torstai 17. syyskuuta 2015

DIY vinovetoketjuhaalari (ohje kaavan kuositteluun ja ompeluun)


Torstai toivoa täynnä! Toivonkin siis, että tästä postauksesta olisi jollekulle apua vaikka näitä vinovetoketjuvaatteen ompelu- ja kuositteluohjeita on kuulemani mukaan jo useammassakin blogissa. Luvassa siis (välkyimmät jo arvasivat) tutoriaali siihen kuinka voit muuttaa haalarin kaavan vinovetoketjulliseksi ja kuinka sen ompelet. Sama ohje pätee esimerkiksi hupparin kaavaan :) Näillä opeilla olen esimerkiksi täällä näkyvän punaisen, Isosiskolle tehdyn hupparin kanssa toiminut.

Ennen kuin aloitetaan, haluan hetken jaaritella turhanpäiväisyyksiä. 

Pikkuveli tarvitsi (joo, kyllä aivan ehdottomasti tarve oli suuuurensuuri) vähän lämpimämmän jumpsuitin vaunuilua ja autoilua varten. Miksipä ei myös reppu- tai liinaulkoilua varten. Meillä on Popin windfleece- haalari mutta se on tuulenpitävyytensä takia helposti hiostava eikä meidän kuumakalle arvosta sellaista ominaisuutta sitten yhtään esimerkiksi kaukalossa. Joskus olisi tarvetta vain lämmittävälle lisäkerrokselle sisävaatteiden päälle eikä kauppojen fleecehaalarit miellytä silmää. Ja koska minä ite. 

Ajattelin ensin, että teen vuoritetun jumpsuitin, jossa päällikangas olisi joustocollegea tai joustofroteeta ja vuori trikoota. Säästyin vuorittamiselta, kun tämä iiiihanan pehmeäksi nukattu, vaaleanharmaameleerattu puuvillacollege osui käteen paikallisen Löytö-palan loppuunmyynnissä. 

Mutta aloitetaanpas! Kuvat ovat hävettävän huonot mutta sattuneesta syystä ei päiväsaikaan tässä sirkusteltassa juuri tule mahdollisuuksia ommella. Illalla on täydestä valaistuksesta huolimatta liian pimeää ja kuvat ovat sitten tällaisia. Pahoitteluni!

Ihan ensimmäiseksi valitse kaava. Minulla on tässä Nukkumatti koossa 74cm mutta esimerkiksi suosittu Villikko käy aivan yhtä hyvin. Varteenotettava vaihtoehto on myös Indian Elephant, jota olen itse käyttänyt paljon. Ota huomioon, että mikään edellämainituista kaavoista ei pidä sisällään huppua, joten se täytyy jäljentää jostain toisesta kaavasta. Kaavojen yhteensopivuuden varmistat sillätavalla, että mittaat pääntien sekä miehustakappaleesta että hupusta ja tasoitat eroavaisuudet lisäämällä/vähentämällä huppukappaleeseen. Senttikooltaan samankokoiset kaavat eivät kerro niiden yhteensopivuudesta mitään.

Piirrä valitsemastasi kaavasta kokonainen etukappale.


Mittaa olkasaumasta noin puoliväli ja merkkaa se. Vedä pitkällä viivottimella viiva tekemästäsi merkistä haalarin haaraan. Tässä on vetoketjuhalkion paikka. Jatka (itsestäsi katsoen) oikeanpuoleista pääntietä omaa silmääsi miellyttävällä tavalla juuri äsken piirtämääsi pystyviivaan.
 


Tässä sinisellä väritettynä on siis haalarisi yksi etukappaleista.


Nyt täytyy jäljentää. Itse vahvistin jäljennettävän kappaleen ääriviivat eri värillä, jotta jäljentäminen on helppoa ja havainnollistaakseni, mitä tulee jäljentää. Tämä kappale on se, mikä valmiissa haalarissa ei näy päällepäin kuin pikkuisen tuolta pääntien juuresta vasemmalta olalta vetoketjun ollessa kiinni. Alavara on hän nimeltään. Jäljentäessäsi merkkaa alavaraan pienellä hakkimerkillä jatkamasi pääntien kohta. Tarvitset merkkiä, kun ompelet haalaria kasaan
.Suosittelen merkitsemään kaavakappaleisiin mitkä reunat ovat osa vetoketjuhalkiota. Keskiedun merkkaamisestakaan tuskin on haittaa. Itseäni hämää kun kappaleita on monta, joten merkkaaminen helpottaa hahmottamistakin.
 

