sunnuntai 24. marraskuuta 2013

Teema: Italia


Kynttilöiden väri tietenkin teeman mukaan! :) Torstain mammatreffeillä tuli sivulauseessa puhe focaccia-leivästä. Mä olen just niin outo, että yks asia voi narahtaa hammasrattaan väliin tuollalailla. Ukon kanssa on ollut puhetta jo pitkään, että pitäisi joku viikonloppu tehdä ateria ihan pitkän kaavan mukaan. Olisi alkuruoka, pääruoka ja jälkiruoka. Sellainen ennalta mietitty kokonaisuus. No, siitä focacciastahan se ajatus sitten lähti :)


Alkuruokana meillä oli frittata eli pastamunakas. Tämä olisi hyvä vaikka ihan arkilounaaksi. Ohje on seuraavanlainen:

6 kananmunaa
1 koura lehtipersiljaa
100g parmesaania (tuore)
1 tl suolaa
1 tl pippuria
1 tl sokeria
200g spagettia (keitettynä)
2 rkl oliiviöljyä
1 rkl voita
125g mozzarellaa

Pasta keitetään ylikypsäksi. Munat vatkataan rikki, lisätään silputtu persilja, raastettu parmesaani, mausteet ja lävikössä valutettu pasta. Voi ja öljy laitetaan uuninkestävään pannuun ja kuumennetaan. Laitetaan puolet munakasseoksesta pannulle, ja siihen päälle ripotellaan käsin revitty mozzarella. Lisää loput munakasseoksesta. Munakas saa paistua noin kymmenen minuuttia keskilämmöllä. Pannu laitetaan uuniin grillivastusten alle noin kymmeneksi minuutiksi, jotta munakas saa rapsakan pinnan ja kauniin värin. Ja eiku syömään!



Pääruoaksi oli superherkullisia canneloneja. En valitettavasti löytänyt tuorepastaa, enkä ricottajuustoa sinnikkäistä yrityksistä huolimatta, joten käytin valmiita canneloniputkia ja korvasin ricottan maitorahka/creme fraiché-seoksella. Ohje ruokaan kuuluu näin:

8 levyä tuorepastaa tai 16 canneloniputkea
mozzarellaa, parmesaaniraastetta

Marinara-kastike
1 tölkki tomaattimurskaa
2 rkl oliiviöljyä
1 sipuli
1 valkosipulinkynsi
1 tl basilikaa
1 tl oreganoa
1 tl sokeria
suolaa
pippuri

Kuullota pilkottu sipuli kattilassa n. 5 minuuttia. Lisää valkosipuli ja kuullota pari minuuttia lisää.
Lisää loputkin ainekset ja keittele kastiketta 10 minuuttia kasaan.

Pinaatti-ricottatäyte
300g pakastepinaattia
1 purkki ricottaa (tai 400g maitorahkaa ja 200g creme fraichéa)
2 dl raastettua parmesaania
1 koura basilikalehtiä
suolaa
pippuria

Tonnikalatäyte
3 oksaa selleriä
2 porkkanaa
1 tölkki tomaattimurskaa
1 koura basilikaa
1 rkl perunajauhetta
1 kananmuna
2 purkkia tonnikalaa öljyssä
suolaa
pippuria

Pinaatti-ricotta-täyte: Sulata pinaatti. Raasta parmesaani ja silppua basilikanlehdet. Yhdistä ainekset ricottan kanssa ja sekoita tasaiseksi massaksi. Tonnikalatäyte: kaada tonnikalan öljy kasariin ja kuumenna. Laita pilkotut porkkanat ja sellerit kasariin ja kuullota. Lisää tomaattimurska. Anna hautua kannen alla miedolla lämmöllä niin, että kasvikset ovat täysin pehmeitä ja kastike on hieman "kuivahtanut". Surauta sauvasekoittimella tasaiseksi. Lisää perunajauho, kananmuna ja tonnikala. Vinkkinä, että jos aiot pursottimella pursottaa tahnan canneloniputkiin, niin surauta vielä tämä lopputuotoskin sauvasekoittimella. Muutoin tonnikalahiutaleet tukkivat tyllan heti alkuunsa. 

Jos käytät tuorepastalevyjä, levitä täytettä levyn alareunasta pari senttiä ylöspäin, rullaa levy ja laita reuna alaspäin voideltuun uunivuokaan. Mikäli sinulla on canneloniputkia, helpointa on pursottaa täyte putken sisään. Levitä marinara-kastike cannelonien päälle, niin, että kaikki peittyvät kunnolla. Revi mozzarellaa päälle ja ripottele parmesaania. Laita vuoka 200-asteiseen uuniin ja anna paistua noin puoli tuntia.

