keskiviikko 19. maaliskuuta 2014

Suklaa-karamellineliöt

Sain ystäviltäni syntymäpäivälahjaksi kirjan, joka on kuin tehty minulle. Suklaaunelmat nimeltään ja pitää sisällään suklaisia reseptejä. Selailin kirjaa tuoreeltaan kuola valuen mutta en osannut päättää, mitä kokeilisin ensimmäiseksi. Toissapäivänä sitten sovittiin tämän ystäväpariskunnan kanssa, että he tulevat seuraavana päivänä kyläilylle. Olihan se varma, että suklaaleivonnainen oli pöytään saatava! Niinpä palasin kirjan pariin ja sain valinnan tehtyä. En ollut koskaan käyttänyt kondensoitua maitoa mihinkään ja valitsemassani reseptissä sitä tarvittiin - kaksi kärpästä yhdellä iskulla! 


Leivonnainen oli helppo toteuttaa. Raaka-ainekustannukset ovat tietysti aina tällaisissa erikoisleivonnaisissa hieman korkeammat kuin peruspullassa mutta pitäähän sitä joskus :) Kondensoitua maitoa jäi hiukan ja nyt mietinkin, että mihin käyttäisin sen lopun.. ideoita? Kirjan kuvassa neliöiden pohja näyttää sellaiselta kunnon piirakkapohjalta mutta vaikka noudatin ohjeita prikulleen, omastani tuli enemmän sellainen juustokakkumainen kuiva ja rapsakka keksipohjan tyylinen. Välikerros eli se karamelliosuus tästä kokonaisuudesta onnistui hienosti, samoin päällinen. Semmoinen vinkki vain tätä reseptiä kokeileville, että valmis tuotos kannattaa nostaa huoneenlämpöön hyvissä ajoin ennen tarjoamista, jotta ei tarvitse sirkkeliä leikkaamiseen ;) Suklaapäällys tosiaan kovettuu aika kivasti jääkaapissa..

 

Maku oli hyvä, joskin arvatenkin melko makea. Pohjan kovuus jäi hieman harmittamaan ja voikin olla, että testaan tätä hieman erilaisen pohjan päälle. Kuorrutuksena ollut tumma sulklaa saattaa myös vaihtua maitosuklaaseen tai ainakin osittain. En nimittäin suuremmin perusta tummasta suklaasta vaikka suuri suklaanystävä olenkin. Tässäpä resepti teillekin:

Suklaa-karamellineliöt

75g pehmeää margariinia
50g tummaa kidesokeria
125g jauhoja
40g kaurahiutaleita

Karamellitäyte:

25g suolatonta voita
25g tummaa kidesokeria
2dl maitotiivistettä (eli sitä kondensoitua maitoa)

Kuorrute:

100g tummaa suklaata
25g valkosuklaata

Kuumenna uuni 180 asteeseen. Vaahdota margariini ja sokeri ja vatkaa sitten sekaan jauhot ja kaurahiutaleet. Vaivaa tarvittaessa käsin taikinaksi.

Painele taikina matalan nelikulmaisen (itse käytin pientä pyöreää irtopohjavuokaa, halkaisija n. 20cm) kakkuvuoan pohjalle, jonka sivu on noin 20cm.

Paista lämmitetyssä uunissa 25 minuuttia tai kunnes pinta on kullanruskea ja kiinteä. Anna jäähtyä vuoassa.

Karamellitäyte: Kuumenna ainekset kattilassa jatkuvasti hämmentäen, kunnes sokeri liukenee ja ainekset sekoittuvat täysin. Kiehauta hyvin miedolla lämmöllä hitaasti ja anna poreilla 3-4 minuuttia edelleen hämmentäen, kunnes seos on sakeaa.

Kaada karamellitäyte vuokaan jäähtyneelle pohjalle ja anna jähmettyä.

Kuorrute: Sulata tumma suklaa ja valuta jähmettyneen karamellitäytteen päälle. Jos käytät valkosuklaata, sulata se lämmönkestävässä kulhossa poreilevan vesikattilan yllä. Pane valkosuklaa sitten pursottimeen ja pursota tumman suklaan päälle raitoja. Muotoile niitä coctailtikun avulla. Anna jähmettyä ja leikkaa ennen tarjoilua neliöiksi.


Näin kauniita tulppaaneja sain ihanalta kälyltäni viikonloppuna <3

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...