lauantai 30. elokuuta 2014

Taistelu pienten synnytysyksiköiden puolesta (sisältää haasteen).

Blogiani kirjoittelen Pohjois-Pohjanmaan lakeuksilta. Olen synnyttänyt molemmat lapseni Oulaskankaan sairaalassa, Oulaisissa, ja siellä synnytän myös uuden tulokkaan. Se on pienehkö sairaala, jossa on mahtavat kätilöt ja ihmisläheinen palvelu. Kätilöillä on aikaa opastaa ja synnyttäessä ei tarvitse olla yksin, hälykellon varassa. Meiltä matkaa Oulaisiin on 30km. Omat synnytykseni ovat molemmat käynnistettyjä, joten äksönin ajankohta on ollut aina jokseenkin tiedossa mutta näin ei ole kaikilla.

Oulaskankaan sairaala ei ole ainoa säästökohde vaan tämä koskee monia muitakin sairaaloita ympäri Suomen. Saatat ajatella, että tämä ei koske sinua. Rohkenen väittää ettei ole montaakaan ihmistä, jota tämä asia ei koskettaisi. Tämä ei tietystikään koske vain "lisääntymisikäisiä" ihmisiä ja vauvojaan vaan myös heidän sukulaisiaan, ystäviään, naapureitaan. Tämä koskee tuhansia työntekijöitä, jotka näissä pienemmissä synnytysyksiköissä toimivat! Tietysti myös heidän perheitään. Aihe koskettaa kaikkia, tavalla taikka toisella. Oletko sitä mieltä, ettei tähän asiaan voi vaikuttaa? Todellako ajatellaan niin, että meillä, palveluiden käyttäjillä ja Suomen kansalaisilla ei ole vaikuttamismahdollisuutta, jos vain niin päätämme? Suora lainaus kansalaisaloite.fi- sivustolta: 
"Kansalaisaloite on Suomen kansalaisten suora vaikuttamiskeino lainsäädäntöön.
Suomen kansalaisilla on perustuslaissa turvattu oikeus tehdä eduskunnalle aloite lain säätämiseksi. Tämän valtiollisen tason vaikuttamiskeinon käyttäminen edellyttää, että aloitetta kannattaa vähintään viisikymmentätuhatta äänioikeutettua Suomen kansalaista kuuden kuukauden kuluessa."
Siispä, ole hyvä ja aktivoidu - se vaatii muutaman minuutin aikaasi, internet- yhteyden ja verkkopankkitunnukset. Allekirjoita kansalaisaloite.

Haaste muille bloggaajille! Kopioi kuva ja sen alla oleva teksti omaan blogiisi ja levitä tietoutta. Allekirjoita kansalaisaloite itsekin, jos et sitä jo ole tehnyt. Laitetaanpa yhdessä pyörät pyörimään sillä ääniä tarvitaan vielä. Lämpimät kiitokset <3

Facebookissa on ryhmä "Synnytysten jatkuttava Oulaskankaalla - ryhmä asiasta kiinnostuneille", jossa on ihailtavan sitkeä ja ahkera joukko ihmisiä, mm. Oulaskankaalla työskenteleviä kätilöitä, jotka kiertävät tapahtumia ja keräävät aloitteeseen allekirjoituksia. Kuulun kyseiseen ryhmään ja sieltä sain luvan poimia tällaisen tekstin ja suloisen kuvan eräästä Oulaskankaan synnytysosaston tyytyväisistä asiakkaista:


