sunnuntai 28. kesäkuuta 2015

Pikkuveli 3-4kk

Pojanroikale kasvaa niin vauhdilla ettei ehdi edellisen kuukauden kuulumisia kirjoittaa, kun jo uusille ikäkuukausille siirrytään! Oikaistaanpas nyt vähän, että saadaan kurottua ajankulua kiinni. Kirjoittelen nyt siis yhdistetysti sekä kolmen että neljän kuukauden tapahtumia ja kasvua. Yleisesti täytyy todeta, että sanonta siitä, että vauvan kanssa eletään aina jotain vaihetta, on kyllä niin totta. Pikkuveljen kanssa se, mikä toimi eilen ei varmastikaan toimi enää tänään ja kun yksi osa-alue helpottaa niin toisella alkaa nilkuttamaan. Sanon suoraan: äiti on vähän väsynyt. Mutta minusta lisää sitten toiste, keskitytäänpäs nyt meidän perheen pienimpään mieheen.Täällä kerroin viimeksi pienen poikasen kasvusta ja kehityksestä. Tuolloin oli löytynyt hieman helpotusta elämään, kun näytti siltä että päiväunet alkavat löytymään. Kuinka väärässä sitä kolmen lapsen äiti voikaan olla?? :D En vertaa lapsia mutta sanon, että on todellinen shokki kun perhe täydentyy tällaisella tyystin erilaisella vauvalla kuin edellinen oli. Pikkusisko söi säntillisesti ja nukkui säntillisesti. Mitään suurensuuria heittoja ei tullut ja jos tuli, niin tilanne korjaantui pedanttiin rytmiin piakkoin. Ei tämä poika! Ei sinnepäinkään!

Päiväunia hän nukkuu kolmet, joskin viimepäivinä taas kaikki päiväsaikaan nukkumiset ovat menneet pipariksi. Hampaita, uudet taidot, muuten vaan, tiedäpä häntä mistä kiikastaa.. Unien kesto on mitä tahansa puolen tunnin ja kahden tunnin välillä, useimmiten joko 30min, 40min, 60min tai 90min. Tarkan ajan tiedän siksi, koska meillä on Nabby- itkuhälytin käytössä, joka tallentaa uniajat ja unien kesto näkyy näppärästi Nabbyn sovelluksen näytöllä. Unet siis nykyään onnistuvat vaunuissa ulkona mutta unessa pysyminen on edelleen vaikeaa. Mikäpä niissä lyhyissä unissa, jos vauva olisi nukuttuaan levännyt ja tyytyväinen mutta eipä ole. Vinkkejä otetaan vastaan, jos sellaisia olisi siellä lukijoiden joukossa jollain antaa? :)
Yönsä poika nukkuu hyvin. Onpa ollut muutama sellainenkin yö, että hän on nukkunut heräämättä läpi yön. Useimmiten yöhön mahtuu yksi tai kaksi syöttöä, riippuen minkä ajattelee yöksi. Koska minulla on todella hyvät unenlahjat nukahdan useimmiten samalla hetkellä, kun pää koskettaa tyynyä ja yöllisten herätysten jälkeen samoin. Nukutan vauvan illalla sänkyyn viereeni 20-22 välillä ja joskus se todella on vienyt kaksikin tuntia. Itse menen nukkumaan vasta puolen yön maissa, jolloin siirtäessäni vauvaa omaan sänkyynsä unia jatkamaan syötän hänet. Useimmiten hän syö ensimmäisen kerran 4-5 maissa, jolloin otan pojan viereen syömään ja hän jää kainaloon nukkumaan. Toisen kerran vauva ruokailee 6-7 maissa, jonka jälkeen hän herää tai jatkaa unia vielä yhdeksän korville.

