torstai 17. maaliskuuta 2016

Pilvipaita ja paikkalegginssit (+ ohje siistiin kaitalehuolitteluun)


Minulla on muutamatkin kangastussit, ja jokusen kokeilun olenkin niillä jo tehnyt. Tässä yksi niistä. Pilvikuvioon inspiraation bongasin Pinterestistä mutta muuntelin sitä oman näköisekseni. Paidassa on kaavana Ottobren Steampunk koossa 98cm, joka oli vaaaaaaltavan suuri tosi hoikalle kaksi ja puolivuotiaalle Pikkusiskolle. Siitä syystä en viitsinyt sovituskuviakaan ottaa. Leggareissa on kaavana Ruusunpuna, jota manioissani pidensin niin että vastaavat varmaan kokoa 110cm :D Näin näyttäytyy ompelevalla pitkän ihmisen trauma eli se, kun ikinä missään ei ole riittävän pitkää lahjetta. Nyt on.

En muista miten tämän paidan kaitalehuolittelut oli lehden ohjeessa tehty mutta minä halusin toteuttaa ne samalla kankaalla kuin itse paita, jotta paidan ilme olisi mahdollisimman yhtenäinen ja huomio kiinnittyisi kuvaan. Kuitenkin pientä jujua halusin ja siksipä tein tikkaukset vaaleanpunaisella.

Tätä tyyliä ommella kaitaleet kiinni miehustaan olen useampaankin kertaan koittanut sanoin selittää ja epäonnistunut siinä. Päätin siis tehdä ohjeen. Minä tykkään, että tällä tyylillä paidasta tulee siistimpi nurjaltakin, kun saumurisaumat jäävät kaitaleen alle piiloon. Idea ohjeesta syntyi kuitenkin vasta, kun hihansuukaitaleet jo olivat paikoillaan. Tutoriaali lähtee siis helmakaitaleesta liikeelle mutta itse työvaiheet ovat samat hihansuukaitaleidenkin ompelussa. Varmasti tämä tapa kaitalehuolitella on tuttu monille mutta toivon, että tästä joku hyötyisi kuitenkin.

 


Voit ommella paidan kasaan siihen pisteeseen, että sinulla on hihat paikoillaan ja toinen hiha-sivusauma on ommeltu kiinni (paitsi jos hihansuut ovat huolittelematta, jossa tapauksessa toistat työvaiheet ensin hihaan ja sitten vasta ompelet sivusauman umpeen). Jos helmakaitaleesi koostuu kahdesta osasta, ompele toinen sivusauma siitäkin kiinni. Nyt paitasi näyttää kuten alla.
Saumuroi helmakaitale paidan helmaan. 


 Taita kaitale pituussunnassa kahtia nurjalle ja neulaa sen yläreuna saumurisauman päälle. Taita neulatessasi paida ja kaitaleen välinen saumanvara alaspäin eli kaitaleen sisälle. Ei haittaa vaikka taitat kaitaletta reilusti yli reunan, koska ylimääräiset siistitään myöhemmässä vaiheessa pois.
 Ompele kaksoisneulalla kaitaleen päältä siten, että ommel kulkee lähellä kaitaleen reunaa.
 Leikkaa nurjalla ompeleen yläpuolelle jäänyt ylimääräinen kangas pois. Ole tarkkana ettet leikkaa reikää miehustaan!


 


 Ja tältä se sitte valmiina näyttää oikealta ja nurjalta puolelta. Aika siisti vai mitä? :) Kuvat on hihansuukaitaleesta otettu mutta helma näyttää juuri samalta.


 
 

 
Helmakaitale paikoillaan ja paita pääntiehuolittelua vaille valmiina. Myös pääntiekaitaleen voi toteuttaa tällä tyylillä :)
 Ommel aaltoilee ennen silitystä mutta höyryttämisen jälkeen asettuu aivan siististi.  
Mitäs tykkäätte? Minusta näin saa tavalliseenkin trikoopaitaan ilmettä ja säästyy toisaalta siltä vaivalta, että täytyisi etsiä se juuri oikeansävyinen resori. Itse olen huomannut, että se oikea sävy omiin ompeluihin on useimmiten kaverin resorilaatikossa :D Tämä kaitalehuolittelumenetelmä sopii myös hyvin esimerkiksi huppareihin ja jumpsuiteihin, joita on tarkoitus pitää ulkoillessa lämpimänä vuodenaikana. Tai minusta sopii, en oikein osaa perustella miksi :)

Kommentit ja parannusehdotukset ohjeeseen ovat tervetulleita ja toivottujakin, jos se tuntuu hankalalta ymmärtää.

2 kommenttia:

  1. No tää on just se hihansuiden huolittelu mitä kerran selitit mulle nkä tajunnu yhtään, nyt tajuan! Kiitos! Ja hei, kerroppa millä tussilla oot ton tehnytkun mulla on vaan liian paksuja! Tosin en oo kyllä mikään piirtämisexpertti muutenkaan. Tämä kuva on kaunis, kivan simppeli ja mun näköinen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Noni, jes! :D Tää on varmaankin tehty sillä Lindexin merkkaustussilla muistelen? Tai sitten Dylonin mustalla. Tekis mieli piirtää lisääkin kun ehtis!

      Poista