perjantai 26. helmikuuta 2016

Auto täyteen turvaistuimia

 Vauvaikä jäi taakse ja pian unholaan jää myös turvakaukalo.Turvaistuinmietteissä on vastikään ollut myös Laura NauravaNappi- blogista.

Meillä on Mersun E-farkku, tuttavallisemmin väyrynen. Koska mersut pitävät hintansa niin meidän budjetti riitti kolme vuotta sitten old-school mersuun, jossa ei todellakaan ole isofix- kiinnikkeitä eikä myöskään mahdollisuutta asentaa niitä jälkikäteen. Uudemman auton hankkiminen on siintänyt mun mielessäni jo jonkin aikaa ja pikkuhiljaa Metallimieskin alkaa taipumaan samalle kannalle. Kuitenkin nyt, kun itse olen osa-aikatyötön ja mies opiskelija, niin auton vaihtaminen saa odottaa. 

Nykyään on jo aika suuri osa istuimista sellaisia, joissa isofix on ainoa mahdollinen kiinnitystapa ja ne jouduimme siis heti kättelyssä rajaamaan haun ulkopuolelle. Automme on aika varmasti sisämitoiltaan suurin mahdollinen luokassaan mutta silti tämä turvaistuinpalapeli on osoittautunut haastavaksi. Miten ihmeessä te pienempien autojen omistajat tästä selviätte?? :D

Isosisko on jo niin pitkä ettei enää tarvitse edes korokeistuinta mutta toki hänen pitää takapenkille silti mahtua. Kun takapenkille nakataan kaksi turvavyöistuinta selkä menosuuntaan ja otetaan huomioon se, että keskipaikalle ei voi tukijalallista istuinta laittaa takavetoisen auton kardaanitunnelin takia (siinä keskellä siis on tavallista autoa paljon korkeampi kohta) niin ollaan siinä tilanteessa, että keskipaikalle kyllä mahtuu istumaan mutta sinne pääseminen vaatii akrobatiaa.

Meillä on täällä kotipaikkakunnalla oma lastentarvikeliike, josta oon itse saanut aina tosi hyvää palvelua. Hinnatkin siellä ovat aivan kilpailukykyisiä ja valikoima laaja siihen nähden ettei kyseessä ole mikään ketjuliike ja paikkakuntakin on varsin pieni. Suunniteltiin sellaista, että ajellaan huomenna Ouluun vielä isompien valikoimien ääreen ja niinpä kävimme tänään vielä katsastamassa paikallisen valikoiman (ja hinnat).

Käynti meidän omassa lastentarvikeliikkeessä selkiytti tosi paljon ja myyjän kanssa keskusteltuamme yksi vaihtoehtona ollut penkki unohdettiin. Kyseessä oli suomalaisvalmisteinen Klippan Triofix. Myyjä tiesi kertoa, että harvaan autoon Klippan saadaan turvavöillä kiinnitettyä niin tukevasti ettei se keikkuisi penkillä ja sanoi suoraan ettei meille sitä suosittele, kun tarjolla on muitakin istuimia, jotka on mahdollista saada vöillä tiukasti kiinni. Skeptikoille tiedoksi, että Klippan oli siis huomattavasti hintavampi istuin kuin ne, mitä hän meille suositteli ;)

Tässä meidän vaihtoehdot:

Britax Max-Way

 

Max-way sopii 9-25kg lapsille ja sen voi asentaa vain selkä menosuuntaan. Yhden suunnan istuimet ovat kuulemani mukaan pikkuisen sirompia kuin combi- istuimet mutta valmistaja antaa tälle istuimelle seuraavanlaiset mitat: 

Korkeus 64
Leveys 45cm
Syvyys 64cm
Paino 7kg 

Mielenkiintoista näissä mitoissa on se, että Britaxin nettisivuilla annettujen mittojen mukaan meidän Multitech vaatisi melkein 20cm vähemmän asennussyvyyttä kuin tämä yhden suunnan istuin. Max-way:ta ei olla päästy livenä näkemään tai sovittamaan, se toivottavasti korjaantuu huomenna ja saadaan vastaus tähän erikoiseen huomioon.


 Maxi-Cosi Mobi XP


Maxi-Cosi Mobi on sekin vain selkä menosuuntaan asennettava istuin. Se sopii 9-25kg lapselle. Istuimen kaltevuus on säädettävissä neljään eri asentoon silloinkin, kun lapsi on kyydissä.
 XP- malli on mitoiltaan pikkuisen pienempi kuin Mobi. Istuimen mitat ovat: 

Yläosan leveys 47 cm, alaosan leveys 30 cm
Korkeus 75 cm
Syvyys 53 cm
Istuimen paino 11,5 kg

Mobia ei olla päästy vielä näkemään tai kokeilemaan. Katsomani asennusvideot eivät ole vakuuttaneet siitä, että istuimen saisi tukevasti asennettua sillä turvavyötä ei pujottelun lisäksi ilmeisestikään lukita minkäänlaisella klipsillä mihinkään. Korjatkaa, jos olen väärässä :)  

Brio Zento

 
Brio Zento on kaaaaauan markkinoilla ollut istuin, jota olen jo Isosiskolle aikoinaan autoon sovitellut. Zento on asennettavissa sekä selkä menosuuntaan että kasvot menosuuntaan ja käy 0-25kg lapsille. Tämä istuin ei vaadi tukijalkaa selkä menosuuntaan asennettaessa. Kaltevuutta voi säätää istuimen etureunassa olevalla käännettävällä muovihärpäkkeellä. Perusistuin, hajuton ja mauton. Parhaimmillaan mielestäni varmastikin kakkosautossa jo pikkuisen isommalla lapsella. Istuimen mitat ovat:

Korkeus 59cm
Leveys 46cm
Syvyys 68cm
Paino 8,7cm
                                                                    
Vaikka Zento sinällään olisi vastaus useampaankin meidän ongelmaan niin turvallisuus- ja mukavuusaspekti jäivät mietityttämään. Pikkuveli oli Zentossa tosi pystyssä asennossa vaikka istuin oli säädetty kallelleen. Tuollainen pikkuinen nukahtelee automatkoilla tuon tuostakin ja kaltevuuden säätöä jää viimeistään sitten kaipaamaan. Lisäksi tuo säätöpulikka on tosi leveä ja se tulee penkillä ikävästi vieressä istuvan kankkua painamaan.

HTS BeSafe iZi Combi X3Nimensä mukaisesti tämä istuin on kahden suunnan istuin ja se soveltuu 0-18kg lapsille. Mittoja en löytänyt mistään mutta tässä erikoista on se, että istuin on tosi korkea. Minusta se on hyvä asia niin lapsi näkeekin autosta jotain. Silmämääräisesti tämä ei ole yhtään sen leveämpi kuin vaikkapa meidän Multitech (45cm) enkä usko, että asennussyvyydessäkään on suuria eroja. 

Minä tykkään siitä, että tämän istuimen saa taatusti asennettua tukevasti, kun vyö kiristetään sellaisella räikkäsysteemillä. Raakaa voimaa ei siis tarvita. Pääntuki säätyy kahdeksaan eri korkeuteen ja istuimen kaltevuutta voi säätää neljään eri asentoon silloinkin, kun lapsi istuu kyydissä. BeSafen tukijalka on myös sen mallinen (alaosastaan haarottuu eli on kuin u- kirjain väärinpäin), että sen saisi meidänkin autossa keskipaikalle jos Multitech ja tämä eivät ottaisi yläosastaan toisiinsa kiinni niin ettei tätä saanut täsmälleen keskelle keskipaikkaa.

Tässä ollaan nyt päivä sulateltu näitä vaihtoehtoja ja viimeisin eli HTS BeSafe on noussut ykköseksi vaikka se tarkoittaisikin Pikkusiskon istuimen kääntämistä kasvot menosuuntaan. Todennäköisesti  käännös olisi edessä kesällä, kun kolme vuotta on mittarissa ja tuntuu pöljältä saivarrella muutaman kuukauden vuoksi. Vaakakupissa on kuitenkin oikeasti käytössä kätevä ja mukava istuin Pikkuveljelle. Toivon mukaan huomenna viisastutaan Oulussa lisää!

Elämä. Valintoja täynnä.

Miten te olette sovittaneet istuimet autoon?

