maanantai 17. elokuuta 2015

Imetyksen puolivälitavoite saavutettu!

Pikaisesti halusin tulla jakamaan riemuni. Kolmas imetystaipaleeni on nyt tavoittanut tärkeän merkkipaalun. Kuuden kuukauden täysimetys on saavutettu ja on aika ottaa kiinteä ravinto vauvapojan elämään. Ne aloitetaan vielä tämän viikon aikana, sormiruokaillen. Jipii, we made it! 

Minulle imetys on valtavan tärkeä asia. Se on käytännöllinen, laiskan ihmisen ratkaisu. En jaksaisi pullonpesurumbaa enkä varsinkaan oisin kivuta alakertaan maitoa hakemaan. Se on ruokaa mutta myös läheisyyttä, turvaa ja lohtua. Se on juuri minun vauvalleni räätälöityä ruokaa, joka muuttuu vauvani tarpeiden mukaan. Se on vastustuskykyä ja suojaa myös minua muunmuassa rintasyövältä. Se on tunneperäinen asia. Ennenkaikkea se on kuitenkin biologinen normi. Luonnollisin mahdollinen asia, joka on säästynyt elämän keinotekoisuudelta. Lähes jokainen äiti siihen pystyy niin halutessaan.


Imetystietoa jaetaan äideille hävettävän huonosti. Moni imetys päättyy tiedon puutteeseen. Äiti, joka päättää olla imettämättä vaikka on saanut kaiken mahdollisen tiedon ja ohjauksen, on tyytyväinen valintaansa. Hän ei syyllisty muiden imetyksestä eikä hänellä ole tarvetta kutsua imetystietoa jakavia fanaatikoiksi. Äiti, joka on joutunut tyytymään puutteelliseen ohjaukseen, jäänyt yksin imetysongelmiensa kanssa tai jopa ajautunut vaikeuksiin imetyksensä kanssa saatuaan vanhentunutta tietoa, on hän joka syylistyy ja ahdistuu muiden imetysonnistumisista. 

Suositus on, että täysimetys kestäisi vauvan ensimmäisten kuuden kuukauden ajan ja sen jälkeen kiinteiden ruokien ohella vähintään vuoden ikään saakka. Neuvola ei aina ohjeista näin vaikka tämä on THL:n virallinen kanta. WHO sen sijaan suosittaa jatkamaan imetystä kiinteän ruoan ohella vähintään kahden vuoden ikään asti.

Imetyksen tuki ry edistää, tukee ja suojelee imetystä ja imetysmyönteisiä asenteita. Yhdistyksen tarkoituksena on antaa vertaistukea imettäville äideille sekä jakaa tietoa imetyksestä.Yhdistyksellä on myös Facebook- ryhmä, jossa tukiäidit vastaavat imetystä koskeviin kysymyksiin. Heille saa tarvittaessa laittaa myös yksityisviestiä, jos omalla nimellään ryhmässä kysyminen tuntuu epämukavalta. Aivan loistava imetystiedon- lähde Facebookissa on myös iHmetys, joka on erään kätilön luoma sosiaalisen median imetysryhmä. Kolmas, mielettömän suosion saavuttanut imetystä edistävä, aivan loistavia tietokuvia jakava taho on Imetys - kolmen kauppa. Kolmen kaupan blogi löytyy täältä ja Facebook- sivut täältä.

Minulle kuuden kuukauden täysimetys oli selviö. Erityistilanteet tietysti olisin huomioinut ja päätökset tehty sitten sen mukaan mutta nyt kävi näin että homma luisti verrattain mutkattomasti. On täälläkin ollut tiheän imun kausia, rinnat rikki ja voimat loppu homman sitovuuden takia, mutta jaksoin koska minulla oli tietoa. Siinä yhdessä mainoksessakin sanotaan, että tieto tuo varmuutta. Se on totta.Meidän imetys jatkuu hamaan tulevaisuuteen. Toivottavasti päästään vuoden ikään ja ylikin. En oikeastaan ole ajatellut asiaa vielä tämän pidemmälle. Tämä oli tavoite, jonka päätin jo odotusaikana. Tästä seuraava on vuoden iässä ja silloin tarkastelen tilannetta uudelleen. Pikkusiskon kanssa päästiin imetyksessä 10kk ikään asti. Se oli minulle silloin riittävä saavutus, joskin jälkeenpäin olen ymmärtänyt miksi siihen tilanteeseen päädyttiin. Siitä lisää myöhemmin.


Tekstin kuvituksena on Metallimiehen tänään ottamat kuvat, jotka napsittiin sekä pikkuisen puolivuotispäivän että imetystaipaleemme välietapin kunniaksi. Suurkiitokset taas näistä ihanista talletetuista muistoista <3 Huomenna on Pikkuveljen puolivuotisneuvola ja siitä sekä muista kuulumisista kirjoittelen myöhemmin.

10 kommenttia:

 1. Onnea puolivuotisetapista, hieno saavutus ❤️ Ihanat kuvat!

  VastaaPoista
 2. Kauniit ja rohkeat kuvat! Hieno kirjoitus ja pojalla hieno hattu :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Pingale. Se on mun eka koskaan tekemäni lippapipo. Kaukaa nätti ;)

   Poista
 3. Hieno saavutus! Ihana teksti ja kuvat. <3 Niin ja onnea puolivuotiaalle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Kätsä! Oon onnellinen, että tämä onnistui jo toistamiseen.

   Poista
 4. HIenoa! Itte en ole koskaan tuohon puolen vuoden täysimetukseen päässyt, kun lasten painot on jäänyt alas, mutta imettänyt olen kaikkia, 10 kk, 1,5v ja 11kk vielä jatkuu. Tympäsee nämä neuvolan ohjeet, jotka on just jotain päinvastoin, kun THL:n ja WHO:n suositukset. Viimeksi neuvolassa kesäterkkari sanoi, että sun pitää sit lopetella imetys, kun poika alkaa olemaan vuoden. Ei taatusti pidä ja tein selväksi, ettei lopu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Neuvolan ohjeistus on kyllä valitettavan poikkeava viranomaisohjeiden kanssa :/ Ensikertalaiset äidit vieläpä pitävät neuvolan sanaa lakina (niin pidin itsekin) ja sitten niitä imetyspettymyksiä voi herkästi tulla. Aika aktiivinen täytyy olla, että itse löytää ajantasaisen tiedon ja osaa hakea apua ongelmatilanteissa. Pikkusisko ei koskaan kasvanut tarpeeksi mutta yksinkertaisesti kieltäydyin aloittamasta kiinteitä, koska en uskonut tippakaan, että siitä olisi apua ollut. Vähän tyhmääkin ehkä mutta toisaalta, puolen vuoden jälkeen kun kiinteitä alettiin syömään niin kasvu oli silti yhtä kituista. Olisisko sitten ollut apua aloittaa aiemmin, kuka tietää? Tsemppiä sulle ja imetät niin kauan kuin teistä tuntuu hyvältä :)

   Poista
 5. Ihania kuvia ja mahtava kirjoitus! Ite en saanut tarvittavaa ohjeistusta, tukea, tietoa tai neuvoja. :/ En pystynyt imettämään edes kahta kuukautta. :/ Molemmat rinnat tulehtu ja nousi reippaasti yli 40 asteen kuume ja jouduin sairaalaan. :/ Korvikkeella ja tuttipulloilla siis mentiin sekä pojalle tuli koliikki. :/ Poika on kuitenkin terve, pituus ja paino normaali sekä ok vastustuskyky. ;) Oon niin iloinen kaikkien muiden puolesta, jotka ovat saaneet hyviä kokemuksia imettämisestä ja saavuttaneet itselleen asettamat tavoitteet! ;) Imetys on maailman luonnollisin asia ja siitä onkin ollut viimeaikoina paljon keskustelua ja polemiikkeja. Imetys kuitenkin on se lapselle paras vaihtoehto. ;) You Go Girl! Ja onnea koko perheelle pikkumiehen puolivuotis päivänä! <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Marjo! Voi ei, kuulostaa tosi kurjalle miten imetyksen kanssa kävi. Rintatulehdus on kammottava vaiva, mulla oli joko paha tukos tai rintatulehdus ja olin tosi kipeä vaikka se helpottikin nopsaan. Oothan tutustunut Imetyksen lohtukirjaan, jos tuntuu että jäi vaivaamaan kuinka imetyksen kanssa kävi? Minäkään en saanut Isosiskon vauva-aikana tarpeeksi ohjausta ja imetys kosahti siihen ja omaan tietämättömyyteen. Hän on kyllä ollut huomattavasti terveempi kuin meidän täysimetetty Pikkusisko mutta ainahan niitäkin löytyy, tilastopoikkeamia vai mitä lie ovatkaan. Imetys on ihana asia ja mua harmittaa aina aivan kauheasti, kun kuulen että imetystaival on loppunut aiemmin kuin äiti olisi toivonut.

   Poista