tiistai 28. lokakuuta 2014

Klorittia ja kontaktimuovia

Keväällä lääräsin kloritin kanssa. Tämä oli ensimmäinen kokeiluni evö mutta päätyi blogiin asti vasta nyt. No excuses. Sarjassaan toinen klorittikuviointi on täällä jo nähty ja se löytyy täältä. Isosisko näki kerran mummun kanssa ostoksilla ollessaan paidan, jonka nimesi New York- paidaksi. Sain selville, että paidassa oli kaupungin siluetti. Kun klorittikokeilut ompelupiireissä levisivät, tiesin, että se olisi tekniikka jolla saisin toiveiden paidan tehtyä. Ensin googlettelin New Yorkin siluettikuvia ja totesin, että hieman yksinkertaisempi malli saa piisata..


Piirsin kontaktimuovin paperipuolelle hyvin simppelin kaupunkisiluetin ja leikkasin sen irti. Mustasta trikoosta ommeltu valmispaidan kaavalla piiretty paita valmistui jo Camp kakkosella viime keväänä. Siihen etuhelmaan kaupunkikuvan sommittelin ja sitten kastelin koko komeuden kylmällä vedellä. Kylmä vesi on tärkeää muistaa kloritin kanssa värkätessä, koska aineen myrkyt höyrystyvät ilmaan jos kuumaa vettä käyttelee. Paidan kastelin siksi, että kloori vaalentaisi tasaisemmin ja vaalennusprosessi olisi hieman hallitumpi. Hommaa hankaloitti se, että kontaktimuovi arvatenkin halusi irtoilla märästä paidasta..


Märkään paitaan suihkuteltu klorittiliuos alkaa tehdä taikojaan..

Alkuperäisestä reilusti vahvistettua liuosta on tähän suihkuteltu reilulla kädellä lisää ja vaikutusaikaa on takana noin 10 minuuttia.
Ensi kerralla en kastele käsiteltävää kangasta, sillä prosessi oli niinkin hallittu että hermo meinasi kärsimättömältä odotellessa mennä :D En tietenkään merkannut mitään aikoja ylös mutta muistini mukaan paita oli liemien vaikutuksen alaisena noin varttitunnin. Kloritin ja veden sekoitussuhdetta en muista millään.. by LauraKoo- blogista kuitenkin katsoin osviittaa ja sitten lisäilin kloritin osuutta seokseen, kun ei alkanut riittävällä tahdilla tapahtumaan. Kun olin tyytyväinen tulokseen, huuhtelin paidan vielä huolellisesti kylmällä vedellä ja laitoin konepesuun.
Kuvio ei ole aivan niin tarkkarajainen kuin olisin ennakkoon toivonut ja näyttää vähän sille, että kuva esittää palavaa kaupunkia :D Olen ymmärtänyt, että se miten kangas vaalenee riippuu siitä miten se on värjätty. Tämä musta lähti vaalenemaan punertavaksi mutta olen ymmärtänyt, että vaaleneminen olisi voinut näyttäytyä erisävyisenäkin. Täytyy melkein pistää mustia tilkkuja kokeiluun, jotta näkee käyttäytyvätkö kaikki mustat näin. Kloorilla vaalentaminen lisää mahdollisuuksia kuvioida yksivärisiä kankaita (ja miksei valmiita ostovaatteitakin, vinkvink!) kivasti ja kuviokankaita voi taasen vaalentaa kloritilla.

8 kommenttia:

 1. Tosi hieno kuvio! Jos en ihan väärin muista, niin mustat vaatteet värjätään usein ensin jollain muulla värillä, jotta mustan värin peitto olisi parempi; muuten tulisi harmaata. Useinmiten pohjaväri taitaa olla punainen, mutta voin muistaa väärinkin :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Se olis kyllä ihan järkeenkäypää, että näin tehtäisiin. Olisihan voinut antaa kloorin vaikuttaa pidempäänkin mutta en tohtinut. Sillähän se punaisuuskin olisi pikkuhiljaa hävinnyt mutta toisaalta kankaan kestokin.

   Poista
 2. Hieno! Pitäisi itsekin kokeilla, mutta mahtaakohan tuommoisesta tulla iho- oireita herkille lapsille?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Hyvä kun mainitsit, pitääkin lisätä ohjeeseen että pesinkin paidan siis vielä ennen käyttöä :) En osaa kyllä sanoa voisiko oirehtia. En usko, että klooria kankaaseen jää enään pesun jälkeen mutta toisaalta meillä tytöt ei ole mitenkään herkkäihoisia. Kokeilemalla selviää? :)

   Poista
 3. Palava kaupunki tai auringonlasku. Hieno jokatapauksessa. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Heidi! Taidan olla vähän synkkä tyyppi, sillä auringonlasku ei tullut edes mieleeni :D

   Poista