8 kommenttia:

 1. Täälläkin pian turvaistuimen osto edessä. Olen harkinnut juuri tuota BeSafen tuolia. Ystävän lapsella on se ja ovat olleet todella tyytyväisiä. :)

  VastaaPoista
 2. Mukavaa kuulla, että joku saa sieltä hyvää palvelua. Ite en kyllä enää sinne mee, mieluummin ajan vaikka Ouluun. Jotenkin niin kivikaudelta koko pulju ja asiakaspalvelu niin töykeää! Kerran kysyin takuukuittia turvakaukaloon, niin myyjä kysyi, että ai mikä? ! Lopulta mun selittelyjen perään kirjoitti käsin johonkin paperille "takuukuitin"! Anna mun kaikki kestää :'D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onkohan sua palvellut se vanhempi nainen? Nyt, kun käytiin niin suosiolla soitettiin paikalle tytär, joka asioista tietää. Vanhempi rouva ei kyllä tiedä mistään mitään jos näin saa sanoa :D Takuukuitti ollaan aina saatu kyselemättä mukaan. Näin Oulun lastentarvikeliikkeet juuri eilen katsastaneena sanon, että vaikka paikallinen kauppa ei ole niin freesin ja uudenaikaisen näköinen kuin pohjoiset kilpailijansa, mutta valikoima on satavarmasti laajempi kuin kahdessa Oulun liikkeessä yhteensä ja hinnat kuluttajaystävällisempiä :) Kannattaa antaa uusi mahdollisuus ;)

   Poista
  2. Meitä palveli se nuorempi ja asenne oli kyllä ihan perseestä. Tiuski vaan ja oli sillä asenteella, että kyllä hän tietää ja sää et, vaikka voin sanoa melkoisen paljon tutkineeni noita vaunujuttuja. Halusin siis tietää, että sopisiko EJ:n meillä oleva pehmeä koppa smileihin, että oisko heillä ollut jotain mitä testata ja alko näsäviisasteleen mulle niistä eri vuosien malleista. Vanhempi väitti päättömiä väitteitä ja muutenkin minusta on ollut nihkeää se palvelu :/ Sen takia oon mieluummin vienyt rahani muualle. Babystylestä olen saanut Oulussa loistavaa palvelua! Eikä tuo paikallinen minusta oo ainakaan halvempi?

   Poista
  3. Ei se vanhempi mitään tiedäkään. Mua on sitten varmasti helppo palvella hyvin, kun oon kokenut saaneeni aivan kelvollista palvelua monestakin paikasta josta muut aina vaan jaksaa napista. Väitän, että oma asenne ratkaisee aika paljon ;) Mutta mä olenkin aika itseohjautuva asiakas ja selvitän asiat aika pitkälti itse ihan jo vaikka siksi ettei mun tarvi pelkästään myyjän sanaan luottaa (luottamusongelmista on joskus hyötyä). Hintakin näemmä voi olla mielipidekysymys mutta melko monta istuinta olen tuolta kaikista halvimmalla hinnalla ostanut. Minä aina mielummin tuen paikallista yrittäjää jos vaan suinkin mahdollista :) Ja koska oon kroonisesti rahapulassa niin aika usein on ostettava halvempi tuote eikä maksaa vaikkapa siitä pelkästä palvelusta (vaikkakin tuolta olen saanut molempia).

   Poista
  4. Voihan se olla, että omalle kohdalle on sattunut se myyjän huono päivä useamman kerran (mikä ei saisi kyllä valitettavasti heijastua asiakkaaseen). Veetin aikana meitä palveli se mies ja silloin saatiin hyvää palvelua! Mutta kaksi kertaa kolmesta kun saa huonompaa niin jotenkin ei huvita mennä neljättä kertaa kokeileen onneaan :D Ehkä mua ärsytti just et, että kun ite on selvittänyt paljon etukäteen ja sitten väitetään pokkana ihan väärää tietoa tai annetaan asiakkaan ymmärtää olevan jotenkin idiootti, kun ei muista tarkkaa vuosimallia jostain pehmeästä kantokopasta, kun halusin vain jotain semmoista kokeilla, että mahtuuko Brion rattaisiin ja miltä pehmeä koppa niissä näyttää. Sen jälkeen kun oli tiuskittu siitä kopasta ja mallista, ei todellakaan tehnyt mieli enää jäädä sinne saamaan palvelua niistä itse rattaista vaan poistuttiin paikalta sillä aikaa kun palveli edellisiä.

   Enkä määkään toki sinne mitenkään huonolla asenteella oo mennyt, mutta tän jälkeen oisin kyllä varmasti normaalia kriittisempi :)

   Poista
 3. Hei, mihin istuimeen päädyitte? Pikkuhiljaa varmaan pitäis hankkia kuopukselle uus penkki, ja mietin kovasti jaksanko ajaa Ouluun kun lähempänäkin ois liike. Palvelun tason vois ainaki testata ;)

  VastaaPoista