  
Aijai, tätä focacciaa.. Oli kyllä niin namia! Tätä melkein odotinkin eniten. Ois varmaan saanut olla vähän laakeampi astia, missä paistaa mutta jotkut tykkää muhkummasta ;) Ohje olisi tällainen:

3 dl vehnäjauhoja
3 dl durumjauhoja
1 pss kuivahiivaa
2 tl sokeria
1 dl kiehuvaa vettä
1 dl kylmää vettä
1 dl oliiviöljyä
2 tl suolaa
3 oksaa rosmariinia

Sekoita kuivat aineet. Lisää öljy ja kylmä vesi ja sekoita. Lämmitä taikina lorauksella kuumaa vettä. Revi pari oksaa rosmariinia leipään ja vaivaa taikinaksi. Saa olla aika löysää. Kaada öljyttyyn laakeaan vuokaan ja jätä kohoamaan liinan alle tunniksi.

Lämmitä uuni 200 asteeseen. Painele kuoppia kohonneeseen taikinaan ja lorota vielä oliiviöljyä pintaan. Revi vielä viimeisestä rosmariininoksasta lehdet pinnalle. Paista focacciaa puolisen tuntia niin, että pinta nätisti ruskistuu.





Jälkiruoaksi nautittiin sitruuna-marenkitorttua. Kämmäsin ja unohdin keittää keltuaiset täytteeseen, joten ilmeisesti siitä johtuen täyte ei jämähtänyt väliin, vaan lirisi iloisesti pöytäliinalle, kun eka palanen oli leikattu :D Tässä ohje ja sitä kannattaa noudattaa ;)

Pohja
100g voita
2 1/2 dl vehnäjauhoja
2rkl sokeria
1/2tl leivinjauhetta
loraus kylmää vettä

Täyte
1 1/2dl kylmää vettä
1 1/2 dl sokeria
n. 1 1/2 rkl perunajauhoja
25g  voita
1 sitruunan kuoriraaste sekä mehu
4 keltuaista

Marenki
4 valkuaista
1 1/2 dl sokeria


Sekoita pohjan kuivat aineet pehmeään voihin. Lisää vettä vähän kerrallaan,sen verran, että saat tasaisen taikinan. Painele taikina tasaisesti irtopohjavuoan pohjalle ja reunoille. Anna levätä hetken jääkaapissa. 

Pistele pohjaan haarukalla reikiä. Paista 200-asteisessa uunissa noin 15 minuuttia uunin alatasolla. 

Mittaa kaikki täytteen ainekset kattilaan ja kuumenna koko ajan vispilällä sekoittaen. Kun täyte sakenee ja kiehahtaa, ota pois liedeltä ja kaada esipaistetun pohjan päälle. Vispaa täytteen valkuaiset kovaksi vaahdoksi ja lisää sokeri vähitellen voimakkaasti vatkaten. Levitä marenkivaahto sitruunatäytteen päälle ja paista uunissa vielä noin 10 minuuttia tai kunnes marenki saa kauniin värin.

Reseptit otin Reseptitaivaasta.

Kyllä tätä monta tuntia vierähti kokkaillessa mutta viihdyn keittiössä ja minusta on ihanaa kerrankin syödä oikein ajan kanssa! Monesti arjessa ei ehdi kuin sen pikaisimman ruoan tehdä ja isommat kikkailut on vaan jätettävä pois, että perhe saa murkinaa oikeaan aikaan. Tästä jäi vielä huomisellekin, kun meitä oli vain kaksi aikuista ja yksi ruokaa lautasellaan siirtelevä eskarilainen syömässä ;) Neljä aikuista olisi syönyt tästä ihan helposti. Ehkäpä ens kerralla sitten kutsutaan kavereita syömään. Ja nämä teemapäivät otetaan kyllä tavaksi, niin mukavaa oli. Pakko kai myöntää, että miehen kehut ruoasta hivelivät kyllä kokkaajaa ja monen tunnin uurastus oli oikeastaan sillä kuitattu <3 Ihana äijä.

Ompelukoneelle en ole ehtinyt koko päivänä, vaikka se olikin alkuperäisessä suunnitelmassa. Höh. Huomenna askarrellaan esikoisen kanssa joulukortteja, ihanaa :) Joululaulut raikaamaan ja liimaa näppeihin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...