perjantai 9. toukokuuta 2014

11kk

Yksi vaivainen kuukausi suurimpiin yksivuotisjuhliin, mitä tämä pitäjä on vuosituhansiin nähnyt! Myönnettäköön, liioittelin räikeästi. Kutsuvieraslistan pituudella ei pröystäilemään pääse mutta laatu korvaakin määrän. Pikkusiskon perheen ulkopuolisia kohtaan tuntema ahdistus on sen luokan ongelma ollut meidän perheessä, että pidetään ne yksvee-bileetkin hillittyinä ja hallittuina. Kyllä minä jo vähän tarjottavia olen suunnitellut kuitenkin :P

Tässäpä nyt tuleekin (huono) sovituskuva siitä Ampparimekosta, jonka jo postasin.

Kuukausi takaperin Pikkusisko päätti ettei tissimaito enään hänen ruokavalioonsa kuulu. Siihen oli vähintään vuoden osittaisimetykseen tähdänneen allekirjoittaneen tyydyttävä. Hieman nikotellen mutta hokien mantraa: "lapsentahtinen imetys, lapsentahtinen imetys.." Liekö sitten tuota asiantuntijat tarkoittaneet mutta meidän perheessä se tiivistyi juuri tuohon. Päätöstä ei ole tarvinnut katua eikä meidän pieni lakkolainenkaan ole tuntunut olevan pahoillaan. Nokkamukista ja tuttipullosta voi sitäpaitsi sossottaa maitoa minne haluaa.

Ruokahalu on minimeikällä riittävä. Ei aivan niin pohjaton ja kaikennielevä kuin Isosiskolla aikanaan, joka olisi syönyt vaikka pikkukiviä. Tai no, kyllähän Pikkusiskokin pikkukiviä söisi, mitäpä se ei suuhunsa olisi tunkemassa kokoajan ja jatkuvasti mutta tarkoitan tällä nyt sellaista ruokapöydässä vallitsevaa ruokahalua. Joinakin päivinä menee lautanen tyhjäksi asti mutta useimpina ei. Minusta on alkanut kuitenkin näyttämään siltä, että vauvan vatsa täyttyykin ruokapöydän ulkopuolella. Koirankarvat ja langanpätkät tuntuvat olevan sellaista spesiaalinamia. Mikäpä siinä, imuroinniltahan siinä vaan välttyy.. ;)


Alkaa olemaa niin kattava ruoka-arsenaali jo, että minä en pysy laskuissa mukana mutta ainakin näitä meillä syödään naudan, sian, kanan ja kalan ohella:

- bataatti
- peruna
- parsakaali
- kukkakaali
- palsternakka
- selleri
- maissi
- porkkana
- purjo
- herne
- paprika
- vihreä papu
- lanttu
- tomaatti?
 - kananmuna
- vesimeloni
- kurkku

Makiat:
- banaani
- luumu
- omena
- päärynä
- mustikka
- ruusunmarja
- vadelma

- persikka
- mansikka
- kiiwi
- appelsiini
- mango
- mustaherukka
Edelleenkään en ole tomaattia saanut uusintatestiin, samaten viljoista ohra odottaa vuoroaan. Hapanmaitotuotteita ollaan maisteltu pääasiassa raejuustoa ja rahkaa. Piimää suositteli meidän terkkari ja sitä voisi seuraavalla kauppareissulla tuoda. Lopusta piimästä voikin leipoa mustikkapiirakan ;)

 

 
 
Yöt meillä on nykyään aika levottomia. Syödä ei enään tarvitse mutta kaikkea muuta pitää herätä tekemään. Yöunet meillä sekoitti se perinteinen: liikkuminen. Melkein 11 kuukautta tyttö suunnitteli liikkeellelähtöä ja niimpä se osoittautuikin, että hyvin suunniteltu on puoliksi tehty! Vapunaattona typykkä hoksasi meidän sängyssä ryösätessään, että miten päästään itse istumaan ja pois. Siinä rytäkässä tuli puolivahingossa otettua pari konttausaskeltakin. Lattialla tämä sama ei onnistunut. Kunnes valkeni vappupäivä ja ryömimisen salat aukenivat. Yön asiaa harkittuaan oli tarpeellista pyrkiä tukea vasten pystyyn, vähintäänkin polvilleen. Viidentenä päivänä löytyi se kuuluisa neliveto. Nyt mennään jo lujaa. Ihan hengästytti katsoa vierestä minkälaista tahtia pikkuneiti uusia taitoja otti haltuunsa! Ihan ymmärrettäväähän se siis on, että yölläkin pitäisi pätkä silloin, toinen tällöin päästä konttaamaan ja aamu saada aloittaa jo ennen viittä. 