 

Tässä kaikki kolme etukappaletta. Voiton puolella ollaan kaavojen kanssa! :)

Mittaa paljonko jatkoit pääntien viivaa keskiedulta sivulle. Minulla tässä hippasen yli kuusi senttiä.


Mittaa saman verran hupun pääntieltä eteenpäin eli etureunan yli. Piirrä viiva ja voit muotoilla sitä hieman kaarevaksi samalla, jos haluat. Jatkettu reuna menee vastakkain sen keskiedulta sivullepäin jatkamasi etukappaleen reunan kanssa. Sitten piirrä hupun etureuna uusiksi. Tee kaunis, kaareva linja melko ylös hupun etureunaan mutta älä aivan ylös asti.  Hupun toinen etureuna on tavallinen. Kannattaa merkata kaavaan ylös kumpi reuna on kumpi. Minä olen ajatellut asian tässä omasta näkövinkkelistäni en vaatteen pitäjän.
Koska tein vaatteen, jonka alle on tarkoitus saada sisävaatekerta mahtumaan, avasin kaavakappaleita sekä pituus että leveyssuunnassa. Koska se ei ollut erityisen oleellista ohjeen kannalta, jätin sen pois. Mainitsen sen siksi, että tarkkasilmäisimmät teistä saattaa pistää merkille, että hihat ovat tavallista leveämmät ja että vasen olkasauma on pystysauman ompelunkin jälkeen leveämpi kuin vastaava sauma takakappaleella. Tasoitin sen eron sivistyneesti kiroilemalla ja saksilla. 

Leikkuujälkeä älköötten katsoko kovin tarkasti ollenkaan, sillä en totisesti merkitse saumanvaroja enkä leikkaa kuten koulussa opetettiin. Saumanvarat ovat epätasalevyisiä ja jälki nykivää. Sen eron tasoitan saumurin terällä ;)


Leikkuusuunnitelmaa tehdessäsi ota huomioon seuraavat asiat. Kaikkia kolmea etukappaletta tarvitset yhden jokaista. Takakappale leikataan taitteelta kuten yleensäkin. Huppukappaleita tulee tietysti olla kaksi mutta ole tarkkana siitä, että leikkaat toisen reunan (valmista haalaria ajatellen, itsestäsi katsoen oikean) pidemmäksi. Vasen reuna on se "tavallinen" hupun reuna. Haarakiila yksinkertaisena, hihoja tietysti kaksi. Jos haluat alavaran ja hupun vuoritettuna, leikkaa ne haluamastasi kankaasta. Kyllä te tiedätte :) 

Silitä tukikankaat vetoketjuhalkion reunoihin. Tukikangas tulee silittää myös alavaran vuorikankaaseen muutoin se menee ryttyyn ommellessa.


Kokoa huppu nyt tai jätä myöhemmäksi, päätös on sinun.


Kokoa alavara.


Ompele vasemmanpuoleinen etukappale ja alavara olalta alaspäintekemääsi hakkimerkkiin asti. Auki jäävä osa on vetoketjuhalkio. Voit tehdä poikittaistikkauksen ompelemasi sauman alaosaan, ikäänkuin varmistukseksi. Voit ommella sen myös siinä vaiheessa, kun vetoketju on jo kiinnitetty. Välttämätön se ei kuitenkaan ole. Näin.

Harsi vetoketju vasemman etukappaleen ja alavaran väliin ja oikean etukappaleen viistoon reunaan. Tarkista, että kuviot kohdistuvat, jos ompelet kuosillisesta kankaasta. Ompele vetoketju ompelukoneella. Trust me on this, harsiminen vie korkeintaan viisi minuuttia mutta tulos on varmasti parempi (varsinkin, jos on kohdistettavaa).


Ompele haarakiila paikoilleen ja päällitikkaa vetoketjuhalkio, jos haluat.


