tiistai 25. marraskuuta 2014

Akuuttiin jumpsuit- pulaan helpotusta x 3

Pitkäikäisimmätkin ompelut jäävät jossain vaiheessa kasvavalle kansalle pieneksi. Näin kävi sekä Helmitaulu-jumppikselle että Metsolan pupu- jumppikselle. Haikein mielin laskostelin supertykätyt jumpsuitit Pikkusiskon vaatekaapin alimmalle hyllylle, jossa tuntuu aina olevan pieneksi jääneiden vaatteiden pino, vaikka selkä vääränä niitä kirppikselle kantaa ja puskee kesällä syntyneen sukulaisvauvan vanhemmille. Toisaalta, nämä kaksi mainitsemaani vaatekappaletta voivat hyvinkin olla niitä, joista en raaski luopua sittenkään kun käyttäjiä ei ole omasta takaa eikä sukulaisillakaan. Helmitaulu on väriensä puolesta sellainen, että sopii pojallekin, joten se pääsee taatusti käyttöön vauvalle mutta punainen pupu- jumppis hieman mietityttää.. Ehkäpä jos vaihtaisin punaraidalliset resorit vihreisiin, mitä olette mieltä? Tuolta linkistä voi siis käydä katsomassa pupujumppista :)

Oli siis selvää, että uusille jumpsuiteille oli tarvista, ne kun ovat viimeisen päälle käteviä vaatekappaleita. Tosin, pottailuharjoitukset vaativat vähän enemmän vaivaa, kun päällä on kokopuku mutta se on pieni haitta näin kun kotosalla ollaan. Olen tähän asti tehnyt kaikki jumppikset OB:n Indian Elephant- kaavalla hieman muokkailemalla ja ottamalla hupun saman lehden Little Elephant- kaavasta. Villikko-huumaan oli pakko saada ottaa osaa ja niinpä kopsasin kaavan kaverin lehdestä. Pieni yllätys oli kuinka pitkät hihat ja lahkeet kaavassa oli mutta alkuperäinen ohje sisältääkin lahkeen- ja hihansuihin kanttaukset, ei resoreita. Käyttöikäähän se vain lisää, kun lahkeessa (ja hihassa) on pituutta ja lisänä vielä pitkät resorit. Selkämittaa kuulemma kannattaa myös lisätä ja sen tein, ensimmäiseen kokeiluun liiaksi ja seuraaviin sopivasti. Huppuakaan alkuperäinen kaava ei sisällä, joten sen kopsasin jostain toisesta kaavasta, jonka nimeä en nyt muista. Sen totesin liian pieneksi ensimmäisen version tehtyäni, joten olen sittemmin suurennellut sitä vapaalla kädellä kangasta leikatessani. Miten se muka onkin niin vaivalloista piirtää uusi huppu ihan paperille niin ei tarvitsisi leikatessa muistaa suurentaa :)

 

Verson Puodin iiiiiihana Hubbabubba-maijat- joustocollege pääsi ensimmäisen kokeilun kankaaksi. Tätä kangasta silmälläpitäen olin tilannut pitsiketjua metriketjuna mutta halusin vähän jotain muutakin extraa haalariin. Niinpä kaivelin tilkkulaatikosta mustavalkoraidallista trikoota, resorisuikalelootasta (tästä sain kevyttä kenttävittuilua osakseni leirillä mutta niinpä osoittautui siellä ja monessa muussakin yhteydessä käteväksi tämä taipumukseni jemmata epämääräisiä resorisuikaleita talteen ;)) maijoihin sopivaa pinkkiä resoria ja nauhavarastoista valkoista puuvillapitsiä. Hupun vuoritin niinikään tilkkulaatikosta löytyneellä valkoisella trikoolla.

Taskut eivät aivan vastaa visiota mutta varmasti niihin on mukava laittaa talteen yhtä jos toistakin, millä pesukoneen saa rikki. Pitsi löysi paikkansa hupun lakisaumasta. Selkämittaa lisäsin muistaakseni 1,5-2 cm ja se oli liikaa. Haalari on melkoisen suuri, joten se kotiutui kaappiin odottelemaan kasvupyrähdystä :)


Koska ensimmäinen versio ei päässytkään heti käyttöön, oli tehtävä lisää. Ostin eräältä kanssaompelijalta Metsolan keltapohjaista sydänjoustista ja palan korkeus riitti juuri ja juuri tähän tarkoitukseen. Tähän jumppikseen hain jännitystä (ja laatuaikaa ratkojan kanssa) kanttaamalla hupun ja vetoketjuhalkion. Hupun muodoksi valikoitui hiippa. Itse tykkään, että tämä jumpsuit on aivan kantajansa näköinen :) Tässä selkämittaa on sopivasti, kun lisäsin sitä noin sentin.

 

 

 

Kolmas jumpsuit on tarkoituksella tehty sellaiseksi, että tämäkin jää perinnöksi seuraavaa käyttäjää odottelemaan, kun Pikkusisko kasvaa tästä ohi. Keltainen joustocollege on ostettu Hannan Kankaan loppuunmyynnistä ja musta tavallinen college on niistä jo monta kertaa mainituista tädin ysärivarastoista :) Hieman piti säätää keltaisen jiiceen kanssa, sillä korkeus ei sitten kuitenkaan riittänytkää kun pala ei ollut korkkaamaton. Summassa saksin sauman takakappaleelle ja kuin ihmeen kaupalla se sattui juuri "oikeaan kohtaan" vyötärön alle, jossa housujen ja paidan raja normaalistikin menisi. 


 

 

Halusin kokeilla Made for Apes- blogista löytynyttä vetoketjun ompeluohjetta, joskin maalarinteipin sijasta käytin tukikangasta mutta systeemi, jolla halkion tein, oli sama. Metalliketju on Löytö-Palasta ostettu. Tasku oli hetken mielijohde ja ei ole täysin symmetrinen mutta päätin ettei se haittaa minua koska taatusti se ei haittaa käyttäjäänsäkään :) Hiippahuppu on niin suloinen, että sellainen oli tehtävä tähänkin. Huppua en jaksanut alkaa kanttaamaan vaan tein helpoimman kautta ja ompelin siihen vain kaksinkertaisen resorin.

Nämä haalarit on siis kaikki tehty 86cm Villikon- kaavalla ja se vie jo yllättävän pitkän pätkän kangasta! Muita kankaita en mitannut mutta Maijoja olin ostanut 80cm. Toki joustocollege kutistuu esipesussa noin 10%, joten ommeltavaksi siitä ei samaa määrää jäänyt. Lahkeensuista leikkasin rullautunutta reunaa ehkä parin sentin verran pois, joten väittäisin että 70cm:n pala täytyy olla, jos Villikolla tahtoo tehdä eikä halua tinkiä lahkeenmitasta ja/tai korvata sitä vielä pidemmällä resorilla. Kolme jumpsuitia ei riitä mihinkään, joten kunhan joulukiireistä selvitään niin tätä projektia täytyy jatkaa!

4 kommenttia:

 1. Toi Maijat jumppaa on niin symppis <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Ei malttaisi millään odottaa, että saadaan se käyttöön :)

   Poista
 2. Vastaukset
  1. Kiitos :) Nämä on koukuttavia ommeltavia.. yksi vielä odottaa leikattuna ompelua.

   Poista