maanantai 26. lokakuuta 2015

Vinkki polvesta rikkinäisten housujen elvyttämiseen

Lasten housuista menee ainakin meillä yleensä ensimmäisenä polvet rikki. Kesäaikaan varsinkin, kun ulkona rymytään pelkissä sisävaatteissa. Tämä vinkki tulee kesäaikaa ajatellen auttamattomasti myöhässä mutta voihan olla, että siellä on jollain viime kesältä vielä tallessa muuten hyviä housuja mutta polvessa on reikä. Jos ompelu sujuu edes pienemmissä määrin niin otapa tämä vinkki talteen :)

Isosiskolla oli kahdet muuten melkein uudet leggarit joihin tuli reikä oikeastaan samantien, kun ne ostettiin. En halunnut heittää housuja pois enkä tehdä perinteisiä polvipaikkoja (ajattele Röllipeikon housuja :D). Päälleommellut pyöreät polvivahvikkeet olisivat olleet yksi vaihtoehto, joista on kuva alla, mutta kapeisiin jo kasaan ommeltuihin lahkeisiin on tympeä alkaa tikkaamaan paikkaa päälle. Koko polven levyinen suora paikka, joka ylettyy sisäsaumasta sivusaumaan on myös yksi vaihtoehto mutta sivusaumattomiin leggareihin se pitäisi tehdä myös taakse.

Kuva H&M


Kuva H&M

Kuva Harakanpesäshop

 Aika paljon on nyt näkynyt kaupoissa housuja, joissa on erilaisia paikkaratkaisuja. Omatekemät paikkahousut eivät siis erotu katukuvasta liiaksi vaan ne ovat jopa muodikkaat! :)

Kuka tietää Papun, käsi ylös nyt! Rusettipipot, paikkaleggarit, you know the drill. Niihin ei meikämannella ole varaa todellakaan, joten tee-se-itse-versio on siinäkin mielessä hyvä ratkaisu. Monta kärpästä yhdellä iskulla! :)

Kuva Harakanpesäshop
Köyhän naisen diy- paput näyttävät tältä.


Nämä molemmat legginssit ovat sivusaumattomia, kuten aika monesti ostoset leggarit ovat. Ne ovat myös ohkaista trikoota, joka helposti menee rikki. Mainitsemisen arvoinen asia on, että matekoisia, laadukkaasta trikoosta tehtyjä legginssejä meillä ei ole hajonnut yksiäkään.

Nämä ovat superhelpot ja yksinkertaiset toteuttaa. Sisäsaumasta (ja myös sivusaumasta, jos sellainen on) ratkotaan omaa silmää miellyttävä pätkä auki. Minä leikkasin puoliympyrät vapaalla kädellä mutta housuun voi laittaa vaikka nuppineuloja merkiksi tai piirtää kangasliidulla linja, mitä pitkin leikkaa. Ajatuksena on siis tietenkin leikata se rikkinäinen tai kulunut osa pois. Irtileikattua puoliympyrää voi sitten käyttää kaavana kunhan muistaa lisätä saumanvarat. Minä leikkasin paikat vahvalaatuisesta joustocollegesta, joka taatusti kestää käyttöä paremmin. Seuraavaksi puoliympyrän muotoinen sauma ommellaan ensin ja sitten surautetaan sivusaumat kiinni. En tikannut paikan saumanvaroja miehustaan kiinni eivätkä ne ole meidän vaatteidensa tunnusta tarkkaa neitiä haitanneetkaan.

Voilá! :) Mielikuvitus vain on rajana minkälaisia kaikenlaisia paikkoja voi housuihin kehittää.

4 kommenttia:

 1. Niin tuttua! :D Pojalla oli ekoja kertoja uudet Noshin housut jalassa ja meni rymyään pyörän kans koulussa.. Polvihan siinä aukes, sekä pojalta että housuista :( Pojan polvi on jo ehjä, mut housut oottaa inspistä, pinkki paikkakangas on jo valittu ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentista Piia :) Uusiin housuihin maan vetovoima ottaa varmaan jotenkin lujemmin, kun rikkirymyämisvaara on oman kokemukseni mukaan suurin heti vaatteen käyttöönoton jälkeen :D Paikkakankaan väri kuulostaa hyvältä!

   Poista
 2. Jep! Etenkin tuon 7v pojan VASEN POLVI on aina rikki. Oikea tulee perästä. Yksiin housuihin viitsin applikoida Paratiisin kummituksia paikoiksi ja koristeiksi, mutta sitä pikkutarkkaa junksuttamista en kyllä jaksa noihin kaikkiin. Mutta sitten kun vielä saisi sen vaatekorjausompelushöngän päälle. Kerrohan niksisi, miten siihen moodiin pääsis? ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vau, ootpa ollut ahkerana kun oot niin vaivalloiseen fiksausurakkaan alkanut. Applikointi on kauhean työlästä vaikka lopputulos onkin (onnistuessaan) ihana :) En osaa niksiä kertoa, minulle nämä inspiraatiot tulee täysin yllättäen eikä sitä voi pakottaa :D

   Poista