"Kuvan pieni prinsessa sai syntyä Oulaskankaan sairaalassa Oulaisissa turvallisiin käsiin peppu edellä. Tilanne ei pelottanut äitiä, isää eikä synnytyksen hoitaneita kätilöä ja gynekologia, vaikka paikalla ei ollut lastenlääkäriä. Nyt päivystysasetus uhkaa sulkea synnytysosastoja ympäri Suomea. Vaarassa ovat kaikki alle 1000 synnytystä vuosittain hoitavat synnytysosastot sekä synnärit, joissa ei ole lastenlääkäripäivystystä tai sairaalan sisällä 24/7 päivystävää hätäsektiovalmiutta.
Nämä synnyttäjien ja vastasyntyneen turvallisuutta lisäävät kriteerit lisäävät myös kustannuksia, vaikka samalla maanlaajuisesti haetaan säästöjä saman asian kustannuksella. Lääkintöneuvos Timo Keistisen mukaan yhden synnytysosaston sulkeminen tuo 5 miljoonan säästöt. Kyseiseen laskelmaan ei ole huomioitu sitä, että synnytysten hoitaminen toisessa sairaalassa maksaa saman verran ja lisäksi matkakustannukset päälle!

Suomi on maailman turvallisin maa syntyä ja synnyttää. Voidaanko tästä enää parantaa, vai mennäänkö ojasta allikkoon? Esimerkiksi Oulaskankaan sairaalassa Oulaisissa nähtiin 1001 erilaista synnytystarinaa vuonna 2013. Nyt sairaanhoitopiirin johtavan sairaalan toimesta ei Oulaskankaalle luvata järjestää lastenlääkäripalvelua ja synnyttäjät jatkavat matkaansa Oulaskankaasta 100km päähän Ouluun tai 120km päähän Kokkolaan.

Pelkona on, että vauvat syntyvät tulevaisuudessa matkalle: ambulanssiin, taksiin tai perheen omaan autoon. Viime vuonna Oulaskankaalla synnyttäneistä äideistä 75 synnytti 1½ tunnin sisällä sairaalaan saapumisesta. Osa heistä toki ehtisi synnyttämään sairaalaan, mutta he jäisivät ilman ammattitaitoista apua: tukea, kivunlievitystä sekä vauvan voinnin seurantaa. Ja kuinka käy äidin ja vauvan, jos kotona ollessa sattuu esimerkiksi istukka irtoamaan ja matkaa seuraavaan synnytyssairaalaan on liian paljon? Pohjoisessa perhekoot ovat suurempia: lapsia syntyy perheisiin enemmän, kuin 1.7. Myös synnytykset ovat toinen toistaan nopeampia.

Synnytyssairaalat Oulaisissa, Kemissä, Salossa ja Savonlinnassa kaipaavat tukea. Alle 1000 synnytystä vuosittain hoitavat synnärit Kajaanissa, Mikkelissä ja Porvoossa saanevat toimintaansa jatkaa, kuka tietää..

Ystävällisenä pyyntönä esitän, että jokainen osoittaisi tukensa kannattamalla kansalaisaloitetta: "PÄIVYSTYSASETUKSEN MUUTTAMINEN SYNNYTYSTEN OSALTA".


Keräys on käynnissä 10.10.2014 saakka ja tavoitteena on saada 50 000 kannattajaa aloitteelle, jolloin se pääsisi eduskunnan ja ministeriön uudelleen käsittelyyn. Tavoitteena on, että nykyiset synnytysosastot saisivat jatkaa toimintaansa, sillä "SYNNYTYSOSASTO ON PIENEN SAIRAALAN " Synnytysten lakattua lakkaa kyseessä olevista sairaaloista myös muita toimintoja. Oulaskankaalta lopettaisi toimintansa samalla naistentautien osasto. Gynekologin, anestesialääkärin ja leikkaussalin ilta-, yö-, ja viikonloppupäivystykset lakkaisivat myös ja avun tarvitsijat taittaisivat näiden asioiden vuoksi matkansa jatkossa Ouluun. Pelkästään synnytysosastojen sulkemiset ruuhkauttaisivat suuremmat synnärit lakkautettujen synnäreiden alueilla, palvelut eivät siis paranisi myöskään suurten kaupunkien alueilla!"

2 kommenttia: