keskiviikko 2. syyskuuta 2015

Pitsimekko Pikkusiskolle


Tämän vuoden ensimmäisessä Ottobressa ollut Birdie Birdie- niminen kaava on saanut suosituksia mukavana istutetun hihan mekkokaavana. Konstailemattomia peruskaavoja tarvitsee aina, koska ne jättävät tilaa omille kuosittelukokeiluille. Levottomista kuosikankaista on myös usein mukava tehdä simppeliä peruskauraa ja jättää kikkailut yksivärisille tai raita-/pallokankaille. Rakastan kuosikankaita ja hamstraan niitä sekapäisenä kaappeihin aina vain lisää mutta tietynlaista kuosiähkyä on ollut havaittavissa ja olen huomannut, että päässä on alkanut surraamaan ideoita koskien yksivärisiä tai hillitympiä kankaita. Birdie Birdie pääsi siis toteutuslistalle ja päätin kikkailla leikkauksilla, taskuilla ja pitsillä.Eurokankaasta ostin palalaarista mustaa ja valkoista joustavaa pitsikangasta. Mustasta tuli minulle itselleni laatikkopaita/lepakkohihainen paita pidettäväksi toppien päällä. Se on niin tylsä etten viitsi sitä edes tänne vaivautua naputtelemaan. Voin laittaa kuvan siitä blogin Instagram- tilille, kun seuraavan kerran pidän sitä. Sieltä voi halukkaat kurkata miltä yksinkertainen, yhdisteltävä ja vatsamakkaraystävällinen näyttää ;) Valkoisen pitsin korkkasin tätä mekkoa koristamaan. Harmaa pallotrikoo on tilattu Emelin loppuunmyynnistä.

Piirsin kaavasta koon 92cm ja jännäsin onko se iso meidän sirppanalle. Minusta tämä vastaa kokoaan hyvin eikä ainakaan minun makuuni ole liian leveä. Hihat ovat pitkät mutta mun kokemuksen mukaan niin Ottobrella yleensäkin. 

Kaavaa kuosittelin siten, että tein kaarrokkeen takakappaleelle ja lisäsin taskut. Pitsistä leikkasin kaarrokekappaleen ja sisemmät taskupussit. Kaarrokkeen leikkasin tietysti myös harmaasta trikoosta ja sisemmät taskupussit valkoisesta trikoosta. Myös ulommat taskukappaleet ovat valkoisesta trikoosta. Kaarrokekappaleet on ensin aputikattu päällekkäin, jotta ompeleminen olisi helpompaa ja välttäisin mahdolliset kohdistuskukkaset ja näin ollen ohuen pitsikankaan vedättymisen ruttuun saumuroidessa.Taskut on toteutettu seuraanvanlaisesti: ompelin pitkällä tikillä rypytyslangat taskun pisimmälle sivulle eli sille, joka on valmiissa vaatteessa keskiedulle päin. Näin on helppo kääntää saumanvarat nurjalle ja silittää taite. Liukasta, ohutta pitsiä on helpoin käsitellä näin vaikka se vaatiikin vähän enemmän. Trust me, säästyt purkamiselta. Kun reuna on siististi käännetty, neulasin taskun miehustaan kiinni ja ompelin suoralla tikillä kiinni. Sitten ompelin taskut normaalisti. Pitsi on siis sekä taskussa että kaarrokkessa vain miehustan päällä koristeena.

Vaaleanpunaiset kantit tuovat vähän väriä mutta kokonaisuus on silti hillitty ja hempeä. Tyyli, jolla olen pääntien ja hihansuut kantannut on mielestäni hieman kevyempi kuin se perinteinen tyyli. Tämä toteutetaan siis niin, että resorisuikale (minulla noin 3,5cm leveää mutta leikkaan lopuksi ylimääräisen pois. Kolmesenttinen riittää, jos on tarkkanäppinen ja osaa kantata suoraan suikaleen reunalle. Minulle tämä tyyli on helpompi vaikka siinä vähän meneekin resoria hukkaan.) saumuroidaan miehustaan ja sitten suikale käännetään reunan yli siten, että saumanvara kääntyy miehustan alle ja resorisuikale kääntyy kaksinkerroin. Miehustan reunan alta pilkottavan resorin leveyden voi itse päättää kuin myös sen tikkaako niin, että molemmat neulat kulkevat miehustakankaan päällä (täällä esimerkki) vai niin, että toinen kulkee resorin päällä ja toinen miehustan. Tässä mekossa näyte jälkimmäisestä tyylistä. Tällä tavalla olen kantannut omia vaatteita usein.


10 kommenttia:

 1. Oi miten nätti mekko <3 ja tyttö tietty :)

  VastaaPoista
 2. Tosi kaunis! Hauska sattuma, kun just ostin yhden pitsipaidan kirpparilta, että yhdistän sitä Aavalle yksväriseen. Mutta visio on kyllä aika eri. Että ehkä se nyt ei sit niin hauska sattuma ollutkaan :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :) Mulla on nää pitsit kyteny päässä jo pitkään ja kun nää tuli sillon kesälomareissulla ek:ssa vastaan niin ostin. Siitä asti oottanut toteutusta :D Jännä nähä mitä sä siitä teet :) Vielä ois iiiiiso pala tätä pitsiä ja mustaaki pikkusen niin saan onneks toteuttaa muitaki visioita.

   Poista
 3. Hieno! Kuosiähkyn oireita täälläkin, vaikka kaappi niitä pullottaa ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Hannariina. Mulla sama vika! Yksivärisistä on aina pulaa.

   Poista
 4. Nätti! <3 Samaa kuosiähkyä täälläkin pikkuhiljaa havaittavissa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon :) Harmi, että yksivärisiä harvemmin on aleissa kun niissä on kai niin pieni kate muutenkin kuosikankaisiin verraten.

   Poista
 5. Ihana! Kauniita yksityiskohtia :)

  VastaaPoista