Koska yöt meni pipariksi, meni myös jo ihan hyvän rytmin löytänyt päiväuni. Palasimme siis kaksien unien pariin joskin se on tuntunut nyt entisestään typistävän yöunia. Pikkuinen nimittäin on alkanut venyttämään päiväuniensa pituutta ja vaikka siinä itse saakin kivasti touhuta rauhassa, ei se juuri yöllä lohduta, kun toinen ponkaisee konttaamaan tuon tuostakin. Kuukausi sitten vitsailinkin, että olo on jo turhankin levännyt.. tulipahan maksettua sekin vitsi korkojen kera :D
Sanankaltaisia höpinöitä jo leikkien tohinoissa kuulee ja pyllypesulle mentäessä monesti hokee "kakka". En usko, että yhdistää sitä mihinkään, kunhan toistelee perässä mitä pesijäkin. Ymmärtää kuitenkin puhetta jo aika paljonkin. Piiloleikit on hauskoja ja tavaroiden nakkelu ihan superia, kun on vaan joku, joka niitä toistuvasti hänelle takaisin ojentelee. Lelu ei lakkaa olemasta vaikka se katoaa näkyvistä ja raivo on hyvinkin paljon olemassa, kun häneltä jotain pois riistetään.


 

Meidän koti ei ollutkaan ihan niin vauvaystävällinen kuin sen kuvittelin olevan, sillä yllättävän paljon tässä on saanut olla nostelemassa tavaroita ovien taakse piiloon, ja "eieieieieieiiiiisaaottaa!" kuuluu monta kertaa päivässä. Senkin vauva muuten jo ymmärtää ja hyvin vaihtelevasti uskoo. Tai sanotaanko, että hyvin vaihtelevasti ei usko. Sormet on olleet keittiön laatikostojen ja lipaston laatikoiden välissä jo useita kertoja. Ehtivä lapsi on vaikkei ole kontannutkaan vasta kuin viisi päivää :D 

Hieman kauhunsekaisin tuntein ollaan Metallimiehen kanssa katsottu naperon menoa ja mietitty, että niinköhän on tehty ihan oikea luonneanalyysi tytöstä, kun ollaan ajateltu hänen olevan sellainen harkitsevainen ja rauhallinen tapaus. Nyt on jo täytynyt hänet huivilla varmistaa syöttötuoliin kiinni, mitä esimerkiksi Isosiskon vauva-aikana ei tarvinnut tehdä. Hämmästyttäviä nopeusennätyksiä on myöskin tullut, kun joku kielletty asia on jäänytkin hänen ulottuvilleen ja kilpa-juoksu kohti ko. esinettä alkaa. Nounou-puuhat yleensä paljastuvat kahdella tavalla: epäilyttävällä hiljaisuudella tai konttausläpsettä säestävällä innostuneella "hehheh, ehhehheh"- hekotuksella, kun hajuherne rientää kohti kiellettyä hedelmää.
Näissä kuvissa Pikkusisko on trampoliininpystytyshommissa. Nämä on otettu eilen. Kavat supersuloiset ensikengät on Isosiskon vanhat ja nekin eilen varastosta kaiveltu. Kokoa 20 eli ovat oikeastikin niin suloiset, että vähän niille piti jo varastossa leperrellä.. Me nimittäin hukattiin pyörälenkillä toinen toppatöppönen, ja varasellaisia ei ole eikä pelkällä villasukalla vielä tarkene. Johan näihin kenkiin saakin alkaa totuttelemaan. Taustalla näkyy Isosisko "The Dramaqueen" lepuuttamassa kipeää jalkaansa, joka kuitenkin parantui sopivasti siihen, kun trampoliini oli kasattu ;)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti