sunnuntai 4. lokakuuta 2015

Välineurheilija täällä moi!

Kerroin täällä, että minä ja Isosisko ollaan nyt höyrähdetty hirnuviin ystäviimme ihan totaalisesti. Heppatyttö minussa, joka uinui vuosikymmenen, heräsi pari viikkoa sitten kun vein tytärtä ratsastamaan. He(l)pollapa heräsi.

Minä olen pahimman sortin välineurheilija ja minusta asianmukaisten välineiden hankinta on osa hupia. Mikäpä sen mukavampaa kuin selailla netistä ja etsiä livekirpuilta uuteen harrastukseen soveltuvia välineitä sillä välin, kun odottelet että pääset harrastamaan. Käsityöihmiset siellä ruudun toisella puolella ymmärtänevät vertauksen kangas- ja lankahamstraukseen ;)

Sen lisäksi on totisesti eri asia ratsastatko liukkaat puuvillahanskat kädessä vai oikeista paikoista vahvistetut näppylähanskat kädessä. Oma lukunsa on sitten ratsastukseen tarkoitetut nahkahanskat, jotka on lupa ostaa vasta sitten kun harrastus on ollut osa elämää jo pidemmän aikaa kuin kaksi viikkoa. Kengilläkin on väliä. Ratsastaessa tulisi olla sellaiset kengät, joissa on erottuva kantaosa. Kumisaappaat käyvät mutta eivät tietenkään ole ratsastussaappaiden/ratsastuskenkien veroiset. Voithan juosta tennareillakin mutta juoksuun tarkoitetut lenkkarit ovat kuitenkin mukavammat. Kuntosalillekin on kivempi mennä, kun päällä on hengittävät trikoot ja toppi paksujen collegehousujen ja märkänä kylmältä tuntuvan puuvillateepparin sijasta. 

Kyllä te tiedätte. 

Vaikka voin ostokseni oikeuttaa yllämainitsemillani tavoilla, silti näissä asioissa ainakin allekirjoittaneen kohdalla ei järjellä ole juurikaan sijaa. Mutkumähaluun on vaakakupissa painavampi. Mukava silti että ostoksista on hyötyäkin!


Kuten kaikki harrastuskamppeet myös ratsastusvälineistö on kallista paskaa. Halvimmatkin kumiset saappaat ovat normaalihinnalla Kärkkäisellä 29,90e. Ratsastuskenkien hinnat lähtevät noin 40e ja talvikelpoiset maksavat tietenkin enemmän. Kokopaikkahousut Googlettelulla halvimmat, jotka löysin maksoivat nekin melkein 40e. Kypärät näyttäisivät olevan 30e ylöspäin. Turvaliivit kustantavat jo enemmän, 80e tietämillä halvimmat. Laatu tietysti maksaa ratsastusvarusteissakin ja siiätä saa aina pulittaa pikkuisen enemmän. Perustason tarvikkeisiinkin uppoaa jo sievoinen summa rahaa, hifistely maksaa extraa ja kilpailuhommat ovat jo oma lukunsa. Jo pelkkä ajatus siitä, mitä hevosen tarvikkeet ja ylläpitäminen maksavat.. huhhuh, kirpaisee.

Kaikeksi onneksi on second hand- tarvikkeet. Kirpputorit sekä netissä että livenä ovat korvaamattomia apureita edullisempien harrastusvälineiden hankkimisessa. Ensimmäisenä minua vastaan "käveli" Isosiskolle sopivat ratsastushousut Raahessa kirpputorilla. Tallin omistajalta sain vinkin, että paikallisessa Agrimarketissa on loppuunmyynti ja ennen omaa ensimmäistä tuntiani piipahdin katsomassa olisiko ratsastussaappaita edullisesti. Eipä ollut mutta Horzen talvikelpoiset tallikengät ostin. Kypärän Isosiskolle löysin täältä oman kylän Kirppis Ruususelta. Kypärää tosin useimmiten saa tallilta lainata mutta oma on aina oma. Kärkkäiseltä ostin uutena minulle ja tytölle kummallekin halvimman mallin ratsastushanskat. Ohuet, puuvillaiset, pikkurilli- ja peukalovahvikkeella ja näppyläpinnalla. Toissapäivänä pääsin käymään Sikapäivillä uudestaan aivan itseni kanssa ja kun sovitusrauhakin oli, niin kokeilin alerekistä ratsastushousuja ja chapseja. Ne ja paksummat syysratsastushanskat Isosiskolle lähtivät mukaan.Kaiken kaikkiaan rahaa on mennyt:

~ Ratsastushousut Isosiskolle 10e
~ Tallikengät minulle 20e (ovh 38e)
~ Kypärä Isosiskolle 5e
~ Ratsastushanskat molemmille 5e yhteensä (2,5e pari)
~ Ratsastushousut minulle 10e (ovh 59e)
~ Chapsit minulle 5e (ovh 35e)
~ Paksummat ratsastushanskat Isosiskolle 3,90e (ovh 13,90e)

yhteensä: 58,90e

 Tuolla hinnalla en olisi saanut edes uusia ratsastushousuja itselleni normaalihinnalla. Vielä etsinnässä on kypärä minulle itselleni ja turvaliivi tytölle. Jos jostain löytyy edullisesti turvaliivi minullekin, saatan senkin ostaa. Talvea varten Isosiskokin varmasti tarvii lämpimämmät ratsastuskengät. 

Aika edullisia löytöjä vai mitä sanotte? Ostatko sinä paljon kirppiksiltä?

PS: Tänään pääsin taas ratsaille ja todellakin, jotain oppia oli jäänyt viime kerrasta päähän sillä se sujui hippasen paremmin. Nyt on jalat taas kipeänä, eivät ne ehtineet toipua edellisestäkään kerrasta. Mitenhän ihmeessä sitä taas torstaina saa itsensä punnerrettua takaisin satulaan, varsinkin kun sitten pitäisi päästä yli kymmenen senttiä korkeamman pollen päälle? :D

8 kommenttia:

 1. Oioioi, niin tekisi mieli ratsaille! Vaikka muuten pistän rojua surutta eteenpäin, olen huolella säilönyt ratsastuskamani, että joskus sitten saan taas puolichapsini kiskoa jalkaan :) hyviä löytöjä oot tehnyt!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä en edes muista onko mulla mitään varsinaisia ratsastuskamoja ollut muuta kuin saappaat ja mun itse itselleni ompelemat ratsastushousut.

   Poista
 2. Meillä "unohdettujen harrastusten laaatikossa" odottaa saappaat ja kypärä! Housut taisin kaupata etiäpäin jo kaverille kun hälle tarvetta oli. Miekii haluuuun! :D

  VastaaPoista
 3. En uskaltais ostaa käytettyä kypärää. Mistä sen voi varmaksi tietää, onko se päässä kolissut pää maahan vai ei. Paitsi ehkä jos tutulta ostaa ja tietää.
  Mieluummin aina oma uusi kypärä kuin kenenkään lainakypärä, kaiken muun voin ostaa käytettynä. Tosin lapsesta asti mulle on tolkutettu että aina kengätkin uudet, kun olen jalkavammainen :D

  Voi että olis kyllä ihanaa päästä ratsastamaan, tai edes hoitamaan jotain hevosta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mietin tuota samaa, kun kypärää käsissäni pyörittelin. Oon ehkä naiivi mutta koitan luottaa ihmisten rehellisyyteen tässä ja luotan ettei kypärällä ole tiputtu. Itsellä ei tulisi pieneen mieleenkään kaupitella osumaa ottanutta kypärää tai mitä muuta tahansa turvavarustetta. Kenkiäkin ostan käytettynä ;) Varsinainen rebel!

   Poista
  2. Varsinainen rebel olet kyllä :D
   Minäkin olen turhankin sinisilmäinen välillä, ja yhden kypärän ostinkin käytettynä. Ja käytinkin sitä jopa, kunnes tajusin että sen lippa heiluu siihen malliin, että varmaan on ottanut osumaa johonkin... Mutta on maailmassa onneksi rehellisiäkin ihmisiä! :)

   Poista
  3. Ääks, onneksi se heilui niin hoksasit laittaa vaihtoon! Täytyy nyt toivoa että meille olisi sattunut rehellinen kauppias kohdalle.

   Poista