maanantai 23. maaliskuuta 2015

Pikkuveli 1kk

Sanomattakin selvää, että kulunut kuukausi on mennyt kuin siivillä. Ollaan tutusteltu meille muuttaneeseen pikkuherraan ja pikkuhiljaa aletaan pääsemään samalle aaltopituudelle ja tuntemaan kuka ja millainen hän oikein onkaan. Tytöt hoitavat Pikkuveljeä mielellään ja välillä se aiheuttaakin huutoa ja tappelua. Pikkusisko on mustasukkainen nyt vähän kaikille ja kaikista. Isosisko ei saisi hoitaa Pikkuveljeä mutta en ole ottanut selvää onko ongelma siinä, että hän haluaisi isompansa huomion vai siinä ettei hän haluaisi jakaa pienempäänsä. Pikkusisko kuitenkin hyväksyy sen, että äiti ja isi hoitavat vauvaa eikä se ole aiheuttanut kilarointia vaan hän hyödyntää sitten vapaana olevan vanhemman syliä. Välillä on pakko ihan kädestäpitäen siirtää Pikkusisko kauemmaksi, kun loputon hoivaaminen haittaa imetystä tai vaikka vauvan nukuttamista. Huutohan siitä tulee ja itsellä sydäntä särkee, kun ei aina voi yhtäaikaa kumpaakin hoitaa ja huomioida. Mielellään Pikkusisko auttaa ja hän onkin virallinen harsontuoja, ne kun ovat aina väärän tuolin selkämyksellä vaikka olenkin niitä ripotellut ympäri asuntoa. Isosiskosta on sensijaan ollut aivan korvaamaton apu, kun hän on harhauttanut siskonsa muihin puuhiin, jotta vauva saa syödä ilman että taapero tökkii silmään. Onpa hän muutaman kerran auttanut aamu- ja iltapalankin kanssa, kun olen itse ollut imetysjumittamassa sohvalla. Uskomattoman reipas tyttö! <3Varsinaista rytmiä ei vauvalle ole vielä syntynyt mutta pisimmät unipätkät sijoittuvat ainakin toistaiseksi yöaikaan. Joltisenkin haastavaa onkin ollut päiväsaikainen nukkuminen, sillä vauva tarvitsee aika paljon apua nukahtamiseen ja unessa pysymiseen. Kantoliina on osoittautunut korvaamattomaksi apuvälineeksi, sillä se on toistaiseksi ainoa paikka missä vauva taatusti nukkuu päivälläkin pitempiä pätkiä ja mihin hän nukahtaa huomattavasti vähemmin huudoin kuin pelkkään syliin. Manducakin meillä on mutta en jotenkin saa noin pientä siihen laitettua mielestäni oikein. Pepun alle näyttäisi jäävän vähän tyhjää vaikka kuinka koitan "humpsutella" vauvaa repussa alaspäin ja itselle sopivat säädöt, niin ettei reppu painaisi mistään, ovat toistaiseksi löytymättä.

Öisin vauva syö kaksi tai kolme kertaa ja välit tihenevät aamua kohti. Ensimmäinen unipätkä on yleensä pisin: kahdesta neljään tuntia keskimäärin. Tankkaus öisin tapahtuu varsin nopsaan, sillä siinä harvoin menee varttia pidempään. Yleensäottaen vauva syötyään jatkaa uniaan sen kummemmin nukuttelematta. Päivisin väli on pari tuntia, poislukien ne satunnaiset pidemmät unet, joiden aikaa tai pituutta ei siis toistaiseksi voi ennustaa. Nyt, viiden viikon iässä, ollaan ensimmäisessä tiheän imun kaudessa. Mitään imetysmaratonia ei vielä ole ollut mutta poika on selvästi tihentänyt syömisvälejään.


Elämäni ensimmäinen antibioottikuuri rintatulehdukseenkin on lopuillaan. Viime sunnuntai-iltana toinen rinta kipeytyi ulkosyrjältään ja yön aikana nousi korkea kuume. En tuntenut mitään tukkeumaa ja koska kuume oli korkea en tohtinut odotella vaan soitin neuvolaan, josta käsin resepti järjestyi kun jutustelin lääkärin kanssa puhelimitse. Kuume ei sitten enään tiistaina noussutkaan ja tehoimettelin kipeää rintaa imetysasentoa vaihdellen. Pakko sanoa, että kainalon puolelta imettäminen näyttää todellakin paljon helpommalta kuin todellisuudessa on! Muutaman päivän tehoimetyksen tuloksena maidontuotanto lisääntyi tulehduksesta kärsineessä rinnassa niin, että pelkäsin sinne kehkeytyvän tukoksen mutta tilanne onneksi tasaantui.

Pikkuveli kasvaa hienosti! Lastenneuvolan täti kävi kotikäynnillä, kun vauva oli 5 päivää vajaa kuukauden ikäinen. Jännitin punnitusta kauheasti, koska Pikkusiskon aikaan se oli odotetuin hetki ja aina tuli pettymys - liian vähän tullut painoa. Olin valmistautunut samaan tälläkin kertaa, varsinkin kun ensimmäinen 10 vrk:n iässä tehty punnitus jäi noin 100g "tavoitteesta" eli syntymäpainosta. Yllätys oli todella mieluinen kun vaaka kertoi pojan syöneen itselleen 710g lisämassaa vajaassa kahdessa viikossa! Tässä sama numeroina ja sulkeissa on edellinen mittaustulos:

Paino 5290g (10vrk:n iässä 4580g)
Pään ympärys 39,5cm (syntymässä 37,5cm)

Täti kirjoitti korttiin: rintamaidolla hienosti kasvaa <3 Pituus katsotaan lääkärineuvolan yhteydessä ensi viikolla mutta omaan silmään näyttäisi, että sitäkin on tullut ihan kivasti. Vaatteista ainakin sai perkata jo pienimmät pois ja jopa Tuttan 56cm uutena meille ostettu body on varsinkin kestovaipan kanssa nafti. Tutta on minusta tosi reilua mitoitusta. Kyllähän sitä pituutta kaiken järjen mukaan luulisi olevankin yli tuon 56cm, koska syntymäpituuskin oli jo 53cm.


Oma mieli alkaa jo tasaantumaan. Arki on rankkaa mutta onneksi pahimmat hormonihuurut hälvenivät sekoittamasta pakkaa enää enempää. Elämä helpottuu varmasti sitten, kun vauva alkaa muodostamaan jonkunlaista päivärytmiä ja päivän kulkua pystyy hieman ennakoimaan. Vaikkakin se tarkoittaa tietenkin sitä, että poikkeamat ovat taattuja kun menee tekemään suunnitelmia :D Tämä viikko on taas Metallimiehen iltavuoroviikko, joten illat tulevat olemaan.. noh, mitä tahansa kaaoksen ja jotenkuten hallitun kaaoksen väliltä ;)

"Idiootit ylläpitävät järjestystä, nerot hallitsevat kaaoksen."

PS: Pahoittelut taas näistä surkeassa valaistuksessa otetuista tärähtäneistä kuvista. Kuvaushetkiä ei juuri tarjoudu eikä meidän kodissa ole missään kohdin riittävää valaistusta kuvien ottamiselle, jos ulkona on vähänkään hämärää tai pilvistä. Sen lisäksi jokainen voi arvella kuinka helppoa on kuvata sätkivää vauvaa, vilkasta taaperoa tai turhan poseerausinnokasta koululaista erikseen saati sitten yhdessä. Tällaisia kuvia tällä kertaa :D

6 kommenttia:

 1. Voi miten nopsaan aika kuluu! Iso jäpikkä siellä jo ♥ Täällä vietetään tänään laskettua aikaa, eikä mitään merkkiä synnytyksestä ole! Höh. Toivottavasti seesteinen kausi enteilee synnytyksen alkua ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jos laskeskelin oikein, teidän typykkä syntyi 40+3 kuten myös meidän poitsu. Hyvä aika syntyä! :)

   Poista
 2. Oikein ovat ihania kuvia! Elämänmakuisia :) ♥
  Miun pien tukkaherra täyttää huomenna 4kk! ..ja yritän vielä pian lähteä ompelemaan yhden 68cm kokoisen nappilista bodyn valmiiksi, koska se tuskin enää montaa kertaa päälle mahtuu :D Ilman jatkopalaa kestovaipan kanssa ainenkaan. Olis pitänyt ennakoida nappilistan kanssa hermojen menetys ja tehdä valmiiksi isompi koko kun arvasin taukoa tulevan sen ompelussa :D

  Meillä isoveikka alkaa pikkuhiljaa vasta enemmän lämmetä kun vauva on alkanut hymyillä ja jutella enemmän - silmät loistaa aina kun isoveli tulee juttusille :) ♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :) Heh, täälläkin yllätti kuinka nopsaan ne 56cm bodyt sitten kuitenkin alkavat näyttää melkoisen nafteilta nimenomaan sen kestovaipan kanssa. Nyt on jo 62cm bodyt käytössä ja vaikka kasvunvara on niin ei sitä ole missään nimessä liikaa. Pienemmät bodyt saa kiskoa vaipan päälle. Nappilista on minunkin kammotus! Oon useamman tehnyt mutta jotenkin en pääse sen kanssa sujuiksi sitten millään ja joka kerta tarvin ohjeen :D

   Ihana, että vauva alkaa ottamaan kontaktia! Se on täälläkin ollut iso juttu tytöille ja vauva aivan selvästi tykkää kun tytöt menevät jututtamaan <3

   Poista
 3. Kiva kuulla kuulumisia! Vautsi, miten kasvaa! Älä säikähdä jos välillä tullut sit vähän niukemmin, tuppaa siksakkina vähän välillä menemään nuo painonnousut :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, siihen ollaan varauduttu. Viime viikolla käytiin lääkärintarkastuksessa ja vielä ei ainakaan notkahtanut painokäyrä, pituuskäyrä kylläkin vähän. Ja ensi viikolla mennään TAAS neuvolaan kun alkaa se 2kk rajapyykki jo häämöttää. Miten muka voi olla?! Vasta synnytin!

   Poista