset nyörinlävet, jotka tein tällä ohjeella. Nahkalätkät ompelin myös vetskarin vetimeen ja hupunnyörien päihin stoppareiksi. Tummansinistä nahkaa olen saanut joulukalenterista.

Kangas on Noshin navya pippuricollegea, josta (esipesty) metri riitti tähän huppariin juuri ja juuri. Kangas on siis extraleveää. Pikkuisen piti leikatessa kikkailla mutta tarkka leikkuusuunnitelma tulee selkärangasta pukuompelukoulun ajoilta. Kaavan ohjeet antavat menekiksi tässä koossa 190cm, joka on varmasti aika reilu arvio mutta taatusti piisaa sellaisellekin ompelijalle, joka ei jaksa kaava-asettelun kanssa pelata. Ärsyttävää pelkästään puuvillaisissa neuloksissa on se, että tämäkin vinksahti esipesussa kieroon. Leikatessa oli siis valittava leikkaanko tuon eläväpintaisen raitakuvion mukaisesti vai langansuuntaan. Päädyin jälkimmäiseen vaihtoehtoon.

Tykkään tästä hupparista aivan mielettömästi! Kaava on todella monikäyttöinen ja minusta on kiva, että kokoja on ihan taskukokoisesta meihin muhkumpiin ja vieläkin muhkumpiin! Kaava sopii aloittelijallekin, sillä se sisältää ompeluohjeet ja kirjallisia tarkennuksia. Sanoisin nyt kahden kaavan kokemuksella, että Jujunan kaavat ovat pikkuisen reilulla mitoituksella tehtyjä. Se on aina kiva, kun voi valita kokoa pienemmän kuin oikeasti on ;) Ohjaan silti aina mittataulukon tulkitsemisen lisäksi tekemään muutaman tarkistusmittauksen kaavasta, jotta säästyy säätämiseltä ompeluvaiheessa.

Suositukset ++

6 kommenttia:

  1. Hyvännäköinen huppari! Toimii ihanasti legsujenkin kanssa :) Miekin totesin kaavan olevan ennemmin reilu kuin pieni, vaikka slimmiksi kuvaillaankin.

    VastaaPoista
  2. Vastaukset
    1. Kiitos Paulina! Letit sopii melkeinpä minkä kanssa vaan, ihanat housut :)

      Poista