torstai 30. kesäkuuta 2016

Friikit vol 1 & 2 sekä Jujunan kaavan testausta

Pääsin Jujunan kaavatestaajien joukkoon mukaan tuossa taannoin ja viime viikolla sain mieluisaa postia. Miesten paidan ja hupparin sekä naisten hupparin kaavat nimittäin. Aloitin omalla hupparilla, koska sellaiselle oli oikeastikin tarve mutta silti esittelen teille nyt ensimmäisenä sen toiseksi valmistuneen eli miehen paitakaavalla tehdyn t- paidan omalle ukkokullalle.

Kaavassa on kokoja tosi reilulla skaalalla koosta 44, kokoon 66 asti. Oma mies edustaa keskikastia ja hänelle valitsin paitaan koon 54. Hän on kropaltaan ihan selvä V ja mittataulukostakin rinnanympärys on aina isoin, vyötärön ympärys vastaa yleensä kokoa pienempää ja lantionympärys taas siitä yhtä kokoa pienempää. Niin myös tässä Jujunan kaavassa. Koska Metallimies tykkää väljästi istuvasta paidasta, uskalsin valita koon pelkän rinnanympäryksen perusteella enkä väljyyksiäkään räknännyt ollenkaan. Ympärysmitta osui kahden koon väliin ja valitsin noista suuremman. Jos haluaa tyköistuvamman mallin niin voi huoletta valita kahdesta koosta pienemmän tai jopa kokonaan yhtä kokoa pienemmän.


Minusta oli kiva, että kaavassa oli tarjottu eri varioimisvaihtoehtoja ihan tavalliseen t- paitaankin. Metallimies on, monen muun suomalaismiehen tavoin, aika rajoittunut värivalikoiman suhteen ja vielä rajoittuneempi kuosivalikoiman osalta. Koot.fi:n Freak Circus on kuitenkin ollut miehelle se The Kuosi, johon hän ihastui ensisilmäyksellä. Ekan erän friikeistä hänellä jo paita on. Lisään senkin tähän postaukseen myös vaikka paita onkin tehty eri kaavalla ja valmistui jo viime vai toissakesänä :D Toisen erän friikkejä ostin kankaiden yöstä ja tästä mies tykkäsi vielä ekaa versiotakin enemmän. Vaikka viimeksi juhannuksena kuultiin julistus siitä, että hän kelpuutta kaksi väriä: mustan ja mattamustan, niin rohkenin silti yhdistää tähän värin miehen oman väripaletin ulkopuolelta.

Koska eka friikkipaita on ihan plain and simple niin halusin pikkuisen edes kikkailla tämän kanssa. Jujunan paitakaavassa jo mainitsemani variaatiovaihtoehdot tarjosivat vastauksen ja päätin maustaa paitaa etukappaleen vinolla pitkittäisellä leikkuusaumalla. Friikit on siitä haastava kangas mätsätä mihinkään yksiväriseen, että sen pohja ei ole puhtaan valkoinen vaan aavistuksen harmahtava. Tummat kohdat kuosissa ovat kuitenkin jännästi punertavan ruskeita, harmaita ja löytyypä raportista häivähdys sinistä ja ihan punaistakin. Tähän varmastikin olisi parhaiten sopinut sellainen kivipesty ruosteenpunainen mutta en vastaavaa ole nähnyt kuin eräässä miehen t- paidassa, jota en yllättävästikään saanut saksia tähän :D

Aivan vasta fiilisteltiin miehen kanssa nuoruusvuosia ja kuunneltiin Kornia, joka on kuulunut molempien levylautaselle ihan teinivuosista lähtien ja Freak circus kangas kädessäni välähti mieleeni idea. Aivan itsenäisesti en tätä projektia voinut suorittaa mutta onneksi hyvä ystäväni, NauravaNappi- blogin Laura, suostui Silhouette- kalvoleikkurinsa kanssa avustamaan.

 
Hieman poukkoillen etenee tämä teksti mutta palataan nyt vielä hetkeksi kaavaan. Uskon, että kaavassa on tarkoituksella hieman madallettu olka, sillä olen tämänkin paidan lisäksi nähnyt muita samalla kaavalla valmistuneita paitoja, joissa hihan sauma ei osu suoraan olkaan. Metallimiehellä on muuta kroppaa isompi yläosa ja erityisesti rintakehä on ympärykseltään suuri. Hänellä on pitkät kädet ja leveä selkä mutta kapea lantio. Selkä on paremmin pitkä kuin lyhyt. 

Jujunan paitakaavaan tein seuraavat pienet muutokset: hiha-sivusaumojen ompelun jälkeen jouduin toteamaan, että miehustakappaleille syntyi vedoksia kainaloon. Purin ja lyhensin sivusaumaa hieman (ts. madalsin kainaloa) mutta koska en tässä vaiheessa enää voinut pyöriön mittaa muuttaa, niin muutoksen täytyi jäädä niin pieneksi, että ompeluvaiheen syöttämisellä/venyttämisellä saisin eron tasoitettua. Se auttoi hieman, mutta vaatii seuraavaan paitaan varsinaisia kaavamuutoksia. Tämä ongelma on todettu kaikissa muissakin kaavoissa eli se ei kerro kaavan toimimattomuudesta vaan siitä, että Metallimies poikkeaa ylävartalonsa osalta keskivertomitoista, joita kaavoittaessa noudatetaan :) Hihaa lyhensin hieman, koska minun makuuni se oli lyhythihaiseksi aika pitkä. 

Sekä minulta että Metallimieheltä itseltään tämä kaava saa suositukset! :)


Tähän loppuun se jo mainitsemani ainakin vuosi sitten valmistunut Freak Circus vol 1. paita, joka on ollut Metallimiehen lemppari. Koot.fi- kauppaan kiitosta siitä, että friikkien materiaali on aivan superihanaa - joustavaa, ohkaista, sileää. Me tykätään :) Samaa laatua on ollut puljun muutkin oman tuotannon trikoot, joita mulla on ollut.

Tässä JTKK- kaavalla tehty ekan erän friikkipaita (tässäkin kaavassa hihan pituus on mun silmään turhan pitkä).

1 kommentti:

  1. Mageita paitoja!! :) suostuispa munkin metallimies pukemaan jotain noin tyylikästä päälleen!

    VastaaPoista