sunnuntai 29. joulukuuta 2013

Joulun kunniaksi maailmalle lähteneet ompelukset

Tänä jouluna tein sen, mitä joka vuosi aion. Jippii siitä hyvästä! Tein nimittäin joululahjat lähes kokonaan omin karvaisin käsin. Ainoa juttu, mikä harmittaa on se, että unohdin kuvata suuren osan valmistuneista. Ensi vuonna myöskin aloitan aikaisemmin, jos ei tulisi niin kiirus. Miksei vaikka heti :)

Paljon puhuttaa vuodesta toiseen itsetehdyt lahjat vs. ostoiset lahjat. Minä teen itse pääasiassa siksi, koska tykkään tehdä. Minusta itsetehty on henkilökohtaisempi, koska se on uniikki. Itsetehty lahja lämmittää minun mieltäni jo sitä tehdessä ja antamisen ilokin on kaksinkertainen, kun lahjan on tehnyt itse. Kuten ostetut, myös itsetehdyt lahjat voivat olla lahjansaajan mielestä huteja. Jos löydän kaupasta jotain, mikä sopii jollekulle lahjottavalle, ostan sen. Useimmiten oma mielikuvitus on tuottanut kuitenkin parempia tuloksia kuin kaupasta saatavat :) Jos joku jotain tarvitsee, jotain mitä en voi itse tehdä, on asia tietenkin aivan toinen. Jos lahja ei ole mieluinen tai lahjansaaja siitä pahastuu, se on tietenkin harmi. Mitäpä sitä sen enempää vatvomaan :D

Sitten näitä valmistuneita. Metallimiehen isä ja äiti, minun ihanat appivanhemmat siis, sai essut. Kankaat Löytö-Palasta, leimasinkirjaimet Kärkkäiseltä ja kankaanpainoväri mummulasta perittyä (tuhannen vanahaa :D). Tekstit on painettu taskuun. Mummun essussa teksti meni sitä kuuluisaa mäntyä päin mutta papan essuun sain jo vähän petrattua. Näiden lisäksi pakettiin sujahti kestotiskirätti.Ystävälle mennyt pipo, joka on pitsiä lukuunottamatta kierrätysmateriaaleista tehty. Pipon vuori ja kukka on minun pieneksijääneestä t-paidasta, päällinen ohutta neulosta pieneksijääneestä slipoverista. Nappi on jonkun vaatteen mukana tullut varanappi. Pitsi Löytö-Palasta. Pipon kaveriksi paketoin kestotiskirätin.Esikon kokkailevaa iskää lahjottiin tämmöisellä uunikinttaalla. Näppärä laittaa uunin kahvaan roikkumaan, kun on yhtenäinen kappale koko kinnas. Kankaat Löytö-Palasta, samaten välissä olevat vanut.


Nämä paidat matkasivat eteläiseen Suomeen serkun tytöille. Ylimpänä oleva pilvimekko on OB:n Ice Cream koossa 92cm (tai sitten muistan ihan väärin, tästä en mene takuuseen..). Pidensin helmaa mekkopituuteen ja lyhyet pallohihat ovat oma lisäys. Koristenapitushalkion poistin kokonaan. Kankaat on ostettu, yllätysyllätys, Löytö-Palasta. Pilvipaita napeilla on sekin Ice Cream mutta koossa 140cm. Koristenapitushalkio ei mennyt niinkuin Strömsössä, kun sivut eivät suostuneet rypyttymään mutta hyvä tuli näinkin. Perhospaita on OB:n Papillion koossa 128cm. Pikkulinnut lauloivat, että nämä olivat saajilleen mieluisia <3
Nämä menivät Apple-uskovaiselle ystäväpariskunnalle ;)Pellavakangas Kärkkäiseltä, sabluunan tein itse ja sen huomaa ;D Eiköhän siihen pyllynsä ilkeä saunassa laskea.


Kuvaamatta jäi ystävän pienille miehille valmistuneet OB:n Muraveinik-pipot koossa 50cm, äidille tehty ruttupipo nappikoristeilla, lintuharrastaja-isäpuolelle ommeltu peruspipo pöllötrikoosta, Isosiskolle tehty pefletti (koska siinä luki hänen nimensä, jota en halua tänne kertoa) ja ne monet kestotiskirätit. Viimeksimainitut ompelin Sampsukasta tilatuista bambukankaista, tencelistä ja joustofroteesta. 

 Glögifudgea valmistui useampikin satsi ja ohjeen siihen löysin täältä. Sen verran sovelsin, että en laittanut brandya vaan pelkkää mehuglögiä ja sitäkin vähän summassa ;) Mukaan nakkelin vaihtelevasti valkosuklaata, tummaa suklaata, hasselpähkinärouhetta ja murskattuja pipareita. Mittasin seoksen lämpötilan mittarilla ja valmista tuli melko nopsasti. Yksi satsi jäi kotiinkin ja Metallimies, joka ei makeasta juuri välitä, halusi syödä monta palaa :) Tämä kuvattu satsi on ensimmäinen, joka jäi vähän liian tahmeaksi ja jonka jähmetin liian isossa astiassa. Syykin selvisi, miksi keitin liian vähän aikaa vaikka oli mittari. Mittarin anturi oli kattilan pohjaa vasten, joka on tietenkin kuumempi kuin seos itse.. *duh!* Seuraavat erät ymmärsin mittailla keskeltä seosta ja laittaa pienempään astiaan, jolloin sain paloille enemmän korkeutta. 

Muunmuassa tällaisia lahjoja minun käsin tänä vuonna tehtiin. Ompelusta pidin useamman päivän joulutauon mutta eilen ja tänään on koneet surisseet kovastikin. Huomenissa ehkä saan kuvat muokkailtua ja tuotokset tänne esiteltyä..

2 kommenttia:

  1. Kauniita lahjoja! Erityisesti tykkään tuosta piposta. Tuo ruusukekoriste käy siihen tosi hyvin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Jos pipo ei olisi ollut niin ystävän näköinen, olisi se jäänyt omaa päätä lämmittämään :)

      Poista