Tissi maistuu mainiosti ja kasvukin on ollut niin hyvää ettei olla saatu yhtään painostusta kiinteitä ajatellen neuvolasta, minkä katson olevan pieni ihme. Toisaalta, meidän terveydenhoitaja taitaa muistaa Pikkusiskon vauvavuodelta etten ollut lainkaan myötämielinen kiinteiden aloittamiselle 4kk iässä vaikka kasvu ei koskaan ollut riittävää. Parempi ettei tuputetakaan, koska itsepä minä lapseni tunnen ja uskon tietäväni milloin kiinteitä on aika tuoda ohjelmistoon :) Päivisin on syödessä pientä keskittymiskyvyttömyyttä ollut havaittavissa, kun maailma ja erityisesti siskojen touhut ovat alkaneet kiinnostamaan pientä poikaa. Hän ottaa pikaisia pikkuhörppyjä mutta tiheään tahtiin ja olenkin tarjonnut huikkamahdollisuutta aina, kun on vähänkään siltä näyttänyt. Koen onnistuneeni nyt lapsentahtisessa imetyksessä paremmin, kun en ole kelloa katsonut lainkaan. Maidontulo on tasaantunut eikä pahempia kiristyksiä ja pakkaantumisia enää juurikaan tule paitsi yön jäljiltä, jos unipätkät ovat olleet pitkiä tai olen unenpöpperössä syöttänyt samaa puolta koko yön. Onneksi tulin hankkineeksi Medelan sähkökäyttöisen rintapumpun, jolla saa kymmenessä minuutissa pullon täyteen ja tissin tyhjäksi :)Taitojakin pikku-ukko on oppinut! Vatsalleen kääntymisen hän oppi aika tarkalleen 3,5kk iässä. Se olikin hauska taito vaikka ottaahan se kaaliin, kun ei siitä itse pois päässytkään.. Siksipä olikin tarpeellista opetella takaisin selälleen kääntyminen. Tämä tapahtui tarkalleen 4kk ja yhden viikon iässä. Pientä hiomista uusi taito vielä vaatii ja useimmiten poika karjahtelee äidin tai isän avuksi. Pikkuveli jaksaa jo nostaa etuvartalonsa suorille käsivarsille ja pikkuisen siitä jo liikehtii sivuilleen. Pötköttelypeittojen kokoa täytyisi kasvattaa, kun eihän noin liikkuvainen poika millään kovin pienellä pläntillä enää pysy. Sylissä poikanen pykertää itseään istualleen eikä tosiaankaan viihdy enää kehtoasennossa sylissä. Aivan pienen pieniä vierastamisen merkkejäkin on jo nähty. Toivon todella ettei pojasta tule aivan yhtä ronkelia hoitajansa suhteen kuin Pikkusisko oli. Hänelle kun ei ensimmäiseen vuoteen kelvannut kukaan muu kuin äiti tai isä. Leluistakin vauva on kiinnostunut ja tarttuu niihin kiinni. Suuhun menevät tietenkin :) Kuolaa piisaa ja ikenet tuntuvat kutisevan mutta ei sieltä näytä mitään kovin selvästi ainakaan nousevan. 

Neuvolassa mitottavana ollaan tosiaan ehditty käydä jo kahteenkin otteeseen. 3kk neuvolan jälkeen jo ajattelin, että se sama napina painosta alkaa kuin viime kierroksellakin mutta kyseessä olikin vain kolmen kuukauden notkahdus. En ole varma onko meidän neuvolassa jo uudet käppyrät käytössä. Olenkin itse käynyt syöttämässä meidän kaikkien lasten mitat niille täällä. Ei ole kenenkään kasvu ollut tasaista, jokaisella on notkahduksia ja vastaavasti kirityskausia. Yhteistä kaikille on kasvu omalla tyylillä ;) Rokotuksia saatiin ja niistä tuli sen verran kipeäksi, että kerran annettiin suppo.

3 kk:n mitat olivat tällaiset, suluissa edelliset:

Paino 6 850g (6 200g)
Pituus 63,2cm (59,7cm)
Päänympärys 42,1cm (40,9cm)

4kk tarkastus tehtiinkin lääkärin toimesta. Tutkiessa kaikki oli kunnossa ja lääkäri kehui poikaa hyväntuuliseksi ja jänteväksi. Edellisen kerran notkahdus painossa oli nyt otettu kiinni korkojen kera! Sitä oli tullut lisää 900g.

4kk:n mitat:

Paino 7 750g
Pituus 65,3cm
Päänympärys 43,6cm

Ei mikään heiveröinen ole meidän poika :D <3


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti