perjantai 6. helmikuuta 2015

TSI- äitiyspakkaus

Ihan itte tein! Koska ei äitiyspakkausta otettu niin täytyi sitten itse tehdä lapselle vaatetta. Meillä on kaikki varsinaisen äitiyspakkauksen oleellisuudet jo tyttöjen ajalta tallessa ja ne pakkauksien vaatteet ovat pääosin minun makuun rumia. Siispä tartuin toimeen ja tein itse :) Uutena en ole ostanut juuri mitään mutta kirppikseltä olen vastaavasti jonkun verran ostanut hyväkuntoisia pieniä vaatteita. Olen pitänyt rajana kokoa 62cm sillä se kuuluisa mopo karkaa käsistä niin nopsaan.. Kun vauva kasvaa ja käyttövaatteiden pino on pienempi kuin kirppisläjä, niin sitten on lupa ostaa isompaakin. Ommellut en toistaiseksi ole kuin 50-56cm vaatteita mutta kaikki on tehty Ottobren kaavoilla, jotka tunnetusti ovat melkoisen reilua mitoitusta.

Mustataustaiset kuvat ovat valitettavasti melkoista huttua. Otin ne oikein päivänvalossa mutta kameran näytöltä en sitten kuitenkaan huomannut, että säädöt olivat päin mäntyä. Olen tutustellut uuteen kuvankäsittelyohjelmaan, Lightroomiin, Metallimiehen opastuksella ja sillä sai kyllä tehtyä ihmeitä näille epäonnistuneille otoksille. Värit eivät siltikään vastaa aivan todellisuutta ja tarkkuudessakin on toivomisen varaa. Oman lisämausteensa tuo Blogger itse, sillä en ole vielä löytänyt sitä salaista paikkaa, mistä sen automaattisen kuvankäsittelyn täpän saisi otettua pois, jonka kuitenkin olen kuullut olevan olemassa.


Kovin monia kaavoja en viitsinyt käyttää vaan tein sarjatulella samalla kaavalla useamman. Minusta kaavojen piirtäminen ja leikkaaminen on todella tympeää puuhaa. Poikkeuksena itse piirretyt kaavat ja kaavojen muokkaaminen, se on aika ajoittain jopa oikeinkin mukavata puuhaa :) Kankaiden leikkuut saisi myös hoitaa joku muu. Minua ärsyttää se miettiminen ja kaavojen edestakainen vatkaaminen, joka on kouluaikojen perua. Silloin piti hyväksyttää se leikkuusuunnitelma opettajilla, jotka olivat tosi tarkkoja kankaan hyötykäyttämisestä. Toki hyvä niin! Oikeastaan välittäisin vain siitä ompeluosuudesta :D


Jumpsuiteja valmistui neljä. Viisi, jos alempana esittelyvuorossa oleva merinovillahaalari lasketaan mukaan. Kaikissa on kaavana Ottobre 6/2013 Indian Elephant muokattuna. Kokona kaavassa on 56cm.


Metsolan punainen Helistin on kesälomareissulla Oulun Palje- kirppikseltä ostettu. Jo silloin päätin, että vauva saa siitä jotain ja väri on sellainen että se käy kummalle vain. Jos tulossa olisi tyttö, olisin varmaankin yhdistänyt tähän joko punaiset tai punaraitaiset resorit ja nytkin vaihtoehtona oli vihreät mutta resoriloota ei pitänyt sisällään minkäänlaista vihreää. Keltaiset siis! Kaavaa on muokattu siten, että nepparihalkion paikkaa on siirretty ja nepparit korvattu vetskarilla. Huppu on lisätty toisesta kaavasta ja haarasaumassa ollut nepitys on otettu pois.Tähän viitsin värkätä vetoketjun yläpäähän suojalistankin vaikka yleensä se jää puhtaasti laiskuussyistä laittamatta.


Tilasin tuossa syksyllä Viljamin Puodista pienen ylläripaketin ja siellä oli palanen harmaata Kuokkavieraat- joustocollegea. Se ei itsessään riittänyt jumpsuitiin mutta hyllyssä oli tästä mekosta ylijäänyttä Löytö-Palan harmaata neulosta, joka sopi kivasti Kuokkavieraisiin. Resori on joulukalenterista saatua. Tähän sopi minusta 3exterin nappi- kansinepparit paremmin kuin hyvin :)


Täällä jo kertaalleen esitelty musta-puna-raitainen jumpsuit on kirppikseltä ostetusta velourpaidasta tehty. Vetoketjuhalkio on tässä alkuperäisellä paikallaan.