Jos et koonnut huppua jo aiemmin, tee se nyt. Sitten ompele huppu miehustaan. Minä halusin huppusauman piiloon ja siksi ompelin sauman sisään kanttauspuuhista ylijääneen resorikaitaleen. Sitten käänsin kaitaleen pääntiesauman yli ja tikkasin ompelukoneen suoralla ompeleella kiinni. Minä tykkään, että näinkin yksinkertaisella tempulla saa vaatteesta kertaheitolla siistimmän :)


Ompele hihat pyöriöille. Minä ompelin resorit eri tavalla kuin normaalisti teen. Yleensä ompelen ne renkaana muuten valmiiseen haalariin, mutta koska tämä on tavallaan ulkovaate, halusin tehdä eri tavalla. Ennen kuin ompelin sivusaumat, neulasin hiharesorikaitaleen hihansuuhun kiinni oikeat puolet vastakkain ja ompelin. Sitten taitoin resorin kaksinkerroin niin, että äsken syntynyt sauma jäi resorikaitaleen alle, ja tikkasin kaksoisneulalla oikealta puolelta siten, että toinen neula kulki resorin päällä ja toinen ommeljuovassa, eli miehustakankaan puolella aivan resorin reunan vieressä. Harmi etten tullut ottaneeksi kuvaa tästä vaiheesta. Minusta tämä tyyli on parempi ulkovaatteeseen ja erityisplussaa siitä, että hihasaumasta tulee siistimpi myös sisältäpäin.


Viimeiseksi ompele sivusaumat ja haarasauma (sekä resorit, jos ompelet ne renkaana). 

Voilá!

Haalarin alle sopii hyvin vaikkapa tämä setti. Bodyn kaavana on Ottobren Kisuliinin ja Sausage dogin fuusio omalla twistillä. Alaosa on Kisuliinista, yläosa makkarakoirasta mutta nepparit olen siirtänyt olalle. Kangas on arvontavoittona saatu Susihukka raitasukka- trikoo. Hihat Ainolasta ostettua Koot.fi:n Katin suunnittelemaa mu-va raitatrikoota, jonka nimeä en kertakaikkiaan muista. Siitä on aiemmin valmistunut täällä oleva mekko itselleni, joka lyhentyi kuvien ottamisen jälkeen polvimittaiseksi ja sai kuminauhan helmaansa pussimaisuutta tuomaan. 

Housujen kaava on Ottobren Streaky Legs, joita olen lahkeista vielä kaventanut. Taskut on siis housujen etukappaleella. Vaihtelua tai sitten vahinko, väliäkö tuolla ;) Onneksi taskut ovat tuollaiset pienet, niin sopivat etukappaleellekin hyvin. Sekin saattoi olla tarkoituksella tehty juttu tai sitten ei. Housujen kangas on Löytö-Palan palalaarista sukellettua unemanpehmeää farkunnäköistä joustocollegea. Siitä tein ensin nämä nallepyllypöksyt.Sanottehan te ihanat lukijat, jos ohje on tavallisella järjenjuoksulla varustetun ihmisen vaikea ymmärtää? Vika ei nimittäin totisesti ole silloin lukijassa vaan ohjeen tekijässä. Jostain syystä ajattelen asiat aina kauhean hankalasti ja ehkä siksikin toisten ohjeistaminen (niin paljon kuin siitä tykkään ;D) tuntuu välillä typerältä, kun useimmiten sen joku osaa neuvoa helpommalla tavalla. 

Vassokuu!

Ps. Tällä samalla tyylillä voit tietysti muokata vaikka hupparin kaavaa. Näin olen toiminut esimerkiksi täällä näkyvän punaisen, Isosiskolle tehdyn hupparin kanssa.

21 kommenttia:

 1. Kai tämä onnistuisi myös aikuisten huppariin, vau! Näin yömyöhällä mun ajatus ei jaksanut juosta niin että olisin kaikkia kohtia kerralla sisäistänyt, mutta varmasti ohje on todella hyvä jos sitä lukee samalla kun tekee. En vaan itse osaa hahmottaa jos ei saa samalla tehdä :D Harmi kun se löytöpala lopettaa, se on ollut sellainen satavarma paikka mistä löytää aina kaiken tarvitsevansa. Onhan eijan kangas vielä olemassa? Muistaakseni siellä oli kyllä hintavampaa... eikä jaksaisi aina ouluunkaan lähteä jos tarvii vaan jotain pientä.. :/ mikset sää ala löytöpalaan jatkajaksi? ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, onnistuu samoin ohjein kun jättää vaan alaosan pois :) Mä en kans osaa tehdä "päässä" vaan pitää saada samalla näprätä kun lukee. Siksi onkin veemäistä, jos nää on kauhean sekavat ja sitte alkaa tekemään eikä onnistu. Eijan kangas on olemassa joo mut hinnat on kovemmat ja valikoima ainakin mun tarpeisiin suppeampi. Heh, musta ei varmaan ois yrittäjäksi ja kun tiedän kuinka kovat markkinat on kangaskauppiaalla nettiputiikkien luvattuna aikana.. Jospa saatais tänne vaikka Eurokangas joskus!

