sunnuntai 21. joulukuuta 2014

Joujoujoulu tulee!

Jee! Lempparihommien parissa olen aikaani saanut viettää, sillä jouluvalmistelut ovat minusta mukavata puuhaa. Stressiä otan lähinnä kaikeasta kodin ulkopuolisesta touhusta (kyläilyistä sun muista) mutta kodin laittaminen jouluksi ja leipomiset sun muut eivät minua stressaa. Nautin niistä suuresti vaikka kiirettähän niiden kanssa aina pitää :)

Tänään suursiivottiin ja Isosisko oli mummulassa yötä ja Pikkusisko toisessa mummulassa päivähoidossa. Metallimies pesi saunan tällä kertaa ja hyväksi pesikin! Oli tosi ihanaa saada koti oikein viimeisen päälle puhtaaksi. Ihmeesti sitä ryönää joka paikkaan kertyy, kun vain puolivuosittain on tämä isompi siivouspäivä. Juhannus on toinen ajankohta, jolloin tykkään että koti on putipuhdas.

Jouluvalmisteluihin kuuluu tietysti siivoamisen lisäksi hyvin olennaisena osana myös leipominen. Viime joulu taisi olla ensimmäinen joulu, kun tein piparkakkutaikinan itse. Tänäkin vuonna tein taikinan itse mutta kokeilin hyvän taikinan maineessa olevaa Paraisten piparkakkutaikinaa. Aivan kelpo pipareita, joskaan en maailman parhaaksi kehuisi kuitenkaan. Jatkamme sen oman parhaan taikinan etsimistä :) Piparkakkutaloa kokeilin kyhätä kaupan taikinasta mutta tähdet eivät olleet suotuisassa asennossa (taidoissa tuskin voi puutteita olla ;)) ja talo päätyi hajonneina elementteinä pakasterasiaan. Ennen joulua en uusintayritystä jaksa ottaa mutta miksei sitä välipäivinä voisi, jos vielä huvittaa.Saaristolaisleipää olen leiponut mooooooonta satsia, sillä niitä lähti lahjoiksi peräti kuusi kappaletta. Tätä reseptiä käytin. Lisäksi tein joulusinappia, jonka ohjetta minulla ei nyt ole linkata, sillä se löytyi yhdestä vuosien varrella jemmaamistani joululehdistä. Tortut teki Metallimies eilen kaupan valmistaikinasta mutta suolaisiin rukiisiin porotorttuihin taikina tehdään itse ja sen löydät täältä. Kun uros leipoi torttuja, minä keittelin fudgea tällä ohjeella. Ensimmäiseen satsiin laitoin valkosuklaata, toinen on vielä tekemättä mutta siihen tulee maitosuklaata. Maistanut en ole, joten arviota reseptistä en voi vielä antaa. 

Ompelukoneen ääressäkin olen jokusen hetken viettänyt, sillä pieniä pussukoita, muovikassin kaavalla tehtyjä kangaskasseja ja kestoluutuja on valmistunut aikamoinen pino. Kuvassa on muutama jo vastaanottajilleen toimitettu joulupussukka. Kasseihin pakkasin hieman vaihtelevasti kaikkea yllämainittua omatekemää. Muitakin ompeluksia on joulupaketteihin valmistunut mutta niistä lisää aaton jälkeen ettei tule pilattua yllätyksiä :)


Meillä on aika pienen budjetin joulu, sillä minä sain mätkyjä ja Metallimiehenkään palautuksilla ei juuri juhlittu. Materialistina yllätyin siitä, että tänä jouluna olen varmastikin kaikista tyytyväisin meiltä lähteviin lahjoihin. Uskon, että aikuiset ihmiset joilla "on jo kaikki" arvostavat lahjoja, jotka maistuvat hyvälle eivätkä jää kaappiin pölyttymään :) Omien lastenkaan lahjuksiin ei rahaa törsätty, koska he saavat jokatapauksessa valtavasti lahjoja ja Isosisko, jolla toiveitakin oli esittää, käsittääkseni saa tosi ison osan toivomistaan lahjoista. Pikkusiskon toiveet on tietysti meidän vanhempien esittämiä mutta kyllä ne on mietitty sekä tarpeen että tytön omien mieltymysten mukaisesti. Metallimiehen kanssa ostettiin yhteiseksi joululahjaksi Ikeasta Kallax- hylly, joka tilattiin Cyber Mondayn postikulutarjouksella ja niimpä hylly tuli matkahuoltoon euron posteilla. Lisäksi laitetaan toisillemme pienet lahjat vielä aattona avattavaksi :)
 
Vaikka meidän omakin joulu on pienehköllä budjetilla toteutettu, niin me kuitenkin saadaan joulu. Kaikki eivät sitä voi itse järjestää ja silloin on aika auttaa. Jokainen lapsi ansaitsee edes yhden lahjan. Facebookin Jouluapu-yhteisön kautta löytyi perhe, jota saatiin auttaa. Ei mitään suurta tai ihmeellistä, toivottavasti kuitenkin he saavat yhtä hyvän mielen kuin me saatiin. Joulupuu- keräyksen puusta käytiin Isosiskon kanssa nappaamassa 7-vuotiaan tytön lappu, joka toivoi Legoja lahjaksi. Asiantuntija-apuni valitsi Lego Friends paketin. Päästiin Isosiskon kanssa paikallislehteenkin asian tiimoilta, kun toimittaja oli siinä puun luona odottelemassa haastateltavia. Karvaisille lapsille vietiin "jouluapu" paikalliselle koirahoitolalle, joka hoitaa tämän alueen löytökoirien kodinetsinnänkin. Jagon vanhat pyyhkeet ja viltit, remmit ja pannat ym. sälä toimitettiin sinne, jotta kodin löytäneet sesset saisivat jotain tarvikkeita mukaansa ja miksei niitä tarvitsisi hoitolassa hoidossa olevat koiratkin.

Me saadaan aatoksi mummut ja papat tänne, joten meidän ei onneksi tarvitse reissata silloin mihinkään. Sama homma oli viime vuonna ja tämä toivottavasti olisi se meidän perheen perinne, joka pysyisikin. Joulun välipäivät huilataan kotosalla ja siksipä pyritään hoitamaan kyläilyt etukäteen. Huomenna minä menen vatsani kanssa neuvolaan ja siitä se jouluun rauhoittuminen alkaa :)

Loppuun kuvia paketeista, joita olen väkertänyt. Itse tykkään tosi paljon kauniista paketeista ja paketointi on minulle osa hupia. Käytän siihen paljon aikaa ja vältän kaupan riemunkirjavia papereita. Ideoita paketointiin poimin pitkin vuotta. Kuvassa näkyvä poroaiheinen pakettikortti on minun omasta joulukalenterista ja näitä oli tarkoitus tehdä Pikkusiskon kanssa lisää mutta hän kieltäytyi tyystin sormivärin sotkemisesta kämmeneensä.
Kuullaanpa vielä ennen aattoa! :)

2 kommenttia:

  1. Ihanasti paketoituja lahjoja. säilyyköhän ideat muistissa minulla ensi vuoteen :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitosta :) Vuosia minäkin paketoin niihin riemunkirjaviin pukkipapereihin, mitä kaupasta löytyi mutta onneksi näitä yksivärisiäkin on nykyään tarjolla. Pinterestistä taitaa suurin osa minunkin ideoista olla :)

      Poista