Sydänjoustis on kaverilta ostettu, muistaakseni tämä oli Tanyasumin tuotantoa. Turkoosit resorit sopii tähän minusta kuin nenä päähän!

Housujen tekeminen on tylsää. Niitäkin vauva kuitenkin tarvitsee. Väkipakolla syntyi tällainen housusuora. Metsolan sininen apila on tästä projektista ylijäänyt. Apilapöksyt olivat alunperin Miikkaripökät koossa 50-56cm mutta näppäränä tyttönä tein housut kahdesta takakappaleesta. Pieni, vielä suhteellisen "kaulaton" vauva ei olisi siihen pääntielle sopinut, joten pätkäisin pökät vyötäröltä poikki ja lisäsin resorin. Ta-daa! 

Noshin omppuvelour on kaverilta ostettu ja minusta se on aivan ihanaa. Kaavana omppuhousuissa ja lopuissa muissakin on Ottobren Straight Stripes koossa 56cm. Omppupöksyihin kaavaa piti hieman keskeltä taittaa limittäin, jotta kangas olisi riittänyt mutta vastaavat tuskin siltikään yhtään kokoa pienempää. 

Sekä vaalean keltaiset että turkoosit pöksyt ovat tädin varastojen ysäricollegeja ja ne ovat minusta kyllä keskenään samankokoiset vaikka keltaiset näyttävät kuvassa lyhyemmiltä. 

Oikeanpuoleiset paria kokoa isommilta vaikuttavat housut on Hannan Kankaan loppuunmyynnistä hamsteroitua joustocollegea. Eikös vaan ole hassua kuinka paljon voi pienillä jutuilla vaikuttaa esimerkiksi housujen kokoon? Näihin nimittäin laitoin resorin kuminauhakujan sijasta ja hieman pidemmät lahjeresorit ja ne näyttävät helposti kahta kokoa isommilta kuin ysäricollegepökät keskellä.


Kietaisubodypeikko säikäytti minut noin puolitoista vuotta sitten syksyllä, kun uudelleenlämmittelin ompeluharrastustani. Yritin SK:n kaavalla tehdä pikkuiselle Pikkusiskolle kietaisubodya koossa 62cm ja yritykseksi jäi. Purkulaatikossa body asusteli ainakin puoli vuotta mutta viimein sen löin roskiin. Oli vähän uutta tuo kanttaaminen ja resorin venyttäminen ihan utopiaa :D 

Vasta nyt uskaltauduin kokeilemaan uusiksi. Kaavana näissä kaikissa on Ottobren Warmly Wrapped ja kokona 50cm, joka vastaa aikalailla suoraan Lindexin ostosta 56cm bodya. Kuvassa vasen ylänurkka edustaa ensimmäistä uusintayritystä ja tässä kävi sen resorin venyttelyn kanssa päinvastoin. Melkoinen sykkerö oli koko tekele mutta silittelemällä sen sai operoitua jotenkuten bodyksi tunnistettavaksi vaatekappaleeksi. Miiinullekko-blogin ohjeella tein kääntöhihat mutta hihojen kääntöosuus oli ohjeessa valitettavasti aivan liian pieni. Jos kokeilet ohjetta, suosittelen hieman pähkäilemään mittoja uusiksi :) Kankaat ensitekeleeseen on tilkkulaatikon sisältä kaiveltu. Kuviollinen kangas on Verson Puodin Kuutiot- trikoota.

Keltainen body on olevinaan kokoa pienempi, jonka pienentelin Lindexin 50cm bodya mukaellen. Meni niinku Jeesuksen pääsiäinen! Kääntöhihat on myös tässä bodyssa ja ohje on tällä kertaa katsottu AnnaKooKoo:lta mutta pienoinen ajatusvirhe tähänkin pääsi etsiytymään, sillä bodyn hihat olisivat sopivat pienelle orankivauvalle :D Söpö ajatus sinänsä mutta oletan Poikasen olevan ihmisrotua ja vaikka pitkäraajaisia ollaan, niin tässä tuli kyllä liioiteltua. Sydän-jc lienee Verson Puodin tuotantoa sekin ja tämä palanen on ompelukamun tilkkulaatikosta kaiveltu. Kaveriksi laitoin samaa keltaista jiiceetä, mitä ylläolevat housutkin ovat vaikkeivat aivan samaa sävyä sydänkankaan kanssa olekaan.

Alarivissä jatketaan Verson Puodin fanituslinjalla. Vasemmalla on Ruusuhuivia yhdistetty harmaaseen meleerattuun trikooseen ja kirkkaan keltaiseen resoriin. Toimii vaikka itse sanonkin. Keskellä harmaa Auringonkukka (eli bakteeri, kuten Metallimies keksi :D) on yhdistetty turkoosiin palatrikooseen ja Hannan Kankaan tummasävyisen resoripaketin harmaaseen. Oikealla punaisen trikoon kaverina on Paratiisin laulajaa ja harmaameleeratut kantit. Kyllä se harjoitus vaan tekee mestarin, kun tätäkin riviä katsoo! Ei sillä, että tässäkään mitään ihan mestaritason suoritusta olisi nähtävissä mutta ylävasemman ja alaoikean välillä on kyllä huima ero :DMitäpä olisi nykyompelijan äitiyspakkaus, jos ei yhtään Kisuliinin pohjalta tehtyä bodya pitäisi sisällään! ;) Näissä on kokona 56cm. Sokerihiiri- bodyn etu- ja takakappaleet sain valmiiksi leikottuina samaiselta ompelukaverilta, jolta keltaisen sydänkankaankin jöllin. Hänellä oli ollut aikeissa tehdä se omalle vauvalleen mutta vauvanen oli hurahtanut kasvussaan tästä ohi, joten sain tämän lahjoituksena. Kiitos J <3 Päällimmäinen body on Pehemiän minttua Kolmiot- trikoota. Mu-va raitatrikoo on Kärkkäisen laadukkaaksi osoittautunutta ja tätä täytyisi saada kangashyllyyn lisää!


Lisää Kisuliineja. Alimmainen on tyystin tilkkulaatikon sisältöjä hyödyntäen koottu. Onko liian tyttömäinen? Tämä ja ylläoleva Kolmiot- body on tehty jo kesällä, jolloin tulokkaan sukupuoli oli vielä täysi arvoitus. Ehkä tämä menee poikamaisen alaosan kanssa :) Päällimmäinen body on sekin Viljamin Puodin pienestä ylläripaketista saadusta harmaasta tähtitrikoosta. Tässä Bloggerin automaattinen kuvanparannussysteemi on parhaimmillaan, sillä tämähän ei ole harmaata nähnytkään. Väri kyllä taittaa siniseen mutta luonnossa on kuitenkin selvästi harmaa eikä tällainen sininen kuten tässä kuvassa. Tähtibodyssakin on kääntöhihat mutta hiemanhan nuo pienenlaisiksi jäi tässäkin.


Miikkaripöksyjä ei yksiä enempää valmistunutkaan. Näissä todella on hurrrrrjan pitkä selkä! Siksi en viitsinyt useampia tehdäkään ennenkuin nähdään istuuko nämä Poikaselle ollenkaan. Kokona näissä on 50-56cm. Kangas on kaverilta mutta ei mitään tietoa kenen teettämää tämä kangas on. Sienitalot muistaakseni nimeltään ja joustofroteeta tämä on. Vihreä resori on sekin yhdeksänkymmentäluvulta peräisin ja tädiltä perittyä.


Unipussi Nanun pöllöistä. Kaavapohjana käytin Ottobren Kisuliinia. Minulla ei ollut mitään käsitystä unipussien pituuksista, kun tätä tein ja koska olen ikäni kärsinyt liian lyhyistä lahkeista/hihoista/helmoista niin kompensoin traumaani aiheuttamalla lapsilleni vastakkaisen. Kesällä kaksivuotias Pikkusiskokin mahtuisi tänne pituutensa puolesta :D Toisaalta, isoa vauvaahan ne ennustavat.. Kangas on ompeluryhmäläiseltä lunastettu ja tykkään tästä ihan hulluna. Myös Pikkusisko tykkää, koska pöllöt ovat ainoa lintulaji, jonka tyttö tunnistaa omaksi lajikseen. Unipussissakin on käytännölliset kääntöhihat epäkäytännöllisen pitkässä hihassa :)


Viljamin Puodissa oli joskus monivärinen Kuokkavieraat- puuvilla hyvässä alessa ja sain välittömästi päähänpinttymän pinnasängyn pussilakanasta. Tässäpä se, silittämättömänä, olokaa hyvät :)


Talvivauva tarvitsee tietenkin merinovillaa. Haalarin merinovilla on Kestovaippakaupasta tilattua (Mulesing- vapaata) neulosta ja sen kaveriksi tein samaisen kaupan mustasta interlockista pienen pienet tumput. Kypärälakkikin olisi tarkoitus tehdä mutta tarpeeksi pieni kaava uupuu vielä. Kaavana jo mainittu Indian Elephant. Kiinnitysratkaisuna nepparit tuntuivat vetskaria paremmalta. Nepparilista on haalarin kanssa samaa neulosta, huppu on kantattu interlockilla. Ompelin hupun etureunaan Framilonia venytellen, jotta huppu olisi mahdollista saada tiiviimmin päähän. Käytäntö näyttää tuliko systeemistä toimiva vai onko huppu alunalkujaan aivan liian iso. Haalarin hiha- ja lahjeresorit ovat käännettävissä kiinni, joten aivan pienen vauvan sormet ja varpaat ovat täysin suojattuna haalarin sisässä. Kuitenkin uskon, että tämä menee koko lopputalven ja -kevään, kun resorit vain kääntää auki.
Lopuista ihanuuksista en voi ottaa kunniaa itselleni mutta en voinut vastustaa laittaa niitäkin näytille. Sininen lakki ja sukat tulivat postissa loppuvuodesta ja ne on tehnyt ihana Katja, Katjalassa- blogin kirjoittaja. Me emme ole Katjan kanssa koskaan tavanneet mutta ollaan tunnettu jo vuodesta 2006 asti. Tutustuttiin netin mammaryhmässä, kun minä odotin Isosiskoa ja hän odotti nuorimmaista tytärtään. En enään muista miten meidän lasketut ajat meni mutta loppuodotuksesta Katja näki unen, jossa oltiin laitoksella yhtäaikaa. Se oli enneuni, sillä meidän tytöt todellakin syntyivät samana päivänä! Sellainen yhdistää vaikkei meillä juuri kädentaitojen ohella muita yhtäläisyyksiä olekaan. Kiitos näistä ihanista, nämä menivät kaukaloon odottamaan Poikasen ensimmäistä kotimatkaa <3
Last but not the least - nuttuja by mummut :) Sekä minun äiti että Metallimiehen äiti olivat kutoa viputtaneet tulokkaalle villaista päälle. Keltainen takki on jo kahdeksan vuotta sitten valmistunut ja siinä tuotiin kotiin Isosisko mutta laitoin sen kuvaan, sillä sen mallin mukaan on tehty myös tummanharmaa takki ja mikäpä estää yhdistämästä keltaista yläosaa ja harmaata alaosaa. Keltaiset napit olivat minun vaatimus ;)  Pienet sukat ovat kuvassa hassunnäköiset mutta uskon niiden olevan varsin näppärät käytössä! Kokohaalari on kaikista kätevin esimerkiksi haalarin alla, kun ei tarvi miettiä että selkä paljastuisi kylmälle. Jos kaikilla näillä villavaatteilla ei pakkasen poika tarkene, niin ei sitten millään :)


Äitiyspakkaus on, edellisessä postauksessa kerroinkin että oikeastaan kaikki muukin on. Enään vauva puuttuu! Eilen tuli sellainen kolmisen sekuntia kestävä kohtaus, jossa etäisesti muistin mitä nannaa on salissa luvassa ja kylmä hiki kirposi otsalle (raskaanaolleet tietää, että se kirposi myös kaikkialle muualle kuten näillä viikoilla ruukaa tehdä vaikkei niin olisi syytäkään), kun mietin että en helekkarissa kyllä halua sinne kitumaan. Sitten muistin ettei ole vaihtoehtoa, ja päätin tehdä niitä aiemmin hehkuttamiani mielikuvaharjoitteita hieman tiheämpään näin loppua kohti mentäessä ;) Seuraavassa hetkessä jo mietinkin liikuttuneena niitä täydellisen onnen täyttämiä ensihetkiä, ruttuinen ja kaikesta hälinästä ja kylmästä pahastunut pienokainen rinnalla.

A-vot-sie-kanasein, kuten äitini tapaa sanoa. Ei muutaku hyvät viikonloput lukijoille ja superkiitokset eilistä tilityspostausta kannustavin sanoin kommentoineille <3

16 kommenttia:

 1. Aivan ihanan pakkauksen oot ommellu! Oispa itekki jaksanu sillon raskausaikana.:)

  VastaaPoista
 2. Ihania pikkuisia vaatteita! :)

  VastaaPoista
 3. Ihana pakkaus! Hyvä idea tehdä jumpsuitin toinen puoli kuosia ja toinen yksväristä, pitää ottaa kokeiluun meilläkin! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Ota ihmeessä, saa pieniäkin tilkkuja hyötykäyttöön. Samoin kietaisubodyt (ja bodyt ylipäätään) on näppärä koota useastakin eri kankaasta :)

   Poista
 4. Ihania vaatteita oot tehnyt! Kelpaa pojan tulla maailmaan :)

  VastaaPoista
 5. Voi kun osaisin kanssa noin hyvin! Ihania

  VastaaPoista
 6. Vau mikä pakkaus! Perässä tullaan, nyt pitäisi oikeasti kunnostautua tuossa vaateprojektissa... On vaan niin kauhian vaikea niitä kokoja arvioida ja kuinka monta mitäkin tulisi olla :p Huomasin saman mokan kääntöhihoissa, molemmilla tavoilla :D Nyt on pitkiä hihoja, mutta eipä se vauva käsiään käytä vielä, että haittaa olisi. Ja hei siihen bloggerin kuvan parannuksen poistoon löytyi ohje ihan googlaamalla, muistaakseni menet google-tilin asetuksiin vaan ja sieltä kuvat- kohdassa on valittavana tuo. Jos mie löysin ja poistin, niin siekin osaat :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Hannariina :) Oo, pitääpä koittaa kaivella tuo vielä kertaalleen esiin.. ei siis ole tässä ite bloggerin puolella siinä missä on tekstit, asetukset, kommentit ym säädöt? Nyt oon saanut palautetta, että ehkä niitä isompiakin kokoja kannattaisi vähän tehdä valmiiksi, kun ei koskaan tiedä minkämoinen uusi tulokas on ja kuinka paljon jää ompeluaikaa. Tosiaan, tosiaan, enpä ollut ajatellutkaan että eihän se välttämättä olekaan kaikkeen tyytyväinen naureskelija, joka ilomielin antaa äidin ommella päivät pääksytysten ;) Ja ilmeisesti näistä muistakin meillä asuvista pikkuihmisistä tulisi pitää jonkunlainen huoli? :D Ootko kolunnut kirppiksiltä vaatetusta ollenkaan tai ostanut uutena vai meinaatko kaikki ahkeroida itte?

   Poista
  2. Joo siis nimenomaan siellä googlen puolella, ei bloggerissa! Meillä on jonkun verran esikoisen vaatetta jemmassa, eli ei alasti tarvi vauvan kulkea, vaikka ompelut jäisikin ;) Erityisesti haalareita on ihan komee määrä, oon näköjään hamstrannut niitä urakalla! Vauvan kanssa varmaan ehtisikin ommella, mutta tuo meillä asuva kaks vee voi olla toista mieltä :p

   Poista
  3. Kiitoskiitoskiiiiitooooos, tein sen! Ei se aivan helppoa ollut ja tytärtä lainatakseni "tuli ärräpäitä" mutta tein sen. Jatkossahan sekin sitten selviää, kun lisäilee jotain tummataustaisia kuvia, mitkä ainakin itselläni muokkautuivat kaikista hirveimmiksi. Vauvahan tosiaan menee vaikka kantoliinaan känisemään mutta se taapero menee just mihin ite haluaa :D

   Poista
 7. Voi apuva miten ihania pieniä vaatteita!! Kyllä tulokkaan kelpaa... :)

  VastaaPoista