maanantai 6. tammikuuta 2014

Pikkusisko 7kk ja Vanha Mummu 85v

Tänä vuonna loppiainen vietettiin juhlien! Minun mummu, eli vanha mummu, täytti tänään kunnioitettavat 85 vuotta. Juhlat olivat vanhainkodissa, johon mummu muutti ihan hetki sitten. Juhlat olivat pienet mutta tunnelmalliset. Minun serkku oli perheineen ajanut Vantaalta asti mummua juhlimaan ja Isosisko pistikin kolmen pikkuserkkunsa kanssa siellä kunnon juoksukilpailut pystyyn. Järjestelyistä vastasi minun äitini siskonsa eli minun tätini kanssa. Kiitokset touhunaisille! :)


 

Minä ja vauvanen
  Toinen päivän juhlakaluista on meidän Pikkusisko, joka on jo 7kk! Aivan hurjaa. Vitsailin vanhalle mummulle, että enpä uskoisi, että teillä on vain reilu puoli vuotta ikäeroa ;) Ehheh.. huumorin kukka kukkii mutta kukkahan siihen perunaankin tulee :D

Meidän pikkuneiti osaa jo vaikka mitä! Hampaita on suu täynnä. Ensimmäinen hammas alhaalle eteen tuli päivää vaille 3kk iässä. Sittemmin niitä on putkahdellut esiin vielä viisi muutakin. Hauskaa on, että Isosiskon ensimmäinen maitohammas putosi pois vain muutamaa päivää ennen kuin Pikkusiskon ensimmäinen ilmaantui näkyviin. Kun sama toistui vielä kahden seuraavankin hampaan kohdalla, alettiin jo uskoa, että kierrättävät samoja legoja, kun tulivat vielä samaan kohtaankin kuin toiselta lähti ;) Pikkusiskolla tuntuu kuitenkin olevan kiireempi tahti ja isompi on jo kolmea hammasta pienempäänsä jäljessä.

Kääntyä vauvanen osaa jo kumpaankin suuntaan sekä masultaan selälleen että selältään masulleen. Jostain syystä masultaan selälleen kääntyminen unohtuu vähän väliä ja nyt eletään taas sitä kautta, että kääntyy kyllä rivakasti masulleen mutta pian hermostuu ja pitää mennä kääntämään. Vatsallaan etunojassa käsien varassa jaksaapi olla ja kellonviisarina jo liikuskelee. Tiedä sitten kuinka tarkoituksellista se on. Varpaat menee suuhun ja varsinkin paljaat varpaat :)

 Lelu vaihtuu näppärästi kädestä toiseen ja suun kautta tietenkin. Paukuttamisen riemu on löytynyt vastikään ja lelua on erityisen hauskaa syöttötuolista tiputella lattialle ja katsoa, kun mami jumppaa eikä ainakaan syö. Matkimaan pyrkii ja haluaa heiluttaa lelua samallalailla kuin hänelle näytetään. Leluakin voi heilutella vuorovaikutuksessa: vauva heiluttaa omaansa ja jos matkii samaan tyyliin tarpeeksi monesti, vauvakin sen hoksaa ja saadaan leikki aikaiseksi. Viulunopettaja-kummitätinsä jo opetti kummitytölleen rytmejä ja minulla onkin jo korkeat odotukset, minkälaisen tähtimuusikon hän pikkuneidistä saakaan esiin ;)

Vauvan ruokavalio on noin kuukauden ajan pitänyt sisällään muutakin kuin maitoa. Imetän edelleen ja aion jatkaa niin kauan kuin suinkin mahdollista (onhan tässä toki jokin takaraja ;)) ja puolen vuoden täysimetyssuositukseen halusin satsata. Nyt on tutustuttu jo korvikkeeseenkin, että ei olla ihan niin kiinni toisissamme ja Metallimieskin pääsee osallistumaan. Nyt hän järjesti asiat sille mallia, että minä sain nukkua kaksi kokonaista yötä ihan rauhassa ja hän huolehti syötöt <3 Viime yönä jo minäkin osallistuin, jotta ei ala maidontuotanto vähenemään. Kylläpä teki gutaa saada nukkua pari yötä paremmin!

 Sosemaistelut meillä aloitettiin kunnianhimoisesti parsakaalilla. Olisi kai se pitänyt ymmärtää tuhoon tuomituksi yritykseksi mutta kun olen vakaasti päättänyt, että nuoremmalle neitille ainakin yritän syöttää monipuolisesti kaikkea ettei olisi sitten samanlainen vinkuja ruokapöydässä kuin isompi (ja Metallimies!) on. Parsakaali ei mennyt edes bataatin seassa, jota kokeiltiin seuraavaksi. Hitaasti se pelkkä bataatti rupesi kuitenkin maistumaan jotenkuten. Makeammista soseista ensimakuna toimi päärynä ja sen jälkeen luumu. Lihapuolelta esiteltiin nauta ensimmäinen ja sittemmin sikapossua maistoi hän. Ei kuitenkaan joulukinkkua vaikka ajankohta passaakin ;) Kalaa ja kanaa ei olla vielä maistettu ollenkaan. Melko tiheään tahtiin on esitelty uusia makuja ja sormiruokailunkin saloihin hieman perehdytty. Jälkimmäisen testiruoaksi pääsi pehmeäksi keitetyt porkkanatikut, joista taisi tusina päätyä lattialle ja nolla suuhun :D

Makulistamme näyttää siis kronologisessa järjestyksessä tältä:

parsakaali
bataatti
päärynä
luumu
nauta
porkkana
kinkku
mustikka
kaurapuuro
peruna

Sosetta menee ehkä arviolta semmoinen max pari desiä päivässä, mikä pitää sisällään sekä kasvis-lihasoseet että hedelmäsoseet. Puuroa menee aamulla ja illalla yhteensä noin desi. Tissillä vauvanen viihtyy päivän aikana 5-7 kertaa ja hyvin vaihtelevasti yöllä (1x eteenpäin). Korviketta saa yleensä vain yhden tetran päivässä (jos sitäkään) jos puuhastelen jotain, mitä en tahtoisi keskeyttää tai olen jossain (mitä en yleensä ole :D).

Yöt on mitä on. Uskon, että meillä on ongelmana uniassosiaatio (vauva yhdistää tissin ja nukkumisen) ja siksi heräilee niin tuhannen tiheästi öisin. Myöskin uskon, että väsy voittaa ennenkuin nälkä on täysin tyydytetty, joten aionkin nyt parin yön kunnollisilla unilla voimaantuneena syöttää vauvan varmasti kylläiseksi yöllä kun herätään. Tarvittaessa molemmilta puolilta. Paikanvaihdos Metallimiehen kanssa sängyssä voisi myös auttaa, jos olisin vauvan nenusta maidontuoksuineni hieman kauempana. Vahva luottamus on siihen, että vielä tässä saa valvoa ihan riittävästi :D Meillä ei vielä 7kk iästä ja mahdollisimman pitkälle rutiineja noudattavasta arjesta huolimatta ole muodostunut selvää rytmiä. Yöunien pituus vaihtelee, samoin päiväunien ja päiväunien ajankohdatkaan eivät ole vakiintuneet. Ehkäpä tästä voisi huomenna neuvolassa mainita..

Seuraavissa kuvissa meidän pienen prinsessan alkutaivalta <3

rv 20, jolloin selvisi että vauva on tyttö <3
Vappupallo rv 36

Pieni "Kumma" 4250g.

1kk
2kk
3kk
4kk
5kk
6kk
7kk
Niin se aika rientää ja ihan kohta saa leipoa kakun, jossa töröttää yksi kynttilä. Sitä ennen kuitenkin juhlitaan kahdet muut syntymäpäivät tässä perheessä ja (valitettavasti) toiset niistä minun. Kuinka iso kakku pitää olla, että siihen mahtuu 30 kynttilää? :D

Vielä lopuksi:

täällä.
2 kommenttia:

  1. Hauskanen pieni yhteensattuma... Meillä on tytöt melkein saman kokoisia olleet syntyessään.. Meidän "pikkuinen" oli 4330g. Ja TODELLA toivon, että mahdollinen seuraava on pienempi :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Heheh, minun esikoisflikka oli 4500g :D Sillon tuli vähän damagea mutta tämä toinen tuli jo sujuvammin ulos ;P

      Poista