   Poista
 2. Toi vinovetoketjuhuppari on niin hieno!! Mun on pitkään pitänyt tehdä, mutta saamaton... Aina tulee jotain simppeliä eteen :D Pian!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :) Se on kyllä jännä miten se "to do- list" vaan venyy pidemmäksi ja pidemmäksi.

   Poista
 3. Oii, niin hienoja! Oot kyllä supertaitava <3

  VastaaPoista
 4. Mää ymmärsin kaikki paitsi hiharesorin ja sekin vaatis varmaan vaan sen et ois ne kappaleet tässä edessä eikä tälleen et ilta-aivoilla yrittää tajuta 😅

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä selitin sen omasta mielestä jotenkin tosi hankalasti. En tiiä miten sen helpommin selittäis?

   Poista
 5. Hyvä ja selkeä ohje! Tätä pitää kyllä joskus kokeilla :)

  VastaaPoista
 6. Hyvä ohje on! Mutta mun täytyy ehottomasti saaja joskus tarkastella tuota huppusauman piilottavaa resorisysteemiä tarkemmin. Semmosen mää nimittäin monesti hupparriin haluisin mutten muk tyhmänä tajua miten se tehään :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Semmoseen oli ohje Villa Kianassa, käypä sieltä kurkkaamassa :)

   Poista
 7. Tuli oikein hyvä vinovetskarijumppis näillä ohjeilla. Kiitos paljon ohjeesta!

  VastaaPoista
 8. Tähän varmaan käy myös Ottobren 4/2012 numerossa ollut jumppis pohjalle :)?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Anonyymi: anteeksi, että mun vastaus tulee auttamatta liian myöhään. Se kaava on vissiin sellainen jo valmiiksi vinovetoketjuinen? Se käy kyllä mutta vetoketjun paikan joudut siirtämään tai sitten voit tehdä vetoketjun tavallaan sinne toiseen sivuun kokonaan :)

   Poista
 9. Pakko kommentoida vaikka on jo vanha postaus!:) mutta tästä ohjeesta on ollut todella paljon iloa ja hyötyä!:) olen muokannut vauvan jumpsuitin kaavan näitä ohjeita käyttäen siten, että vetoketju menee toiseen lahkeeseen. Näin ollen vaipan saa vaihdettua ilman että koko jumpsuittia täytyisi riisua. :) tällaiset jumpsuitit olen tehnyt omalle ja ystävän vauvalle, ja tulen varmasti tekemään vielä enemmänkin näitä!:) ohjeet on tosi selkeät, ja ompelu järjestystä käyn täältä kurkkimassa ja muistelemassa. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentistasi ja mukava kuulla, että ohjeesta on ollut apua. Tämä on muistaakseni blogin luetuin postaus vielä nykypäivänäkin :)

   Poista
 10. Moikka, törmäsin tähän ohjeeseen kun aloin etsimään kaavoja haalariin... Onnistuisikohan tällä ohjeella softshell-haalari, joka ei veny ollenkaan? :) Onkohan tämä ohje tarpeeksi "väljä" sellaiseen? Mitä oot mieltä voisko tehdä tällä tavalla?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei Venla! Jos teet nämä muutokset ulkohaalarin kaavaan, en näe syytä miksipä ei. Jumpsuitin kaavalla en siis suosittele ulkohaalaria tekemään, sillä väljyysvarat ulkovaatteessa ovat reilummat. Ulkovaatteessa on usein myös vetoketjun suojalistaa, nepparilistaa ym joka täytyy ottaa huomioon. Kuositteluohjeena kuitenkin ihan pätevä sisä- tai ulkovaatteeseen kunhan huomioi sellaisetkin tekijät joita ei tässä ohjeessa välttämättä ole :) Tsemppiä! Ois mukava sitten nähdä lopputulema jos päätät hommiin ryhtyä :)

   Poista